29 Ιαν 2014

Αυτός είναι ο άνθρωπος που θέλει σαν τρελός να αποκτήσει τον Μήτρογλου

Από 1,2 δολάρια την ώρα στα 8 εκατομμύρια την ημέρα
Ο Σαίντ Καν έφτασε απένταρος στην Αμερική και κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος του Πακιστάν, έχοντας μια απο τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας.......

Τον περασμένο Ιούλιο, ο Αιγύπτιος μεγιστάνας και ιδιοκτήτης της Φούλαμ, Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, αποφάσισε να παραχωρήσει την ομάδα έπειτα από 8 χρόνια, στον Πακιστανό επιχειρηματία Σαϊντ Καν, του οποίου η περιουσία ξεπερνά τα 3,8 δισ ευρώ.

Ο Καν είχε προσπαθήσει να μπει στο χώρο της Premiership από τον Ιανουάριο του 2012, όταν και προσέφερε 230.000.000 ευρώ, προκειμένου να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Φούλαμ.

Το ταξίδι στην Αμερική
Ο 63χρονος Καν γεννήθηκε στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, τη Λαχώρη, κοντά στα ανατολικά σύνορα της χώρας με την Ινδία. Ο πατέρας του ασχολούνταν με τις κατασκευές και η μητέρα του ήταν μαθηματικός.

Το 1968 αποφάσισε να μεταβεί στις ΗΠΑ για σπουδές, γεγονός που δημιούργησε μεγάλους κλυδωνισμούς στις σχέσεις του με την οικογένειά του. Τελικά κατάφερε να κάνει το ταξίδι προς την «Γη της επαγγελίας», και το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, παρόλο που ήταν κυριολεκτικά απένταρος.

Αποφοίτησε τελικά το 1971, ενώ για να τα βγάλει πέρα τα τρία αυτά χρόνια, έπλενε πιάτα σε εστιατόριο, έναντι 1,2 δολαρίων την ώρα.

Η αρχή της αυτοκρατορίας
Ξεκίνησε να εργάζεται στον όμιλο εταιριών Flex-N-Gate που σχετίζεται με την αυτοκινητοβιομηχανία και αφού πέρασε από όλα τα στάδια, το 1980 κατάφερε να γίνει ο ιδιοκτήτης της.

Η Flex-N-Gate εξελίχθηκε σε κολοσσό υπό την καθοδήγηση του Αμερικανοπακιστανού μεγιστάνα φτάνοντας στο σημείο να έχει θέση στις "Big Three" (σ.σ. στις 3 μεγαλύτερες εταιρίες της χώρας ανά αντικείμενο).

Το 1984 η εταιρία του, τροφοδοτούσε μικρό αριθμό προφυλακτήρων για την Toyota και μέχρι το 1987 είχε καταφέρει να είναι ο μοναδικός προμηθευτής για την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία.

Έκτοτε η εταιρεία γιγαντώθηκε φτάνοντας στο σημείο να έχει έσοδα από πωλήσεις ύψους 2 δισ. δολαρίων το 2010.

Μέχρι το 2011, η Flex-N-Gate είχε 12.450 εργαζόμενους και 48 εργοστάσια παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε άλλες χώρες ενώ τα έσοδα της ανήλθαν στα 3 δισ. δολάρια.

Ιδιοκτήτης ομάδας του NFL και εξώφυλλο στο Forbes
Στις 29 Νοεμβρίου 2011 συμφώνησε για την αγορά των Τζάκσονβιλ Τζάγκουαρς (ΝFL). Στις 4 Ιανουαρίου 2012 έγινε και επίσημα ο απόλυτος κυρίαρχος της ομάδας δαπανώντας 760.000.000 δολάρια.

Το «τσιγκελωτό» μουστάκι αποτελεί το σήμα κατατεθέν του ανθρώπου που ενσάρκωσε το "American Dream" φτάνοντας στο σημείο να γίνει το 2012 εξώφυλλο στο Forbes.

H Φούλαμ, ο Μήτρογλου και ο Καραγκούνης
Ο Σαίντ Καν δεν περιορίζεται στο ρόλο του απρόσωπου επενδυτή στη Φούλαμ αλλά έχει φροντίσει να ενημερωθεί για κάθε παίκτη ξεχωριστά.

Ο Γιώργος Καραγκούνης, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ της Φούλαμ, θεωρείται συμπάθειά του. Ο βαθύπλουτος επιχειρηματίας έχει πεισθεί να δαπανήσει περισσότερα από 15.000.000 ευρώ για την απόκτηση του Κώστα Μήτρογλου.

Ποσό που αν τελικά επαληθευτεί θα είναι τον μεγαλύτερο από την μέρα που ανέλαβε την Φούλαμ, αλλά και τη δεύτερη ακριβότερη μεταγραφή στην 134χρονη ιστορία του συλλόγου μετά τον Στιβ Μαρλέ (15.488.000 λίρες).
Πηγή : protothema.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...