30 Ιαν 2014

Δοκιμάζουν τη... χλωρίνη ως θεραπεία για τις πληγές

Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ δοκιμάζουν πολύ αραιά διαλύματα χλωρίνης για την αντιμετώπιση των βλαβών στο δέρμα που οφείλονται σε ιατρικούς λόγους..........

Η εμβάπτιση σε πολύ αραιά διαλύματα χλωρίνης ήδη χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του σοβαρού εκζέματος.

Τώρα, όμως, οι ερευνητές του Στάνφορντ την δοκιμάζουν και για τις δερματικές βλάβες που προκαλούνται από τις αντικαρκινικές θεραπείες, ενώ εκτιμούν πως μπορεί να ωφελήσουν και στις βλάβες από κατάκλιση (η πολυήμερη ακινησία στο κρεβάτι συχνά προκαλεί πληγές στο δέρμα της πλάτης και των γλουτών) και σακχαρώδη διαβήτη.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Journal of Clinical Investigation», εξέθεσαν κυτταρικές σειρές και ποντίκια με πληγές στο δέρμα σε ένα διάλυμα με περιεκτικότητα 0,005% σε υποχλωριώδες νάτριο.

Το υποχλωριώδες νάτριο είναι το ενεργό συστατικό της χλωρίνης και χρησιμοποιείται ευρέως ως απολυμαντικό. Το διάλυμα που δοκίμασαν οι ερευνητές έχει την ισχύ του χλωριωμένου νερού της πισίνας.

«Στην αρχή νομίζαμε ότι η χλωρίνη μπορεί να ασκεί μόνο αντιμικροβιακή δράση, σκοτώνοντας τα βακτήρια και τους ιούς στο δέρμα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τόμας Λέουνγκ, άμισθος λέκτορας Δερματολογίας στο Στάνφορντ.

«Ωστόσο οι συγκεντρώσεις που χρησιμοποιούνται δεν είναι αρκετά υψηλές ώστε να εξηγούνται τα οφέλη τους μόνο από την αντιμικροβιακή δράση. Αναρωτηθήκαμε λοιπόν τι άλλο μπορεί να συμβαίνει».

Όπως έδειξε η μελέτη, το υποχλωριώδες νάτριο καταπολεμά αποτελεσματικά τη φλεγμονή και οδηγεί σε ταχύτερη επούλωση του δέρματος τόσο σε περίπτωση εκζέματος, όσο και σε περίπτωση δερματικών βλαβών από ακτινοθεραπεία.

Τώρα, ο δρ Λέουνγκ και οι συνεργάτες του ετοιμάζονται να δοκιμάσουν τα αραιά διαλύματα χλωρίνης και σε ανθρώπους με δερματικές βλάβες από ακτινοθεραπεία, ενώ εκτιμούν πως θα μπορούσαν να βοηθήσουν και σε άλλης αιτιολογίας βλάβες, όπως οι πληγές κατάκλισης και τα διαβητικά έλκη.

Οι ειδικοί προειδοποιούν τον κόσμο να μην δοκιμάσει διαλύματα χλωρίνης δίχως ιατρική επίβλεψη, διότι αν κάνουν λάθος στη δόση κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρότατες δερματικές βλάβες.
Πηγή : ygeia.tanea.gr
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...