28 Ιαν 2014

ΚΕΠ υγείας στους δήμους

Τα θεμέλια της Πρόληψης μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση θέτει το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), με τον καινοτόμο θεσμό των ΚΕΠ Υγειας, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.....

Ο καινοτόμος αυτός θεσμός που αφορά στη χάραξη στρατηγικής στην Πρόληψη και Προαγωγή της Υγείας των πολιτών με συνέχεια και συνέπεια σε εθνικό πλέον επίπεδο, ξεκινά για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Τα ΚΕΠ Yγείας των Δήμων θα παρέχουν τη δυνατότητα στους υγιείς πολίτες να υποβάλλονται σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου πριν νοσήσουν, να ενημερώνονται και να ευαισθητοποιούνται σε θέματα υγείας και να αποκτούν την πρόσβαση που δικαιούνται στις υπηρεσίες υγείας της περιοχής τους.

Η πρώτη μεγάλη παρουσίαση του θεσμού αυτού θα γίνει από το ΕΔΔΥΠΠΥ και τους 14 Δήμους που ξεκινούν πιλοτικά στις 4/2/2014 στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Τα δημοτικά ΚΕΠ Υγείας θα έχουν υπο την αρμοδιότητα τους τη διοργάνωση προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου για την εξέταση του γενικού πληθυσμού για την ανίχνευση φαινομενικά «υγειών» πολιτών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η προληπτική αυτή ιατρική αποτελεί για το ΕΔΔΥΠΠΥ τη βάση του Συστήματος Υγείας, που οφείλει πλέον να παρέχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετά τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων υγείας που πέρασαν στους ΟΤΑ από το Νόμο 3852/2010.

Ο πιο σημαντικός άξονας στην ίδρυση και λειτουργία των ΚΕΠ Υγείας είναι η ιατρική και κοινωνική μέριμνα της Πρόληψης που θεσμοθετημένα αναλαμβάνει ο Δήμος απέναντι στον πολίτη.

Κάνοντας μία στροφή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς την τοπική αυτοδιοίκηση, θα έλεγε κανείς ότι ο θεσμός αυτός αναλαμβάνει τον έλεγχο της υγείας των «υγιών» πολιτών και την ευθύνη ενεργοποίησης και ευαισθητοποίησης τους, ως προς τη διατήρηση της υγείας τους και της ποιότητας της ζωής τους.

Είναι πολύ σημαντικό να καλεί τηλεφωνικά ο Δήμος τον πολίτη και να τον ενημερώνει για τον έλεγχο της υγείας του, πριν καν προλάβει ο πολίτης να νοσήσει και να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.

Αυτού του επιπέδου οι παροχές υγείας, μέσα από ένα στανταρισμενο πλαίσιο διεθνών πρωτοκόλλων screening και προαγωγής υγείας, αποτελούσε για την Ελλάδα ένα όνειρο, ου σήμερα το ΕΔΔΥΠΠΥ το κάνει πράξη.

Τα δημοτικά ΚΕΠ Υγείας αναμένεται να λειτουργήσουν σε ήδη υπάρχουσες δομές των Δήμων και με το ήδη υπάρχον προσωπικό μετά από ειδική εκπαίδευση, γεγονός που πιστεύουμε πως θα διασφαλίσει και τη βιωσιμότητα του θεσμού στο βάθος του χρονου.

Στόχος μας είναι, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, να διαφυλάξουμε σε υψηλά επίπεδα τη Δημόσια Υγεία, διατηρώντας υγιή τον πολίτη. Είναι πάγια πεποίθησή μας, ότι η Υγεία πρέπει να ξεκινά από την πρόληψη.

Τα κύρια νοσήματα, για τα οποία ξεκινάμε τον προσυμπτωματικό έλεγχο είναι τέσσερις κακοήθειες, ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και το μελάνωμα και δυο καρδιαγγειακά νοσήματα που αφορούν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και τη ρήξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής.

Κάθε ένα από αυτά τα νοσήματα, επιδημιολογικά, έχει ένα «κορυφωμα» εμφάνισης σε συγκεκριμένες ηλικίες, το φάσμα των οποίων θα ελέγξουμε για όλους τους πολίτες «υψηλού κινδύνου».

Η διαδικασία αυτή, στο πλαίσιο λειτουργίας του ΚΕΠ Υγείας, θα γίνεται μέσα από συγκεκριμένα αλγοριθμικά πρωτόκολλα παρακολούθησης προς τον τελικό αποκλεισμό ή την τελική ιατρική διάγνωση και επιβεβαίωση της νόσου στον atrisk πληθυσμό.

Θεωρούμε βέβαια, ότι τα προγράμματα που ξεκινούν οι δημοτικές δομές μας, έχουν συγκεκριμένα όρια εμβέλειας και δεν πρέπει οι λειτουργοί τους να ξεφεύγουν από αυτά, διότι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι να ευαισθητοποιεί, να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και να ενεργοποιεί έγκαιρα τον πολίτη, πριν γίνει από υγιής ασθενής.

Τα επόμενα βήματα προς την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος προκύψει, καθώς επίσης, η διαχείριση της ασθένειας και η θεραπεία, βαρύνουν ως ευθύνη το θεράποντα γιατρό που πρέπει να μπορεί να επιλέγει ελεύθερα ο ασθενής πολίτης.

Πιστεύουμε σε μια καθολική Πολιτική Πρόληψης, ισότιμη για όλους τους κατοίκους αυτής χώρας, μέσα από την οποία, θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την αποφυγή της νόσησης, είτε μέσα από προγράμματα πρωτογενούς πρόληψης (π.χ. εμβολιασμούς) είτε μέσα από προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και δευτερογενούς πρόληψης.

Σε αυτή τη μεταρρύθμιση, πιστεύουμε ότι η Εθνική Στρατηγική Πρόληψης και Διατήρησης Υγιών Πολιτών, μπορεί να γίνει πράξη, αν ενισχυθεί η κεντρική αξιοποίηση όλων των Δομών Υγείας στους ΟΤΑ και η συμμετοχή όλων των επιστημονικών φορέων της χώρας, μέσα από την άσκηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της Προληπτικής Ιατρικής.

Ετσι, θα μπορούμε να μιλούμε για ουσιαστική Οικονομία στις Δαπάνες Υγείας με ταυτόχρονη την αποτελεσματική διατήρηση της Υγείας του πληθυσμού μας.
Πηγή : dikaiologitika
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...