9 Μαρ 2013

Μικρά μυστικά για τη φορολογική δήλωση

Τι να προσέξετε και πώς να συμπληρώσετε τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος
Τσουχτερές επιβαρύνσεις κρύβονται στις εφετινές φορολογικές δηλώσεις αν οι χιλιάδες υπόχρεοι πέσουν στις παγίδες που κρύβουν. Σήμερα, το “Newsbomb.gr” παρουσιάζει ένα σύντομο αλλά χρηστικό οδηγό για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν συμπληρώσετε τη δήλωση φόρου εισοδήματος.
Οι δεσμεύσεις της χώρας έναντι των δανειστών στο πλαίσιο του Μνημονίου δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για φορολογικές απαλλαγές αφού όλοι θα πρέπει να βάλουμε το χέρι στην τσέπη πολύ περισσότερο συγκριτικά με άλλες χρονιές........

Ξεκινάμε λοιπόν με όσα έχουν αλλάξει και πρέπει να γνωρίζουμε. Το αφορολόγητο όριο βρίσκεται στο όριο των πέντε χιλιάδων ευρώ μόνο ενώ έχουν αυξηθεί οι συντελεστές φόρου για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Τα τεκμήρια διαβίωσης που αφορούν σε κατοικίες και αυτοκίνητα έχουν αυξηθεί έως και 100%.

Ταυτοχρόνως, δεν υπάρχουν ελαφρύνσεις από τη συλλογή αποδείξεων ενώ έχουν περικοπεί οι εκπτώσεις δαπανών για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρικές επισκέψεις και νοσήλια.

Τι πρέπει να ξέρετε
Οι φορολογούμενοι πρέπει να γνωρίζουν:
 • Όποιοι έχουν εισοδήματα από 5 έως 12 χιλιάδες ευρώ επιβάλλεται πλέον συντελεστής φόρου 10%.
 • Όπως θα δείτε και στον ένθετο πίνακα, οι συντελεστές φόρου στα κλιμάκια ετήσιου εισοδήματος από 16 έως 40 χιλιάδες ευρώ μεταβλήθηκαν.
 • Κατ’ αρχήν ο συντελεστής φόρου από 16.000 έως  22.000 ευρώ αυξήθηκε από 24% σε 25%.
 • Ο συντελεστής από 22.000 έως 26.000 ευρώ μειώθηκε από 26% σε 25%.
 • Ο συντελεστής που αντιστοιχεί στο τμήμα εισοδήματος από 26.000 έως 32.000 ευρώ αυξήθηκε από 32% σε 35%.
 • Ο συντελεστής για τα εισοδήματα από 32.000 έως 40.000 ευρώ μειώθηκε από 36% σε 35%.
 • Οι υπόχρεοι με προστατευόμενα παιδιά δεν απολαμβάνουν πλέον συνολικών αφορολόγητων ορίων με κοινωνική αντίληψη.
 • Έχει περικοπεί η μείωση φόρου για φορολογούμενους με αναπηρία 67% και άνω.
 • Εκπτώσεις λοιπών δαπανών από τον φόρο εισοδήματος (ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, νοσήλια, ασφάλιστρα ζωής κ.λπ.) θα υπολογίζονται σε ποσοστό 10% αντί 20% που προβλεπόταν για τα εισοδήματα του 2010.
 • Καταργήθηκε η διάταξη που προέβλεπε έκπτωση 20% των δικηγορικών αμοιβών από τον φόρο εισοδήματος.
 • Καταργήθηκε η απαλλαγή εκ του φόρου εισοδήματος που ίσχυε για καθαρά κέρδη ως 30.000 ευρώ που αποκτήθηκαν από νέου επιτηδευματίες κάτω των 35 ετών.
 • Εκπτώσεις προσωπικών δαπανών για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας που συνήφθησαν πριν από τις 29 Φεβρουαρίου 2002 δεν θα γίνονται πλέον από το εισόδημα, αλλά σε ποσοστό 10% από τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα.
 • Συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται με συντελεστές 1,5% και 3% στα εισοδήματα από ακίνητα επιβάλλεται και σε μισθώματα που προέρχονται από επαγγελματικές ή εμπορικές μισθώσεις.
Σύμφωνα με υπολογισμούς υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, με τις ρυθμίσεις αυτές θα αναγκαστούν να πληρώσουν φόρους (ειδικά από τα τεκμήρια) τουλάχιστον τρία εκατομμύρια φορολογούμενοι. Απ’ αυτούς μάλιστα, τα 2 εκατ. φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ φόρου με το παλαιό καθεστώς. Επίσης, οι επιστροφές φόρου θα είναι μηδαμινές και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά την κατάργηση της έκπτωσης λόγω αποδείξεων και των ελάχιστων φοροαπαλλαγών.

