7 Ιαν 2014

Ενιαίος Φόρος Ακινήτων για όλους ανεξαιρέτως τους ιδιοκτήτες ακινήτων και οικοπέδων

Το νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων "υποδέχονται" από τις αρχές του έτους όλοι ανεξαιρέτως οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οικοπέδων, καθώς αντικατέστησε το "χαράτσι" της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ, με στόχο να αποφέρει στα δημόσια ταμεία περίπου 2,65 δισ. ευρώ.......

Πιο αναλυτικά με βάση το νέο καθεστώς που ισχύει επιβάλλεται φόρος ανά τετραγωνικό για τα κτίσματα (κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα κ.λπ.), χωρίς αφορολόγητο όριο. Ο φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή 2 έως 13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο. Με βάση αυτόν τον τρόπο φορολόγησης, επέρχεται μια μείωση της επιβάρυνσης σε σχέση με το υφιστάμενο "χαράτσι" κατά 4% έως 21% ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο. Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή ζώνης, τόσο μικραίνει η μείωση της επιβάρυνσης σε σχέση με το "χαράτσι".

Επίσης επιβάλλεται και πρόσθετος φόρος, τύπου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, στους φορολογουμένους που έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ σε ατομική βάση, με συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,1% και θα φτάνουν έως και το 1%. Στο φόρο αυτό περιλαμβάνονται όλα τα κτίσματα και οι εντός σχεδίου εκτάσεις και απαλλάσσονται οι εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις.

Διευρύνεται η φορολογική βάση, καθώς εφαρμόζεται φόρος ακινήτων, κατ’ αποκοπή ανά στρέμμα, και στις εκτός σχεδίου εκτάσεις, όπως είναι τα χωράφια, τα αγροτεμάχια, οι δασικές εκτάσεις κ.λπ. Ο φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή 1 ευρώ ανά τετραγωνικό και θα αυξομειώνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά κάθε έκτασης, όπως είναι η χρήση της, το αν είναι αρδευόμενη, αν είναι δασική κ.λπ. Απαλλάσσονται από το φόρο τα αγροτοκτηνοτροφικά κτίσματα, όπως μαντριά, αγροτικές αποθήκες και στάνες.

Ο φόρος στα οικόπεδα θα υπολογίζεται με κλίμακα η οποία θα ξεκινά από τα 0,003 ευρώ έως και τα 9 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Με βάση αυτή την κλίμακα ένα στρέμμα εντός σχεδίου εκτάσεων θα βαρύνεται με φόρο από 3 ευρώ έως 9.000 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.

Γενικότερα από τις πολλές αλλαγές που ισχύουν από αρχές του έτους εκτιμάται ότι θα προστεθούν επιπλέον βάρη ύψους 1,7 δισ. ευρώ σε όλους ανεξαιρέτως τους φορολογουμένους.

Η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων από κάθε πηγή, η ενιαία αντιμετώπιση των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων είναι μερικές μόνο από τις αλλαγές που οδηγούν φέτος την "κούρσα" προς την επίτευξη των στόχων του κρατικού προϋπολογισμού όσον αφορά το σκέλος των εσόδων.

Οι αλλαγές θα γίνουν επίσης αισθητές στην παραλαβή των φετινών εκκαθαριστικών της Εφορίας, τα οποία θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά αφού -εκτός από την κατάργηση σχεδόν όλων των φοροαπαλλαγών αλλά και τη μείωση αυτής που αφορά τις ιατρικές δαπάνες- για τα εισοδήματα του 2013 ισχύουν επίσης πολλές αλλαγές σε βάρος τους.
Πηγή : emea.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...