28 Μαΐ 2015

Θέλετε δάνειο; Περάστε μετά την 1η Ιουλίου

Σε συνθήκες χρηματοδοτικής ασφυξίας συνεχίζουν να κινούνται περισσότερες από 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς........ από την αρχή του χρόνου η χρηματοδότηση τους από τις τράπεζες είναι μηδενική.

Της Έφης Καραγεώργου.
Τώρα οι όποιες ελπίδες για να ανοίξουν και πάλι οι γραμμές πίστωσης και να αποκτήσουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, μετατίθενται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με την προϋπόθεση ότι τις επόμενες μέρες θα «κλείσει» η συμφωνία με τους δανειστές.

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη η αβεβαιότητα έχει «παγώσει» κάθε δυνατότητα αλλά και ενδιαφέρον ιδιωτικής επένδυσης. Μάλιστα στελέχη της αγοράς σημειώνουν ότι σχεδόν το 95% των αιτημάτων που υποβάλλουν επιχειρήσεις για δανειοδότηση απορρίπτεται από τις τράπεζες, καθώς τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για την έγκριση δανείου είναι πλέον ιδιαίτερα αυστηρά.

Ενώ απαγορευτικό είναι και το κόστος δανεισμού, αφού οι ελληνικές επιχειρήσεις δανείζονται με επιτόκια της τάξης του 8% με 10%, όταν τα αντίστοιχα επιτόκια στην Ιταλία δεν υπερβαίνουν το 3%-4% και στην Γερμανία το 2%, γεγονός που επιβαρύνει υπέρμετρα τα ήδη περιορισμένα οικονομικά πολλών επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα η αύξηση των «κόκκινων» επιχειρηματικών οφειλών είναι ραγδαία και το ποσοστό διαμορφώνεται στο 40%, με τα καθυστερούμενα δάνεια να υπερβαίνουν τα 42 δισ ευρώ, όταν τα συνολικά υπόλοιπα τους είναι στα 102,9 δισ ευρώ. Μάλιστα σχεδόν το 1 στα 2 δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει «σκάσει», αφού από τα 23 δισ ευρώ που είναι ο συνολικός δανεισμός τους τα 10δισ ευρώ είναι στο «κόκκινο».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2009, πριν η χώρα μπει στην εποχή των μνημονίων και της βαθιάς ύφεσης, τα υπόλοιπα των επιχειρηματικών δανείων ήταν 130 δις ευρώ. Τον περασμένο Μάρτιο είχαν υποχωρήσει στα 102,9δισ ευρώ.

Μέσα στην 6ετία της ύφεσης δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις οδηγήθηκαν στο λουκέτο, ενώ χάθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες θα πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση, που θα επιτρέψει στις τράπεζες να ξεκινήσουν την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων και από την άλλη θα διευκολύνει τους επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε επενδύσεις. Διότι μόνο αν πάρει μπρος η αγορά θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, αλλά και θα παραχθούν προϊόντα ανταγωνιστικά που θα μπορούν να σταθούν στις διεθνείς αγορές και να αποφέρουν έσοδα.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να σταθούν και πάλι στα πόδια τους χρειάζονται ρευστότητα της τάξης των 10-15 δις ευρώ.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΔΩ
Πηγή:fpress.gr
Newsroom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...