Για φορολογούμενους ως 30 ετών, συνταξιούχους άνω των 65 και άτομα με ειδικές ανάγκες με ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ εξακολουθεί να ισχύει έως αυτό το ποσό το αφορολόγητο όριο.

Τι συμβαίνει με τα τεκμήρια
Παρά την καθήλωση μισθών και εισοδημάτων και σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, όσοι υπόχρεοι διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία υψηλής τεκμαρτής αξίας αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να πληρώσουν πρόσθετους φόρους εξ αιτίας των αυξημένων τεκμηρίων. Για ακίνητα και αυτοκίνητα θα φθάσουν το 70%, 60% για πισίνες και 200% για σκάφη αναψυχής.

Το μεγάλο «ζόρι» θα υποστούν και πάλι οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι που διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία και διαθέτουν ένα αυτοκίνητο μικρό ή μεσαίου κυβισμού.

Για παράδειγμα, αν κάποιος υποβάλει φορολογική δήλωση με μηδενικό εισόδημα αλλά έχει κύρια κατοικία 50 τ.μ. κι ένα αυτοκίνητο 1.200 κυβικών εκατοστών αναλογεί φόρος 400 ευρώ.


Βάσει των νέων τεκμηρίων διαβιώσεως, η αρμόδια ΔΟΥ θα υπολογίσει ότι ο φορολογούμενος έχει ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης 3.000 ευρώ, έξοδα 2.000 ευρώ για τη χρήση και τη συντήρηση της κατοικίας και άλλα 4.000 ευρώ για το αυτοκίνητο.

Συνολικά το τεκμαρτό του εισόδημα είναι 9.000 ευρώ και άρα τα 4.000 ευρώ που είναι πάνω από το νέο αφορολόγητο των 5.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 10% και έτσι προκύπτει καταβολή φόρου 400 ευρώ!

Οι παγίδες με τις αποδείξεις
Φέτος δεν υπάρχει έκπτωση φόρου για όσους συγκεντρώσουν περισσότερες από τις απαιτούμενες αποδείξεις, αλλά μόνο φορολογικά πρόστιμα εφόσον θα λείπουν αποδείξεις. Ο νέος φορολογικός νόμος ορίζει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συνυποβάλλουν με τη δήλωσή τους, αποδείξεις δαπάνης που αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο του εισοδήματός τους. Ανώτατο όριο είναι τα 15.000 ευρώ.

Φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ πρέπει να υποβάλει αποδείξεις 5.000 ευρώ ενώ στα 40.000 ευρώ αποδείξεις 10.000 ευρώ. Αντιθέτως, σε εισόδημα 70.000 ευρώ δεν πρέπει να συμπεριληφθούν αποδείξεις άνω του συνολικού ποσού των 15.000 ευρώ.

Αν λείπουν αποδείξεις, ο υπόχρεος καλείται να πληρώσει ποινή φόρου 10%. Ένας φορολογούμενο με εισόδημα 10.000 ευρώ πρέπει να καταθέσει αποδείξεις 2.500 ευρώ. Αν δώσει αποδείξεις αξίας 3.000 ευρώ δεν έχει κανένα κέρδος, αν όμως οι αποδείξεις που επισυνάψει δεν ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ θα πληρώσει επιπλέον φόρο 50 ευρώ.

Στη φορολογική δήλωση δεν συμπεριλαμβάνονται δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ( π.χ. αυτοκίνητα, ακίνητα), δαπάνες που μειώνουν τον φόρο (ασφάλιστρα, φροντιστήρια κ.λπ.), λογαριασμοί (φως , νερό, τηλέφωνο σταθερά και κινητά), εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και δαπάνες που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...