29 Ιαν 2014

Πώς θα πάρεις λεφτά μέσω ΕΣΠΑ χωρίς εγγυητικές

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΕΣΠΑ και των νέων επιχειρηματιών που θέλουν να ανοίξουν σήμερα την δική τους επιχείριση είναι η έκδοση εγγυητικής επιστολής, την οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν δίνουν οι τράπεζες........

Σύμφωνα με αρκετούς επιχιερηματίες ενώ έχει εγκριθεί ο φάκελος του για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεών τους, τα χαρτιά παραμένουν στο συρτάρι καθώς η εκταμίευση των χρημάτων απαιτεί την έκδοση εγγυητικής επιστολής και οι περισσότερες τράπεζες -λόγω της οικονομικής ακτάστασης δεν δίνουν. Έτσι, εγκεκριμένες επενδυτικές προτάσεις «σκαλώνουν» στα… γρανάζια του τραπεζικού συστήματος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να ακυρωθούν.

Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα επιχιερηματία που ενώ είχε λάβει έγκριση για την πραγματοποίηση επένδυσης ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, τελικώς έφτασε να πληρώσει σε τόκους αλλά και έξοδα για τις εγγυητικές, περίπου 250 χιλιάδες ευρώ. Αυτό οφειλόταν αφενός στην καθυστέρηση της εκταμίευσης (με αποτέλεσμα η εταιρεία να φορτωθεί τόκους) αλλά και στο κόστος της εγγυητικής, που σύμφωνα με τον επιχειρηματία, έφτανε και στα 1000 ευρώ τον μήνα.

Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο για την κατάργηση εγγυητικής επιστολής σε περίπτωση χρηματοδότησης –αλλά όχι για όλο το ΕΣΠΑ –αλλά μέρος αυτού.

Σε πρώτη φάση το σχέδιο νόμου θα αφορά επιδοτήσεις επιχειρήσεων στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας και το οποίο θα αντικαθιστά την απαραίτητη εγγυητική επιστολή από τράπεζα, που φτάνει στο 5% της συνολικής χρηματοδότησης.

Έτσι το ύψος της εγγυητικής – δηλαδή το 5% - θα παρακρατείται από το συνολικό ποσό της χρηματοδότησής του και το οποίο θα δίνεται στον δικαιούχο μόλις διαπιστωθεί πρόοδος στην επένδυσή του.
Πηγή : fpress.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...