26 Ιουν 2014

Παροχή δωρεάν φαρμάκων για τους ανασφάλιστους

Δεκτή έγινε η τροπολογία του υπουργείου Υγείας που θα επιτρέπει τη δωρεάν φαρμακευτική κάλυψη για τους ανασφάλιστους πολίτες, σε συνέχεια της δωρεάν ιατρικής τους κάλυψης, δηλαδή της ελεύθερής τους πρόσβασης στις δομές του ΠΕΔΥ........

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με θέμα «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας - δημόσιο λογιστικό», προβλέπεται «η παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης σε ασφαλισμένους που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα και δε δικαιούνται υπηρεσιών φαρμακευτικής περίθαλψης από οποιονδήποτε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ). Mε κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και κάθε σχετική λεπτομέρεια».

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι «στο πλαίσιο του κράτους πρόνοιας κρίνεται ως επείγουσα η κάλυψη της φαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών, δεδομένης της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας που έχει συντελέσει στην αύξηση του αριθμού τους.

Πλην όμως στους σκοπούς του ΕΟΠΥΥ, ως αυτοί περιγράφονται στο άρθρο 8 του ν. 4238/2014, δεν περιλαμβάνεται η φαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων πολιτών κι έτσι καθίσταται επιβεβλημένη η προτεινόμενη προσθήκη».

Το μέτρο αφορά περίπου 2,4 εκατομμύρια ανασφάλιστους, ενώ θα διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η πρόσβαση στο φάρμακο όσων έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα αποτελούσε πάγιο αίτημα της τρόικας και η λήψη των απαραίτητων μέτρων προβλεπόταν εντός του Ιουνίου.

Δικαιούχοι της παροχής δωρεάν φαρμάκων θα είναι οι ανασφάλιστοι και τα προστατευόμενα μέλη τους, οι οποίοι δεν καλύπτονται από άλλη νομοθετική ρύθμιση και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Το ατομικό εισόδημα τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Στην περίπτωση έγγαμων που υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση, το άθροισμα των ατομικών εισοδημάτων των δύο συζύγων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 25.000 ευρώ.
Πηγή : capital.gr
NewsRoom Mykonos Ticker


Πηγή:www.capital.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...