25 Ιουν 2014

Μια άσκηση που δείχνει πολλά για το μέλλον σου: Δοκίμασέ τη!

Γράφει η Μαρία Μεραμβελιωτάκη-Simon MSc Σύμβουλος Ψυχολόγος 
Αισθάνεσαι ποτέ ότι δεν ξέρεις τι να περιμένεις από το μέλλον σου; Ότι δυσκολεύεσαι να καθορίσεις τι είναι αυτό που πραγματικά θέλεις και χρειάζεσαι κι ότι ίσως ο χρόνος σου καταναλώνεται σε ανούσιες δραστηριότητες που σε αποσπούν.......
από άλλες σημαντικότερες; Η ακόλουθη ιστορία κυκλοφορεί στο ίντερνετ εδώ και αρκετό καιρό,κυρίως στ’αγγλικά. Δεν είμαι σίγουρη από που προέρχεται είναι όμως μια εξαίσια μεταφορά για το πως σχεδιάζουμε το μέλλον μας και πως θέτουμε τις προτεραιότητες στη ζωή μας.

Ένας καθηγητής φιλοσοφίας στάθηκε μπροστά στους φοιτητές του κρατώντας ένα μεγάλο γυάλινο βάζο. Σιωπηλά, άρχισε να το γεμίζει με πέτρες , περίπου πέντε εκατοστά σε διάμετρο. Ύστερα ρώτησε τους φοιτητές εάν το βάζο ήταν γεμάτο.

Όλοι συμφώνησαν πως το βάζο ήταν γεμάτο.

Έπειτα ο καθηγητής πήρε ένα κουτί χαλικάκια και τα άδειασε μέσα στο βάζο. Κούνησε το βάζο ελαφρά και τα χαλίκια κύλησαν στις άδειες περιοχές ανάμεσα στις πέτρες. Ο καθηγητής ρώτησε και πάλι το ακροατήριο του εάν το βάζο ήταν γεμάτο.

Οι φοιτητές γέλασαν κι ύστερα συμφώνησαν πως το βάζο ήταν γεμάτο αυτή την φορά.

Ο καθηγητής πήρε ένα κουτί με άμμο και το άδειασε μέσα στο γυάλινο βάζο. Η άμμος γέμισε τις υπόλοιπες άδειες περιοχές του. «Τώρα», είπε ο καθηγητής, «Θέλω να καταλάβατε ότι το βάζο αυτό συμβολίζει τη ζωή σας. Οι πέτρες είναι τα πράγματα που έχουν πραγματική σημασία, όπως η οικογένεια σας, η υγεία σας και οι σχέσεις σας. Εάν όλα τα υπόλοιπα χάνονταν και έμεναν μόνο οι πέτρες, τότε η ζωή σας θα είχε ακόμα νόημα. Τα χαλίκια είναι τ’άλλα πράγματα που έχουν σημασία στη ζωή σας, όπως η δουλειά ή το σχολείο. Η άμμος συμβολίζει τα υπόλοιπα «μικρά πράγματα» και τα υλικά αποκτήματα.

Εάν βάλετε πρώτα την άμμο στο βάζο, δε θα υπάρχει χώρος για τις πέτρες και τα χαλίκια. Το ίδιο μπορεί να εφαρμοστεί στις ζωές σας. Εάν ξοδεύετε όλο το χρόνο και την ενέργεια σας για τα μικρά πράγματα, δε θα έχετε ποτέ χώρο για τα πράγματα που έχουν αληθινή σημασία.»

Καμμιά φορά σπαταλάμε την ενέργεια μας σε πράγματα ή δραστηριότητες που δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα. Αυτό συχνά συμβαίνει χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε και μόνο αργότερα ίσως διαπιστώσουμε ότι ο χρόνος πέρασε χωρίς να τον αξιοποιήσουμε όπως θα θέλαμε ή ότι χάσαμε την επαφή μας με φίλους ή άτομα από την οικογένεια μας.

Αφού συνειδητοποιήσεις ποιές δραστηριότητες είναι χάσιμο χρόνου, αποφάσισε τι είναι αυτό που θές πραγματικά να κάνεις. Τι είναι σημαντικό για σένα να επιτύχεις;Ποιό αισθάνεσαι ότι είναι το «πεπρωμένο» σου; Το να γνωρίζεις τι έχει σημασία για σένα είναι το πρώτο βήμα για να σχεδιάσεις αποτελεσματικά το μέλλον σου.

