29 Ιουν 2014

8 καλοκαιρινοί μύθοι και η κατάρριψή τους

Μαζί με το καλοκαίρι έρχονται και οι παρανοήσεις και μαζί με τις παρανοήσεις και οι παρεξηγήσεις και με τις παρεξηγήσεις χαλάμε τις καρδιές μας και είναι κρίμα καλοκαιριάτικο.
Χωρίς βέβαια το πόσες επαναλήψεις χρειάζονται........
στην ανανέωση του αντιηλιακού και το αν το κλιματιστικό κάνει καλό ή κακό, να είναι λόγοι παρεξηγήσεων, είναι σίγουρα μερικές από τις καλοκαιρινές παρανοήσεις που πολλοί στηρίζουν με σθένος και πολλοί απορρίπτουν, επίσης, με σθένος. Ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο, ακολουθεί παρακάτω:

Ο κλιματισμός κάνει κακό
Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν σθεναρά πως η εναλλαγή της θερμοκρασίας, από κλιματιζόμενα κτήρια στη ζέστη του δρόμου, μπορεί εύκολα να κρυολογήσει κάποιον. Οι ειδικοί όμως επιμένουν πως κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο, ενώ όπως συμβαίνει και με τα κρυολογήματα του χειμώνα, δεν φταίει η παγωνιά, αλλά οι ίδιοι οι ιοί.
Αν λοιπόν φέτος αρχίζετε να φτερνίζεστε, είναι πιθανότερο να έχετε αρπάξει κάποιον ιό ή ακόμα πιο πιθανό να προκείται για κάποιου είδους καλοκαιρινή αλλεργία, παρά να φταίει η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας.

«Το μαύρισμα κάνει καλό»
Μπορεί να επικρατεί η αντίληψη πως όσο πιο μελαχρινοί είμαστε, τόσο πιο υγιείς δείχνουμε, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι και έγκυρη μια τέτοια αντίληψη. Ο οργανισμός έχει ανάγκη την ηλιακή ακτινοβολία για την παραγωγή της D, αλλά η υπερέκθεση κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, αφού υπονομεύει το ανοσοποιητικό καθιστώντας τον οργανισμό περισσότερο αδύναμο και ευάλωτο σε ιούς και λοιμώξεις.
Η αυξημένη δε, έκθεση στον ήλιο ακόμα, κάνει το δέρμα να χάνει τη σφριγηλότητά του, προξενώντας σημάδια πρόωρης γήρανσης. Αν και η ηλιοθεραπεία είναι μια από τις χαρές του καλοκαριού, και όσο είμαστε νέοι, δεν αντιλαμβανόμαστε το κακό που κάνουμε στο δέρμα μας, η αλήθεια είναι πως όταν το δέρμα μαυρίζει, είναι ένας τρόπος να μας δείξει, ότι δεν αντέχει πολύ ήλιο ακόμα.
 
«Το μελαχρινό δέρμα δεν χρειάζεται αντιηλιακό»
Μπορεί όσοι έχουν μελαχρινό δέρμα, να μην καίγονται το ίδιο εύκολα από τον ήλιο, όσο όσοι έχουν πιο λευκό δέρμα, αλλά η μελαμψή τους απόχρωση δεν σημαίνει ότι τους προστατεύει από την πρόωρη γήρανση που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία. Μπορεί οι μελαμψοί της παρέας να αρκούνται σε ένα αντιηλιακό με λιγότερους βαθμούς προστασίας, αλλά η ανάγκη της χρήσης και τακτικής ανανέωσής του, ισχύει και γι’ αυτούς, όπως για όλους. Στο δε πρόσωπο, χρειάζεται πάντα υψηλή προστασία λόγω του πάντα ευαίσθητου δέρματος.

