31 Ιαν 2014

Αγώνας δρόμου για την Τράπεζα Θεμάτων στις εξετάσεις της Α΄ Λυκείου

Στο... παρά πέντε των προαγωγικών εξετάσεων στα τέλη Μαΐου, οι μαθητές της Α΄ Λυκείου θα αποκτήσουν πρόσβαση στην Τράπεζα Θεμάτων από την οποία θα επιλεγεί με κλήρωση το 50% των θεμάτων -το υπόλοιπο 50% θα επιλέγεται από........
τον διδάσκοντα κάθε μαθήματος.

Το νέο σύστημα εξετάσεων θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά φέτος και η οργάνωση της Τράπεζας θα βασιστεί στην εθελοντική εργασία των καθηγητών που θα κληθούν να καταθέσουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα θέματα σε κάθε μάθημα. Το υπουργείο Παιδείας κάνει αγώνα δρόμου για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγκαίρως, καθώς καταγράφονται καθυστερήσεις.

Ηδη, ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων δεν έχει συσταθεί, παρότι προ ημερών έληξε η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για τη θέση του προέδρου του Οργανισμού. Επίσης, εντός των ημερών θα εκδοθεί το Τεχνικό Δελτίο για την οργάνωση της Τράπεζας, που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Σωτήρης Γκλαβάς, «η Τράπεζα Θεμάτων θα δημιουργηθεί φέτος με ίδια μέσα». Δηλαδή θα κληθούν οι σχολικοί σύμβουλοι, οι διευθυντές των σχολείων και οι καθηγητές να καταθέσουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα θέματα κατά μάθημα.

Κατόπιν, με εποπτεία του ΙΕΠ επιτροπές εκπαιδευτικών ανά ειδικότητα θα κωδικοποιήσουν τα θέματα, με κριτήριο τον βαθμό δυσκολίας τους. Εκτιμάται ότι η Τράπεζα θα είναι έτοιμη μετά τις γιορτές του Πάσχα.

Ουσιαστικά το ΙΕΠ θα αναλάβει τον κύριο ρόλο στην οργάνωση της Τράπεζας φέτος, αφού δεν θα συσταθούν στον Εθνικό Οργανισμό Εξετάσεων επιτροπές καθηγητών με αρμοδιότητα τη δημιουργία θεμάτων.

Στην πλήρη ανάπτυξη της Τράπεζας θα οργανωθούν περί τα 1.000 θέματα ανά μάθημα - κάτι που δεν θα συμβεί φέτος λόγω έλλειψης χρόνου. Πάντως, όπως αναφέρει ο κ. Γκλαβάς «φέτος θα υπάρξουν τόσα θέματα ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπιστία της Τράπεζας, που οφείλει να καλύπτει το σύνολο της ύλης κάθε μαθήματος».

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, η Τράπεζα θα πρέπει να έχει θέματα για όλα τα μαθήματα της Α΄ τάξης εκτός των μαθημάτων επιλογής και της ερευνητικής εργασίας (project).

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Γκλαβά, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα αποφασίσει πότε οι μαθητές θα αποκτήσουν πρόσβαση στα θέματα της Τράπεζας. Αυτό αναμένεται να γίνει λίγο πριν από την έναρξη των εξετάσεων για να μη «φροντιστηριοποιηθεί» το σχολείο, δηλαδή όλοι οι μαθητές να αδιαφορήσουν για τα μαθήματά τους και να δώσουν βάρος στην επίλυση των θεμάτων της Τράπεζας.
Zougla.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...