5 Μαρ 2013

Λίστα Forbes: Η κρίση γεννάει κροίσους - Τρεις Έλληνες ανάμεσα τους

Ποιοι είναι οι πιο πλούσιοι άνθρωποι για το 2013 σύμφωνα με τη λίστα του "Forbes". Η κρίση ευνοεί τους κροίσους. Τρεις Έλληνες ανάμεσα τους (Pics)
Ανέγγιχτοι από την οικονομική κρίση είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη οι οποίοι συνεχίζουν να γιγαντώνουν τις περιουσίες τους.
Αυξήθηκε μάλιστα ακόμη περισσότερο ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων σε ολόκληρο τον πλανήτη καθώς η σχετική λίστα που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα το περιοδικό "Forbes" περιλαμβάνει πλέον 1.426 ονόματα, 210 περισσότερα από πέρυσι, που προέρχονται από 42 διαφορετικές χώρες.......
Συνοπτικά. Φέτος έχουμε 210 νέους δισεκατομμυριούχους από 42 χώρες, οχτώ πέθαναν, 60 έχασαν λεφτά και βγήκαν από τη λίστα, ενώ οι θηλυκού γένους εκπρόσωποι αυξήθηκαν από 104 σε 138

Σύμφωνα με το news247.gr, η συνολική περιουσία τους ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 5,4 τρισ. από 4,6 τρισ. δολάρια το προηγούμενο έτος. Πρόκειται για ποσό που φτάνει (σχεδόν) το ΑΕΠ της Ιαπωνίας, (η τρίτη ισχυρότερη οικονομία σε ολόκληρο τον κόσμο).

Οι πρώτοι των πρώτων
Πρώτος εξακολουθεί να είναι, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, ο Μεξικανός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών, Κάρλος Σλιμ, με προσωπική περιουσία που εκτιμάται κοντά στα 56 δισεκατομμύρια ευρώ, με τον Μπιλ Γκέιτς να ακολουθεί κατά πόδας, με 51,4 δισ.

Μεγάλη έκπληξη η αναρρίχηση στην τρίτη θέση ο Ισπανός Αμάνθο Γκαρθία, δημιουργός της εταιρείας ένδυσης Zara με περιουσία 43 δισ, περίπου 14 δισεκατομμύρια παραπάνω.

Τέταρτος της λίστας με 53,5 δισεκ. δολάρια (κατά 9,5 δισεκ. δολάρια πλουσιότερος από το 2012) ο Αμερικανός επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, Γουόρεν Μπάφετ.

Ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό, ιδιοκτήτης του ομίλου πολυτελών προϊόντων LVMH, βρίσκεται στη 10η θέση, με περιουσία που εκτιμάται στα 29 δισεκ. δολάρια (έναντι 41 δισεκ. δολαρίων πέρυσι).

Στη λίστα βρίσκονται 138 γυναίκες, από 104 που ήταν το 2012
Η Γαλλίδα Λιλιάν Μπετανκούρ, ιδιοκτήτρια της L’ Oreal, θεωρείται πλέον η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο, με προσωπική περιουσία 30 δισεκ. δολαρίων (κατά 6 δισεκ. μεγαλύτερη από πέρυσι) και περνά από την 15η στην 9η θέση στον κόσμο, ξεπερνώντας την Αμερικανίδα Κρίστι Γουόλτον (κληρονόμο της αλυσίδας WalMart), που έως σήμερα κρατούσε τα σκήπτρα και πλέον βρίσκεται στην 11η θέση παγκοσμίως με 28,2 δισεκ. Δολάρια.

Το περιοδικό εντόπισε τρεις Έλληνες δισεκατομμυριούχους Πρόκειται για τον Σπύρο Λάτση και την οικογένειά του, που εμφανίζουν περιουσία 3,3 δισ. δολαρίων, τον Αριστοτέλη Μυστακίδη με 2,7 δισ. δολάρια και το Φίλιππο Νιάρχο με 2,6 δισ. δολάρια.

Όπως γράφει το Forbes, ο μεγιστάνας της ναυτιλίας Σπύρος Λάτσης ανέκαμψε, έπειτα από το βαρύ πλήγμα που δέχθηκε εξαιτίας της ελληνικής κρίσης. Οι μετοχές των εταιρειών του, EFG International, Lamda Development και ΕΛΠΕ σημείωσαν άνοδο το 2012.

Ο ίδιος μεταβίβασε μετοχές της Eurobank αξίας περίπου 300 εκατ. δολαρίων σε 9 νεότερα μέλη της οικογένειας και στο ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Ο Σπ. Λάτσης έχει πάρει τρία πτυχία από το London School of Economics και έχει μια θέση στο Δ.Σ. του Institute of Advanced Studies του Princeton.

Και ομογενείς στη λίστα
Στη λίστα με τους δισεκατομμυριούχους του "Forbes" βρίσκονται ακόμη οι ομογενείς Τζορτζ Αργυρός που δραστηριοποιείται στην αγορά ακινήτων και βρίσκεται στην 736η θέση με περιουσία 2 δισ. δολάρια, ο Μάικλ Τζαχάρης (φαρμακοβιομηχανίες) στην 792η θέση με 1,9 δισ. δολάρια και ο Ντιν Μητρόπουλος (χρηματοοικονομικά) στην 1.175η θέση και περιουσία 1,2 δισ. δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι προέρχονται από τις ΗΠΑ καθώς στη λίστα του "Forbes" φιλοξενούνται 442 Αμερικανοί υπήκοοι. Οι Ασιάτες ανέρχονται σε 386 και οι Ευρωπαίοι σε 366. Υπάρχουν επίσης 103 δισεκατομμυριούχοι από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...