25 Μαΐ 2015

Έτσι θα είναι η χρεοκοπία! Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου - Εκλογές και όχι δημοψήφισμα βλέπει ο Μητρόπουλος!

- Στις 5 Ιουλίου θα χρεοκοπήσει και επίσημα η Ελλάδα αν δεν πληρώσει την Παρασκευή 5 Ιουνίου την δόση προς το ΔΝΤ
- Αναγκαστικός ο έλεγχος καταθέσεων αφού οι καταθέτες θα σπεύσουν να αποσύρουν τις εναπομείνουσες καταθέσεις τους........

- Μιράντα Ξαφά: «Αν δεν πληρώσουμε και δεν κλείσει η συμφωνία, τότε αλλοι πιστωτές μπορούν να καταστήσουν τις υποχρεώσεις τους άμεσα απαιτητές»
- Ντόρα Μπακογιάννη: «Αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Παρασκευή, φοβάμαι ότι το Σαββατοκύριακο που είναι και τριήμερο, θα υπάρξει έλεγχος κεφαλαίων»

Το εφιαλτικό σενάριο της χρεοκοπίας σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πληρώσει την δόση προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, ανέλυσε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 η Μιράντα Ξαφά, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ.

«Αν δεν πληρώσουμε την δόση θα δοθεί περίοδος χάριτος 30 ημερών και αν σε αυτό το διάστημα η Ελλάδα δεν καταφέρει να αποπληρώσει τότε θα περιέλθει σε καθεστώς χρεοκοπίας», είπε χαρακτηριστικά.

Η κα Ξαφά επεσήμανε ότι λήγουν μέσα στον Ιούνιο και άλλες 4 πληρωμές προς το ταμείο. «Αν δεν πληρώσουμε και δεν κλείσει η συμφωνία, τότε άλλοι πιστωτές μπορούν να καταστήσουν τις υποχρεώσεις τους άμεσα απαιτητές. Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και προς άλλους πιστωτές και θα μπει στην ίδια κατηγορία που είναι η Ζιμπάμπουε η οποία δεν έχει πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ταμείο.

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει όσα είπε η Ντόρα Μπακογιάννη για τον έλεγχο κεφαλαίων όπως την Κϋπρο είπε:
«Αν υπάρξει χρεοκοπία ανοικτή προς το ταμείο οι καταθέτες θα προσπαθήσουν να πάρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες. Επομένως, τους ελέγχους δεν θα τους επιβάλλει η ΕΚΤ αλλά η ελληνική κυβέρνηση γιατι η ΕΚΤ δεν θα δεχθει να χρηματοδοτεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπο αυτές τις συνθήκες. Θα είναι πια ένα πιστωτικό γεγονός που το βλέπεις να συμβαίνει. Δεν θα περιμένουν στις 5 Ιουλιου να κηρυχθεί χρεοκοπία».

Η κα Ξαφά πρόσθεσε ότι άμεσα θα επιβληθούν έλεγχοι συναλλάγματος αλλά και έλεγχος αναλήψεων. Αυτό είχε γίνει στην Αργεντινή το 2001. Είπε ακόμα ότι η σκληρή διαπραγμάτευση όπως την ονομάζουν κρατάει 4 μήνες και το μόνο που έχει καταφέρει είναι να ονομάσει την τρόικα - θεσμούς και το νεο μνημόνιο συμφωνία.

Η κα Ξαφά είπε ακόμα ότι αν σταματήσει να μας χρηματοδοτεί η ΕΚΤ θα πρέπει να εκδώσουμε δικό μας νόμισμα για να μπορούμε να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις.

Νωρίτερα, η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στο πρωινό ΑΝΤ1 ανέφερε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Παρασκευή, φοβάται ότι το Σαββατοκύριακο που είναι και τριήμερο, θα υπάρξει έλεγχος κεφαλαίων στις τράπεζες, το λεγόμενο capital control, όπως συνέβη και στην Κύπρο. Μάλιστα η κ. Μπακογιάννη τόνισε την ανάγκη άμεσης συμφωνίας καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να τη φέρει στη Βουλή ώστε όπως χαρακτηριστικά είπε “να την ψηφίσουμε όλοι οι άλλοι”.

Μιλώντας επίσης στα Παραπολιτικά 90, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος εκτίμησε ότι δεν περνάει η συμφωνία με τους δανειστές και ότι επειδή ο χρόνος πιέζει το σενάριο του δημοψηφίσματος είναι μακρινό και θα πάμε σε εκλογές.

«Ξέρω καλά την ανθρωπογεωγραφία, το ιστορικό όλων των προσώπων και συναγάγω ότι αυτό το οποίο υπάρχει στο τραπέζι ως άποψη, ως πακέτο των δανειστών όχι δύσκολα θα περάσει αλλά δεν μπορεί να περάσει. Εγώ πάντα έλεγα ότι το ευκταίο είναι μια συμφωνία να είναι έντιμη, να είναι εθνοφελής, να προωθεί το ελληνικό ζήτημα, να το φέρει σε άλλες προδιαγραφές καλύτερες με προοπτική επίλυσης αλλά αυτό δεν το βλέπω και δεν το βλέπω να περνάει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Δεν ξέρω αν πια έχει πρακτικότητα και σημασία το δημοψήφισμα διότι αν οι δανειστές δεν εκταμιεύσουν μέχρι την Παρασκευή εμείς κατά δήλωση πολλών υπουργών κορυφαίων της κυβέρνησης δηλώνουν ότι δεν θα πληρώσουμε, με γεγονός ότι οι δανειστές δεν κάνουν πίσω σε βασικές επιλογές του πακέτου τους θεωρώ ότι πάμε σε πιο ραγδαίες εξελίξεις αν συμβούν όλα αυτά.
Εύχομαι οι δανειστές στο τέλος να συνετιστούν, να πάψουν να εκβιάζουν, να αποσύρουν τις πιο έξαλλες προτάσεις τους και να εκταμιεύσουν τουλάχιστον το τμήμα που αντιστοιχεί στη δόση του ΔΝΤ για να μην μπούμε σε θρυαλλίδα εξελίξεων. Άρα λοιπόν και το δημοψήφισμα αν τα πράγματα πάνε στο χειρότερο σενάριο τότε και το δημοψήφισμα δεν έχει να προσφέρει κάτι. Τώρα δεν έχει πρακτική σημασία άρα πάμε σε πιο σημαντικές εξελίξεις.

Αν η συμφωνία δεν περάσει και όπως βλέπω κατά τον τρόπο και το περιεχόμενο που την εκβιάζουν οι δανειστές δεν θα περάσει, τότε το δημοψήφισμα δεν έχει να προσφέρει και ενδεχομένως πρέπει ο πρόεδρος να αποφασίσει και την προσφυγή στις κάλπες …

Αν πάμε στο κακό σενάριο δεν μπορούν να αποφευχθούν οι εκλογές διότι έχει αδυνατίσει το όπλο του δημοψηφίσματος».
Πηγή: newsit.gr
Newsroom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...