«Πίνετε μονάχα όταν διψάτε»
Όσο πιο ζεστός είναι ο καιρός, τόσο περισσότερα υγρά χάνουμε και τόσο πιο σημαντικό είναι να πίνουμε νερό, ώστε να προστατεύουμε τον οργανισμό από την αφυδάτωση. Η δίψα είναι ένας τρόπος να σας ζητήσει το σώμα σας νερό, αλλά δεν είναι ο μοναδικός τρόπος. Συμπτώματα, που είναι πιθανό να εμφανιστούν πριν τη δίψα, είναι η ζαλάδα, ο πονοκέφαλος, η κούραση, τα σκούρα ούρα και η ξηροδερμία, γι’ αυτό ανάλογα με τη θερμοκρασία και τη δραστηριότητα σας, φροντίστε να ακούτε όσα σας λέει το σώμα σας ή ακόμα καλύτερα να το προλαβαίνετε και να πίνετε τουλάχιστον 2,5 λίτρα νερό την ημέρα.
 
«Όλα τα γυαλιά ηλίου παρέχουν προστασία»
Οι επιβλαβείς ακτινοβολίες του ήλιου, μπορούν και διαπερνούν τους κακής ποιότητας φακούς, γι’ αυτό δεν παρέχουν όλα τα γυαλιά ηλίου την επιθυμητή προστασία στα μάτια σας. Οι φακοί πρέπει να συνοδεύονται από την ταμπέλα UV400, καθώς αυτή υποδηλώνει σχεδόν 100% προστασία των ματιών, από την υπεριώδη ακτινοβολία. Μην διστάζετε να επενδύετε σε ένα καλό ζευγάρι γυαλιά και έχετε πάντα υπόψη σας πως η τιμή δεν ανεβαίνει λόγω του ποιοτικού φακού, αλλά του στυλάτου σκελετού.

«Ο χυμός από λεμόνι ξανθαίνει τα μαλλιά»
Η εφαρμογή χυμού λεμονιού στα μαλλιά σας και η έκθεσή τους στον ήλιο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, θα καταφέρει να τα ξηράνει και όχι να τα ξανθύνει, που είναι ο αρχικός σας στόχος. Μπορεί ωστόσο να παρατηρήσετε ένα μερικό «άνοιγμα» στο χρώμα, αλλά αυτό δεν θα οφείλεται στο λεμόνι.
Αντιθέτως, η εκτεταμμένη έκθεση των μαλλιών στον ήλιο τα κάνει περισσότερο εύθραστα και κατσαρά, ενώ είναι σημαντικό όπως προστατεύετε το δέρμα σας με αντιηλιακό, να προμηθευτείτε αντίστοιχο προϊόν για τα μαλλιά, αν σκοπεύετε να περάσετε το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών σας στην παραλία.
 
«Το καλοκαίρι ενδείκνυται για περισσότερο αλκοόλ»
Η αλήθεια είναι πως οι διακοπές ενδείκνυνται για μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ, αλλά οι θερμοκρασιακές συνθήκες δεν ευνοούν αυτή την κατανάλωση. Καλό είναι το καλοκαίρι να μειώνεται η κατανάλωση αλκοόλ, καφέ και τσαγιού, καθώς αυξάνεται το ρίσκο αφυδάτωσης. Δεδομένου ότι η αφυδάτωση συχνά παραβλέπεται και το αλκοολούχο ποτό ξεγελάει, αν δεν αντέχετε να μειώσετε τις μπύρες που θέλετε να πίνετε στην παραλία, τουλάχιστον πίνετε πολύ περισσότερο νερό, απ’ όσο συνηθίζατε.

«Το αντιηλιακό δεν χρειάζεται ανανέωση μετά το μπάνιο»
Η αλήθεια είναι μια και είναι παγκόσμια: η αντιηλιακή κρέμα χρειάζεται ανανέωση ανά τακτά χρονικά διαστήματα, που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπερνούν τις δύο ώρες. Όσο περνάει η ώρα το δέρμα απορροφά την κρέμα και όσο περισσότερο ιδρώνετε ή κάνετε βουτιές στη θάλασσα, τόσο περισσότερο χάνετε από την αντιηλιακή σας προστασία.

Κανένα αντιηλιακό δεν είναι «αδιάβροχο» και καλό είναι να μην αμελείτε την ανανέωσή του μετά τα μακροβούτια σας. Εάν δε η ετικέτα του αντιηλιακού «επιμένει» για την αντοχή του στο νερό, έχετε υπόψη σας πως αυτή η αντοχή δεν ξεπερνά σε καμία περίπτωση τα 40-80 λεπτά.
Πηγή : clickatlife.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...