26 Μαΐ 2015

Θετικό το ΔΝΤ σε αίτημα αναβολής πληρωμής της δόσης

Ναι" αναμένεται να πει το ΔΝΤ σε πιθανό αίτημα της Ελλάδας να αναβάλλει την προγραμματισμένη για τις 5 Ιουνίου πληρωμή δόσης........

«Ναι» αναμένεται να πει το ΔΝΤ σε πιθανό αίτημα της Ελλάδας να αναβάλλει την προγραμματισμένη για τις 5 Ιουνίου πληρωμή δόσης της προς το Ταμείο εφόσον- όπως όλα δείχνουν- δεν έχει επιτευχθεί μέχρι τότε μία συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του TheToc το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών μέσω της εκπροσώπου του στο Ταμείο έχει ήδη ασκήσει πιέσεις προκειμένου το ΔΝΤ να εγκρίνει τυχόν σχετικό αίτημα της ελληνικής πλευράς ώστε η πληρωμή της δόσης στις 5 Ιουνίου να "πάει πακέτο" στο τέλος του μήνα με όλες τις υπόλοιπες δόσεις που θα πρέπει να καταβληθούν εκ μέρους της Ελλάδας μέσα στον Ιούνιου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κατόπιν της μεσολάβησης του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών το κρίσιμο ορόσημο για τον κίνδυνο μίας ελληνικής χρεοκοπίας στις 5 Ιουνίου θα μετατεθεί προς τα τέλη του μηνός ως μία ακόμα τελική παράταση χρόνου για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Κριστίν Λαγκάρντ έχει ήδη συζητήσει το θέμα με τον εκπρόσωπο της Αμερικής στο ΔΣ του Ταμείου.

Δεν μπορεί να σέρνεται άλλο το θέμα δηλώνει αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών στο TheToc
"Δεν μπορεί να σέρνεται άλλο το θέμα της Ελλάδας. Χρειάζεται μία ρεαλιστική λύση εδώ και τώρα" δήλωσε στο TheToc ανώτατος αξιωματούχος του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου κατά την αυριανή σύνοδο των G7 με σημείο αναφοράς την Ελλάδα αναμένεται να υπογραμμίσει ότι

* "όλα τα μέρη πρέπει να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις για να επέλθει μία συμφωνία"

* "η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί ώστε να παραμείνει συνεπής στις αποπληρωμές των δανείων της προς τους διεθνείς πιστωτές" 

* "τυχόν αδυναμία πληρωμής μίας δόσης θα θεωρηθεί από τις αγορές πιστωτικό γεγονός, οδηγώντας σε νέα δίνη την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία" 
 
​Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι στο Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι η ευθύνη για την μη επίτευξη συμφωνίας μέχρι σήμερα βαραίνει- όπως όλα τα υπόλοιπα μέρη- το ίδιο και την Ελλάδα.

Οι πληροφορίες λένε ότι τόσο αξιωματούχοι του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών όσο και του Λευκού Οίκου έχουν μεταφέρει στην ελληνική κυβέρνηση το μήνυμα ότι "η Ελλάδα πρέπει να μην​ υπεκφύγει από τις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει". Έχει πάντως σημασία να τονιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις που θεωρεί η αμερικανική κυβέρνηση ότι πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα συμπίπτουν ως έναν βαθμό με αυτές για τις οποίες πιέζει το ΔΝΤ, στους τομείς δηλαδή των εργασιακών σχέσεων, του ασφαλιστικού, της πάταξης της φοροδιαφυγής, των ιδιωτικοποιήσεων.

Και αναφορές ευρωπαίων για ομαδοποίηση πληρωμών στο ΔΝΤ
Νωρίτερα την Τρίτη ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης κοντά στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Ελλάδας είχε αναφέρει στο Ρόιτερς ότι « Υπάρχει η πιθανότητα να ομαδοποιηθούν αρκετές πληρωμές τις οποίες η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει στο ΔΝΤ κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και να γίνει έτσι μόνο μία πληρωμή». Ετερος αξιωματούχος προσκείμενος στις συνομιλίες δήλωσε επίσης ότι υπάρχει μια τέτοια πιθανότητα.

Όμως επεσήμαναν οι αξιωματούχοι, η Ελλάδα θα μπορούσε να καταφύγει σε ένα τέτοιο στρατήγημα μόνον εάν υπάρχει βάσιμη πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας που θα μπορούσε να γνωστοποιηθεί στις αγορές και στους Έλληνες πολίτες.

Σε διαφορετική περίπτωση, η μη καταβολή της δόσης θα μπορούσε να πυροδοτήσει πανικό στις αγορές και μαζικές αναλήψεις καταθέσεων στην Ελλάδα, εξήγησαν οι αξιωματούχοι.
«Επομένως θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μερικές επιπλέον εβδομάδες. Αλλά εάν δεν υπάρξει κάποια προοπτική για το πώς θα χειριστούν την πληρωμή (στο ΔΝΤ) καθ' ολοκληρίαν, αυτό θα ήταν κάτι ριψοκίνδυνο για τους Έλληνες.
Και οι συνέπειες θα ήταν απρόβλεπτες», εξήγησε ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το Ρόιτερς. «Ο κόσμος θα μπορούσε να θελήσει να προχωρήσει σε ανάληψη των καταθέσεών του και ποιος ξέρει τι θα αναγκαζόταν να κάνει η Ελλάδα», ανέφερε.
Πηγή: thetoc.gr
Newsroom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...