30 Ιουν 2014

Στο τραπέζι η συζήτηση για συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Στελέχη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται σε ενδεχόμενη συγκυβέρνηση των ως «αναγκαστική λύση». Παρέμβαση Βενιζέλου. Αποκλείει τη συνεργασία ο Νίκος Παππάς.
Η συζήτηση περί συγκρότησης ενός κυβερνητικού συνασπισμού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχει «ανοίξει» το τελευταίο διάστημα, καθώς τόσο.......
ο Δημήτρης Αβραμόπουλος όσο και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, έχουν αναφερθεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Από την πλευρά της ωστόσο, η Κουμουνδούρου κρατά αρνητική στάση, χαμηλών όμως τόνων.

Συγκεκριμένα, η Σοφία Βούλτεψη μιλώντας στη web tv του ΑΠΕ, είπε πως με μια «συμφωνημένη βάση» μπορεί να γίνει η συζήτηση για τη συγκρότηση ενός Μεγάλου Συνασπισμού». Ωστόσο επισήμανε πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει τώρα και άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για διγλωσσία.

«Δεν είναι μία παρούσα συζήτηση, είναι μία συζήτηση που θα μπορούσε να γίνει μετά από καιρό, αλλά όχι "πάμε να κυβερνήσουμε μαζί κι ο ένας κοιτά στην Ανατολή κι ο άλλος στη Δύση". Δηλαδή, δεν μπορεί ο ένας να λέει "συνεργάζομαι μόνο με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ" κι ο άλλος να λέει, "έλα φίλε να συνεργασθούμε''. Θα υπάρχει μία συμφωνημένη βάση, ένα πλαίσιο, για το πώς θα κινηθεί η χώρα στα θέματα του χρέους, του δανεισμού της, της ανάπτυξης, των ιδιωτικοποιήσεων, εάν θα είναι στην Ευρώπη, εάν δεν θα είναι….Είναι κρίσιμο αυτό» σημειώνει η κ. Βούλτεψη, προσθέτοντας ότι «έτσι όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, δεν μπορεί να γίνει τίποτα».

«Δεν μπορεί ο ένας να λέει συνεργάζομαι μόνο με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο άλλος να λέει, "έλα φίλε να συνεργασθούμε»
Οι δηλώσεις της κ. Βούλτεψη, κινούνται στο ίδιο πλαίσιο με τα όσα είπε ο υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μιλώντας στη Real New δεν απέκλεισε τη δημιουργία ενός «μεγάλου συνασπισμού» προφανώς με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ καθώς, όπως λέει, «εφ’ όσον ο λαός δεν θα έδινε αυτοδυναμία σε ένα κόμμα όλες οι επιλογές είναι θεμιτές, κάτω από όρους ειλικρινούς συνεργασίας και κατανόησης με κοινό παρανομαστή το συμφέρον της Ελλάδας. Κανείς δεν περισσεύει σε μια τέτοια προσπάθεια όταν τοποθετείται εντός συνταγματικού τόξου».

Τις δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου επιδοκίμασε και η Φωτεινή Πιπιλή, η οποία είπε πως τα όσα είπε ο υπουργός Αμυνας είναι σε θετική κατεύθυνση.

«Ναι μεν αλλά», από τους «προεδρικούς» του ΣΥΡΙΖΑ- Ηχηρό «όχι» από την Αριστερή Πλατφόρμα

Στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα, οι απόψεις διίστανται, με αρκετά κορυφαία στελέχη του κόμματος να μην αποκλείουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με την Νέα Δημοκρατία, ωστόσο η Κουμουνδούρου δεν φαίνεται ιδιαίτερα «ζεστή», σε μια τέτοια εξέλιξη. Ετσι μετά τις δηλώσεις του Νίκου Παππά, διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είπε πως «αν δεν είμαστε αυτοδύναμοι θα οδηγηθούμε σε αναγκαστικές κεντροαριστερές συμμαχίες και οδυνηρές " δεξιές στροφές" και υποχωρήσεις», τόσο ο Δημήτρης Παπαδημούλης, όσο και ο Δημήτρης Στρατούλης αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης με την Συγγρού.

Πάντως, ο Νίκος Παππάς σε νεότερη παρέμβαση του, απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Παπαδημούλης: Θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται προκειμένου να υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και κυβέρνηση»
Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδημούλης μιλώντας στον Real FM, έκανε λόγο για «στρατηγική αμηχανία» που επικρατεί στη ΝΔ, τονίζοντας ότι όταν «ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και αντιπρόεδρος της ΝΔ αφήνει ανοιχτό ενδεχόμενο για συνεργασία του κόμματός του με τον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που ο πρωθυπουργός αρνείται ακόμη και να ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για τα σημαντικά ζητήματα του τόπου, είναι γεγονός ότι αυτό αποτελεί είδηση». Ωστόσο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως δεν πιστεύει στο σενάριο συγκυβέρνησης με την ΝΔ, καθώς όπως είπε «θα οδηγούσε σε πολιτικές τερατογενέσεις».

Πάντως, ο Δημήτρης Παπαδημούλης άφησε ένα παράθυρο συνεργασίας ανοιχτό, καθώς τόνισε ότι εάν δεν υπάρχει αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, «φυσικά θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται προκειμένου να υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και κυβέρνηση, είτε με συμμετοχή, είτε με στήριξη, είτε με ανοχή. Αν μας δώσει την εντολή ο λαός να πάρουμε εμείς την πρωτοβουλία για νέα κυβέρνηση, ασφαλώς δεν θα την γυρίσουμε πίσω, θα την αξιοποιήσουμε».
 
Εντονες αντιδράσεις από την Αριστερή Πλατφόρμα
Το σενάριο συγκυβέρνησης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, είναι «κόκκινο πανί» για την Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία απορρίπτει την οποιαδήποτε συνεργασία της Κουμουνδούρου με τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της. Η έντονη αυτή άρνηση φάνηκε και από τις δηλώσεις του Δημήτρη Στρατούλη στον Real FM, ο οποίος χαρακτήρισε το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ «σύντομο πολιτικό ανέκδοτο ζεστής καλοκαιρινής νύχτας. Είναι σαν να παντρεύεις το νερό με τη φωτιά», είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη σημασία, έχουν και οι δηλώσεις του μέλους της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπαλάφα, ο οποίος μιλώντας στο Star απέρριψε το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με ΝΔ και Ελιά, ωστόσο ζήτησε συνεργασία με τον «ενδιάμεσο χώρο».
 
Παρέμβαση Βενιζέλου
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι πλέον κανένα κόμμα δεν θα κερδίσει την αυτοδυναμία, καθώς «ο λαός θέλει συνεργασίες». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο όπως είπε «η πρότασή μας απερρίφθη από τον ΣΥΡΙΖΑ και απορρίπτεται συνεχώς. Εμείς έχουμε καθαρό λόγο και καθαρή θέση» τόνισε.
Πηγή : thetoc.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...