Δοκίμασε να συμπληρώσεις τον παρακάτω πίνακα ή να φτιάξεις έναν δικό σου, προκειμένου να θέσεις συγκεκριμένους στόχους που αφορούν το μέλλον σου.

  Μακροπρόθεσμοι Στόχοι (Επόμενα πέντε χρόνια)
Στόχοι  μεσαίας προθεσμίας (Επόμενα 2 χρόνια)
Στόχοι κοντινού μέλλοντος (Επόμενοι 6 μήνες)
Καριέρα
     
Εισόδημα
     
Ελεύθερος χρόνος
     
Οικογένεια
     
Κοινότητα μέσα στην οποία ζώ
     
Σχέσεις/κοινωνικότητα
     
Αυτοπραγμάτωση
     
Άλλοι
     
Αφού καταγράψεις τους στόχους σου, σκέψου ποιά βήματα πρέπει να κάνεις προσκειμένου να έρθεις πιο κοντά τους. Προσπάθησε να επικεντρωθείς στις δικές σου προσπάθειες παρά στο τι θα ήθελες ν’αλλάξει στο περιβάλλον γύρω σου ή τις καταστάσεις, που θα διευκόλυνε τους στόχους σου. Οι καταστάσεις συχνά δεν αλλάζουν και το μόνο που μπορούμε να ελέγξουμε είναι το πως αποφασίζουμε να τις δούμε και να τις αντιμετωπίσουμε.

Είναι επίσης ωφέλιμο να ξανακοιτάς τους στόχους σου σε τακτά χρονικά διαστήματα έτσι ώστε να θυμίζεις στον εαυτό σου τι θέλεις να επιτύχεις και να κινητοποιείσαι ή ακόμα για να προσθέτεις καινούριους και να αναθεωρείς παλιούς.

Καλλιέργησε την αισιοδοξία σου.Αναμφισβήτητα, οι καιροί που ζούμε είναι δύσκολοι και τροφοδοτούν έναν πεσσιμιστικό, συχνά ηττοπαθή τρόπο σκέψης. Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι η αισιοδοξία για το μέλλον είναι μη ρεαλιστική ενώ άλλοι διατηρούν την πεποίθηση ότι «καλύτερα να μην ενθουσιάζομαι για να μην απογοητευτώ». Θεωρούν ότι μια πιο αρνητική θεώρηση των πραγμάτων είναι προστατευτική απο μελλοντικές κακοτοπιές κι απογοήτευση, αλλά στην ουσία είναι πιο πιθανό να τους αποτρέψει από το να θέσουν στόχους, να έχουν αυτοπεποίθηση γι’αυτά που μπορούν να καταφέρουν και από το να κινητοποιηθούν. Αντίθετα, οι έρευενες δείχνουν πως οι αισιόδοξοι άνθρωποι επιμένουν, είναι κινητοποιημένοι, καταφέρνουν τους στόχους τους κι έχουν καλή υγεία.

Για να ενισχύσεις την αισιοδοξία σου,σκέψου:
  • Τι θετικό μπορεί να σου επιφυλάσσει το μέλλον; Εάν υποθέσεις ότι σίγουρα υπάρχει κάτι θετικό για σένα, τι θα μπορούσε να είναι αυτό;
  • Τι μπορείς να προσδοκείς με χαρά κι ενθουσιασμό;
  • Τι ευχάριστα και θετικά πράγματα θα συμβούν αυτή την εβδομάδα, μήνα ή χρονιά;
Πίστεψε στη δυνατότητα σου να καταφέρεις, αγνοώντας όλες τις «επικριτικές φωνές» στο μυαλό σου που μπορεί να σου λένε το αντίθετο. Συχνά παγιδεύουμε τον εαυτό μας στη στασιμότητα, επειδή δεν τολμάμε να πιστέψουμε ότι έχουμε το ταλέντο και τη δύναμη να τα καταφέρουμε.
 
Μαρία Μεραμβελιωτάκη-Simon MSc Σύμβουλος Ψυχολόγος (www.happymind.gr )
Πηγή : boro.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...