27 Ιουν 2014

Το «καυτό» καλοκαίρι του Μαξίμου: Προαπαιτούμενα, δικαστές, φοροελαφρύνσεις

Εβδομάδα σημαντικών εξελίξεων αναμένεται να είναι η επόμενη για την κυβέρνηση, καθώς, μπαίνουν στην τελική ευθεία όλες οι συζητήσεις για τα προαπαιτούμενα για το οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση ώστε..... να εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις.

Εκτός από τις δεσμεύσεις η κυβέρνηση έχει ως βασικό στόχο να ξεκινήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά και να μπει σε τροχιά ο στόχος των φοροελαφρύνσεων, από το φθινόπωρο.

Με διαδικασίες fast track τα προαπαιτούμενα

Στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών έχουν δώσει την ερμηνεία της «εξόδου από τα Μνημόνια» έπειτα από αυτά τα προαπαιτούμενα και η γρήγορη υλοποίησή τους αποτελεί κεντρικό στόχο ώστε να φανεί ότι η κυβέρνηση έχει μπει ξανά σε τροχιά μεταρρυθμίσεων.

Ηδη οι καθυστερήσεις εξαιτίας των εκλογών και του ανασχηματισμού, αλλά και η παραίτηση Θεοχάρη, δημιούργησαν έναν ελαφρύ εκνευρισμό στους εταίρους και πλέον η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να «τελειώνει» με τα προαπαιτούμενα πριν από τη συνεδρίαση του EuroWorking Goup. 
 
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλες οι ρυθμίσεις θα πρέπει να ψηφιστούν εντός της επόμενης εβδομάδας, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο να έλθουν στη Βουλή σε ένα νομοσχέδιο.

Τι θα γίνει με τις δικαστικές αποφάσεις
Ενα μέτωπο που θα πρέπει να αντιμετωπίσει το Μαξίμου είναι εκείνο των αλλεπάλληλων «χτυπημάτων» από τη δικαιοσύνη και τις αποφάσεις για καταργήσεις περικοπών σε δικαστικούς και ένστολους, ενώ είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν και άλλες.

Μάλιστα, σύμφωνα με το iefimerida.gr, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, κυβερνητική πηγή ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι το Μαξίμου

σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις και ήδη επεξεργάζεται φόρμουλα για να ικανοποιηθούν όσα μπορούν να ικανοποιηθούν.

Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο θα εξετάσουν το σκεπτικό των αποφάσεων, θα δουν σε ποιους αφορούν και στη συνέχεια θα προβούν στις κατάλληλες ενέργειες.
 
Επόμενο βήμα οι φοροελαφρύνσεις

Ηδη διά στόματος και του Γκίκα Χαρδούβελη η κυβέρνηση έχει εκφράσει την επιθυμία της να ετοιμάσει ένα οργανωμένο πλάνο φοροελαφρύνσεων, όπως είχε προαναγγείλει προ εβδομάδων και ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Μαξίμου επιθυμούν να βάλουν μπροστά και αυτό το σχέδιο με ορίζοντα το φθινόπωρο και προς αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η... βιασύνη να τελειώνουν με τα προαπαιτούμενα.

Στο πλάνο φοροελαφρύνσεων εντάσσονται ρυθμίσεις πρωτίστως για την έκτακτη εισφορά, αλλά και τη μείωση φορολογικών συντελεστών, κάτι που σημαίνει ότι οι ελαφρύνσεις δεν θα περιοριστούν μόνο στον ΦΠΑ στην εστίαση.

Με σύμμαχο και την Ευρώπη;

Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται πως κινείται και η απόφαση των 28 Ευρωπαίων ηγετών να δώσουν το στίγμα στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κάτι που και ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη για την Ευρώπη.

Με βάση τα όσα «βγαίνουν» από τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες της ΕΕ φαίνεται πως συμφώνησαν σε μια πρώτη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, χωρίς, ωστόσο, να το εκφράζουν ανοιχτά.

«Δίνουμε τη δυνατότητα της καλύτερης δυνατής χρήσης του ΣΣΑ για να προωθηθεί η ανάπτυξη, να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα μέσω μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Φαν Ρομπάι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου. Ο Χ. Ρομπάι ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας παραμένουν ως έχουν, ενώ από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, υπογράμμισε ότι κανένας Ευρωπαίος ηγέτης δεν ζήτησε την αλλαγή τους.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...