31 Μαΐ 2015

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος …... η άλλη όψη

Η «λαϊκή» επεξήγηση του γιατί κάποιος καπνίζει........
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος......
Γιατί ξεκινά κάποιος το κάπνισμα;

Ο λόγος είναι απλός! Η συντροφιά. Το κάπνισμα και ειδικά το τσιγάρο είναι κάτι που σε κάνει να νιώθεις παρηγοριά σε στιγμές μοναξιάς. Η παρέα του «φίλου» τσιγάρου είναι κάτι που δεν μπορεί να εξηγηθεί σε κανένα μη καπνιστή.

Βλέπε πόσοι άνδρες ξεκίνησαν το κάπνισμα στον στρατό και πόσα τσιγάρα έχουν «καεί» σε ώρες σκοπιάς. Δες το απλό παράδειγμα ανδρών, που περιμένοντας την γυναίκα τους να τελειώσει τα ψώνια, «ανάβουν» τσιγάρο για να περάσει πιο εύκολα αυτή η δύσκολη αναμονή(τα ίδια τα καταστήματα έχουν από μόνα τους εγκαταστήσει στις εισόδους τους σταχτοδοχεία-truestory!).
Τι προσφέρει το κάπνισμα εκτός από συντροφιά; 

Πόσες φορές έχει τύχει να θες να καπνίσεις αλλά να μην έχεις φωτιά; Εκεί τι κάνεις; Ζητάς από τον άγνωστο διπλανό βοήθεια. Ο αναπτήρας που θα σου δανείσει, ως άλλο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θα σε φέρει σε σημείο ψιλοκουβέντας. Η ψιλοκουβέντα θα μετατραπεί σε συζήτηση και η συζήτηση σε γνωριμία. Με πιο απλά λόγια εκτός από μια καινούργια φιλία, ανακάλυψες και ένα χαμένο συγγενή-χωρίς καν την βοήθεια του «Πάμε Πακέτο».

Για τους φίλους ελεύθερους και ωραίους (γυναίκες και άνδρες), υπάρχει και μία άλλη οπτική. Βρίσκεσαι στα μπουζούκια και πίνεις ανέμελα το ποτό σου διασκεδάζοντας με φίλους. Ξαφνικά, ξεπροβάλει από το πουθενά μία αιθέρια ύπαρξη και σου ζητά αναπτήρα. Αν δεν κάπνιζες, θα ερχόταν;;;
Υπάρχει διαφορετική διασκέδαση για τους καπνιστές;

Είναι εντελώς διαφορετικό συναίσθημα να ακούς το λαϊκό άσμα «τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια, έχουν κλείσει τα καλύτερα τα σπίτια» παρέα με ένα ουίσκι και ένα τσιγάρο. (Φυσικά, καλύτερα να μην έκλεινε το σπίτι σου, γι’ αυτό κόψε το ποτά και τα ξενύχτια!).
Και τώρα ερχόμαστε στην πραγματικότητα…

Οι λόγοι που κάποιος καπνίζει, εκτός από την χιουμοριστική πλευρά, δεν μπορούν να επεξηγήσουν το γιατί ο οποιοσδήποτε εκθέτει τον εαυτό του σε μία τόσο ανθυγιεινή συνήθεια.

Έχω κάψει αμέτρητα πουκάμισα, χαλιά και καναπέδες, λόγω της συνήθειας μου στο κάπνισμα.

Κίτρινα δόντια, κιτρινιασμένα δάκτυλα και νύχια, είναι μερικά από τα πρώτα σημάδια της εξάρτησης σου στο κάπνισμα. Αυτά δεν είναι τόσο επικίνδυνα για την υγεία αλλά περισσότερο αντιαισθητικά.

Από άποψη υγείας, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Το αίσθημα της ασφυξίας στις 2 η ώρα το πρωί είναι κάτι που κάθε καπνιστής το ζει καθημερινά. Μαύροι πνεύμονες, προβλήματα στην καρδιά και περιπτώσεις καρκίνου που έχουν ως αίτια το κάπνισμα, είναι μόνο μερικά παραδείγματα της ηλιθιότητας μας να καπνίζουμε.

Το συμπέρασμα…

Αν μπορούσα να γύριζα τον χρόνο πίσω, δεν θα άναβα ποτέ το πρώτο τσιγάρο που με έκανε να το ξεκινήσω. Δεν θα επέτρεπα ποτέ στον εαυτό μου να πληγώνω το σώμα μου για λίγα λεπτά ευχαρίστησης. Όσοι δεν καπνίζετε, συνεχίστε την καλή δουλειά…
ΥΓ: Το κάπνισμα εκτός από βλαβερό για την υγεία σας, αποτελεί και «πληγή» για την τσέπη σας. Σε τέτοια «μαύρα» χρόνια από πλευράς οικονομίας ας μην «μαυρίζουμε» και μόνοι το σώμα μας!! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...