29 Ιαν 2014

Έχεις προβλήματα; Ένας τρόπος για βρίσκεις εύκολα λύση!

Εύκολα βήματα στη λύση προβλημάτων
Γράφει η Δρ. Μαρία Φωτιάδου, 
BSc (Hons) Ψυχολογία, MSc, PhD Θετική Ψυχολογία & 
Πόσες φορές όταν έχουμε ένα πρόβλημα στη ζωή μας, περνάμε ώρες ή μέρες με το να το σκεφτόμαστε ξανά και ξανά και όσο .......
το σκεφτόμαστε τοσο αυτό γίνεται μεγαλύτερο και αδύνατο να λυθεί με απλό τρόπο.

Συνήθως όλοι οι άνθρωποι δε λύνουμε τα προβλήματα με τον ίδιο τρόπο. Αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως για παράδειγμα το χαρακτήρα μας, την κατάσταση, το μέγεθος του προβλήματος, το αν η λύση του εξαρτάται από παραπάνω από ένα άτομα.

Τι ενοούμε όμως όταν αναφερόμαστε στην επίλυση προβλημάτων; Εννοούμε τη διανοητική διαδικασία και ικανότητα του καθενός μας στην εύρεση και εφαρμογή λύσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επίληση οποιουδήποτε προβλήματος που μας παρουσιάζεται.

Όταν αναφερόμαστε στους διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, κάποιοι ακολουθούνε ένα συστηματικό τρόπο στην επίλυση προβλημάτων και δουλεύουνε με πρόγραμμα και λίστες. σηνύθως τα άτομα αυτά καταφέρνουν να βρεθούν πιο κοντα στην λύση προβλημάτων. Είναι εκείνα τα άτομα που νιώθουν ικανοποίηση κάθε φορά που επιτυγχάνουν τους στόχους της ημέρας και δεν αναβάλλουν να αντιμετωπίσουν οτιδηποτε βρεθεί μπροστά τους σε όλους τους τομείς. Άλλοι πάλι προτιμούν να μη δουλεύουν με καθορισμένο πρόγραμμα αλλά αφήνουν να κυλίσει η μέρα και ότι έχουν να αντιμετωπίσουν χωρίς να καταβάλουν ιδιαίτερη προσπάθεια και σκέψη.

Υπάρχουν τα άτομα που πιστεύουν ότι για όλα τα θέματα υπάρχει τουλάχιστον μία λύση που μπορεί να μπει σε εφαρμογή και να τους βοηθήσει να έρθουν πιο κοντά στο στόχο τους και εκείνα τα άτομα που νιώθουν αβοήθητοι και αδύναμοι στο ότι μπορούν να τα καταφέρουν και να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε δυσκολία που μπορεί να τους παρουσιαστεί.

Η φύση του προβλήματος παίζει βασικό ρόλο στην επίλυση προβλημάτων. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να συλλέξουμε περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση ή να ζητήσουμε βοήθεια από άλλα άτομα με περισσότερη γνώση ή εμπειρία.
Σε άλλες καταστάσεις, η εμπειρία μας σε παρόμοια θέματα στο παρελθόν μπορεί να είναι εξίσου σημαντική και κατασταλτική στο να λυθεί ένα πρόβλημα σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν ωστόσο απλά βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε ανεξάρτητα με τη φύση του προβλήματος τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν να αυξήσουμε την αυτοποεποίθησή μας και να καταφέρουμε να βρούμε λύση στα προβλήματά μας άμεσα και αποτεσματικά.

Συγκεκριμένα, πάρτε χαρτί και στυλό (πολύ σημαντικό να γραφτεί κάτω σε χαρτί) και καταγράψτε:
Ορισμός του Προβλήματος – Προσπαθείστε να είστε όσο πιο συγκεκριμένοι και σύντομοι γίνεται.
Δημιουργείστε μια Λίστα με πιθανές Λύσεις στο πρόβλημα – Προσπαθείστε να είστε συγκεκριμένοι και να καταγράψετε παραπάνω από μια λύση.
Επιλέξτε μια από τις λύσεις της λίστας και βάλτε την αμέσως σε εφαρμογή. Επιλέξτε εκείνη που νιώθετε μεγαλύτερη αυτοποεποίθηση για να την εφαρμόσετε.
Επιλέξτε κάτι άλλο από τη λίστα, αν η προηγούμενη λύση δεν σας βοήθησε να φτάσετε το στόχο σας, ή καταγράψτε κάτι καινούριο που θα μπορούσατε να εφαρμόσετε για την επίλυση του προβλήματος
Σκεφτείτε τι έχετε κάνει στο παρελθόν που σας βοήθεισε να καταφέρετε να επιλύσετε παρόμοια προβλήματα.

Για όλα τα προβλήματα υπάρχει τουλάχιστον μια λύση που μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε ότι μας απασχολεί και με αυτόν τον τρόπο να μειώσει την ανυσυχία ή την πιθανή ένταση που νιώθουμε.

Όλοι είμαστε ικανοί να τα καταφέρουμε σε οποιαδήποτε κατάσταση. Ακόμα κι αν νιώθουμε ότι κάποιες φορές δεν έχουμε τη γνώση ή την ψυχική δύναμη να σκεφτούμε πως να κάνουμε ένα πρόβλημα να λυθεί, να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι και μπορείτε να πάρετε τη βοήθεια από άλλους αρκεί να το ζητήσετε. Ρωτήστε άτομα που εμπιστεύεστε ή θαυμάζετε για την σκέψη τους και επινοητικότητά τους ή άτομα που έχουν τις ανάλογες γνώσεις να σας δώσουν τις απαραίτητες κατευθύνσεις.
Καλή σας Επιτυχία!
 
Δρ. Μαρία Φωτιάδου, 

BSc (Hons) Ψυχολογία, MSc, PhD Θετική Ψυχολογία & Ψυχολογία Υγείας, Coventry University, UK
Πηγή : boro.gr
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...