27 Μαΐ 2015

Τραγική η κατάσταση της δημόσιας υγείας στα νησιά των Κυκλάδων

Η κατάσταση της δημόσια υγείας στα νησιά της Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων δυστυχώς συνεχίζει να θυμίζει ένα τοπίο εγκατάλειψης και παρακμής. Οι ελλείψεις σε.........
ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό δίνουν την εικόνα υποστελεχωμένων κέντρων υγείας, με υπηρεσίες που υπολειτουργούν ή δε λειτουργούν καθόλου και γιατρούς που καταβάλλουν ηρωικές προσπάθειες και θυσίες να ανταπροκριθούν εκτός από τα καθήκοντά τους και σε όλες τις άλλες ανάγκες που καθημερινά προκύπτουν.

Ενδεικτικά το Κέντρο Υγείας Μυκόνου σήμερα λειτουργεί με μόλις πέντε επιμελητές – διευθυντές γιατρούς (εκ των οποίων ο ένας είναι μικροβιολόγος και όχι κλινικός γιατρός) και τέσσερις αγροτικούς γιατρούς, οι οποίοι και διατίθενται εκ περιτροπής σε άλλα νησιά, όπως η Σέριφος και η Σίκινος, από τα οποία απουσιάζει παντελώς κατά καιρούς η ιατρική μέριμνα.

Είναι τραγικό παράλληλα ότι τα σαράντα τελευταία χρόνια (από το 1986) στο νησί της Μυκόνου δεν είχαν προκηρυχθεί ποτέ οι θέσεις του ορθοπεδικού και του καρδιολόγου, ειδικότητες που συνεχίζουν να απουσιάζουν ακόμα και σήμερα από το νησί. Το σκηνικό της εγκατάλειψης συμπληρώνεται από την απουσία παραϊατρικού προσωπικού (ακτινολόγων) με αποτέλεσμα το ακτινολογικό μηχάνημα να βρίσκεται σε αχρησία.

Τραγική είναι όμως και η υποστελέχωση που αφορά το ΕΚΑΒ της Μυκόνου, καθώς από τους 11 διασώστες που απαιτούνται στο νησί για την 24ωρη λειτουργία του ασθενοφόρου υπηρετούν μόλις 6, με αποτέλεσμα από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου να μένουν κενές βάρδιες χωρίς ασθενοφόρο, οι οποίες και πάλι καλύπτονται από την εθελοντική εργασία των διασωστών του ΕΚΑΒ και του προσωπικού του Κέντρου Υγείας.

Σε ανάλογη κατάσταση βρίσκεται και το Κέντρο Υγείας της Τήνου, καθώς πρόσφατα βρέθηκε χωρίς ακτινολόγο και κατά συνέπεια χωρίς ακτινολογικό μηχάνημα, αλλά και με ελάχιστους πλέον αγροτικούς γιατρούς, ενώ και από κέντρο υγείας Άνδρου λείπουν άκρως απαραίτητες ειδικότητες γιατρών και είναι πολλοί λίγοι και οι αγροτικοί γιατροί που υπηρετούν στο νησί.

Η γενική συνέλευση και το Διοικητικό Συμβούλιο της Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων απαιτεί σεβασμό στη ζωή των εργαζομένων στις Κυκλάδες και ως εκ τούτου την άμεση πλήρωση των κενών θέσεων σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό στα Κέντρα Υγείας των Κυκλάδων.
Newsroom mykonosticker.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...