2 Μαρ 2013

Τα μυστικά του χοιρινού: Ποιο κομμάτι να επιλέξετε

Μάθετε τα πάντα για το συγκεκριμένο είδος κρέατος και πώς να μαγειρεύετε καλύτερα το κάθε μέρος του. Σας αρέσει η πλούσια γεύση του και η ζουμερή υφή του, όμως δεν είστε σίγουρες ότι το μαγειρεύετε πάντα σωστά, ούτε και ότι επιλέγετε κάθε φορά το κατάλληλο κομμάτι. Ο παρακάτω μικρός οδηγός...
θα σας μυήσει στα μυστικά του χοιρινού και θα σας βοηθήσει να κάνετε σωστές επιλογές για να έχετε ένα νόστιμο πιάτο...
Ψαρονέφρι: Είναι το φιλέτο, το ακριβότερο κομμάτι του χοιρινού και ξεχωρίζει για τη νοστιμιά αλλά και την τρυφεράδα του, παρόλο που δεν έχει σχεδόν καθόλου λίπος. Μπορείτε να το ψήσετε στο φούρνο αφήνοντάς το ολόκληρο ή να το ανοίξετε στη μέση και να το φτιάξετε στη σχάρα ή το γκριλ. Σε χοντρές ροδέλες, είναι ιδανικό για μαγείρεμα στην κατσαρόλα με λευκή ή και κόκκινη σάλτσα.
Σπάλα: Πρόκειται για ένα δύσκολο μέρος του χοιρινού. Έχει πολλά κόκαλα και αναγκαστικά θα πρέπει να τα αφαιρέσετε για να κόψετε το κρέας σε κομμάτια. Είναι ιδανική για την κατσαρόλα, αλλά και για τη γάστρα, για λεμονάτο ή κοκκινιστό, με πολλά μυρωδικά και μπαχαρικά.
Νεφραμιά: Απ΄αυτό το μέρος βγαίνουν τα πιο τρυφερά κομμάτια του χοιρινού, όπως το φιλέτο και η μπριζόλα. Είναι ένα κομμάτι ψαχνό, που μπορεί να μαγειρευτεί εύκολα και γρήγορα.
Μπριζόλα: Απολαύστε τη στη σχάρα. Πασπαλίστε τη με μπαχαρικά και περιχύστε τη με λεμόνι και αρκετό ελαιόλαδο για να βγάλει όλες τις μυρωδιές της. Μην ξεχνάτε να τη γυρνάτε συχνά ώστε να ψηθεί και από τις δύο πλευρές ομοιόμορφα, χωρίς να χάσει τους χυμούς της.
Μπούτι: Ένα από τα πιο σκληρά αλλά και εύγευστα μέρη του συγκεκριμένου κρέατος. Μαγειρεύεται όπως το κότσι. Γίνεται πιο νόστιμο στο φούρνο, τα ξύλα ή την κατσαρόλα, με πολλά μυρωδικά σε πολύ αργή φωτιά, ώστε να μαλακώσει.
Κοιλιά: Είναι το κομμάτι του χοιρινού που αποκτά νοστιμάδα όταν γίνει τηγανητό, ψητό, αλλά και βραστό. Αν επιλέξετε να την κάνετε ψητή, συνοδέψτε τη με κάποια απλή σος, με μουστάρδα, μαγιονέζα ή με πίκλες.
Λαιμός: Το μέρος που μπορείτε να ψήσετε άφοβα στην κατσαρόλα σας. Χρειάζεστε απλά μια σάλτσα του γούστου σας για να κάνει πιο γευστικό το αποτέλεσμα, καθώς και χρόνο για ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά. Οι μπριζόλες από το λαιμό θεωρούνται μέτριας ποιότητας λόγω του αυξημένου λίπους τους, είναι ωστόσο ιδιαίτερα νόστιμες.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...