7 Μαρ 2013

Οι νέες ρυθμίσεις για την καταβολή του ΦΠΑ

Κατάσχεση για όσους δεν τον αποδίδουν
Με 10 ευρώ η δυνατότητα υποβολής δήλωσης ΦΠΑ και προσαύξηση 1% το μήνα

Του Κωστή Πλάντζου
Σε ναρκοπέδιο θα μπουν όσοι επιλέξουν να συνεχίσουν την τμηματική καταβολή του ΦΠΑ μέσα σε τρεις μήνες από τη δήλωσή του.
Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να καταργήσει μεν τις τρεις «δόσεις» και ζητά ολική εξόφληση εφάπαξ του ΦΠΑ μέσα σε 10 μέρες από τους επιτηδευματίες, αλλά εμμέσως προσφέρει και πάλι τη δυνατότητα στους επιτηδευματίες να πληρώσουν όπως πλήρωναν μέσα σε τρεις μήνες την οφειλή τους.......
Σύμφωνα με το newmoney.gr,τους δίνει μάλιστα και δύο "κίνητρα": δεν απαιτεί να πληρωθούν 40% «μπροστά» σαν πρώτη δόση (και από 30% κάθε μήνα στη συνέχεια) που πολλοί δεν είχαν, αλλά θα αρκούν ακόμα και μόλις 10 ευρώ για να υποβληθεί η δήλωση. Παράλληλα και μειώνει κατά 50% τις μηνιαίες προσαυξήσεις (από 2% σε 1%) για όσους δεν εξοφλήσουν μέχρι τέλος του μηνός αλλά μετά από άλλους 2 μήνες.

Από την άλλη όμως, ανοίγει ο δρόμος για άμεσες κατασχέσεις για όσους δεν εξοφλήσουν μέσα στο τρίμηνο αυτό! Επειδή η οφειλή θα θεωρείται ληξιπρόθεσμη από την πρώτη κιόλας μέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωσή της (μετά την υποβολή δήλωσης ΦΠΑ και την πληρωμή της πρώτης δόσεως), στον τέταρτο μήνα θα κινούνται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και ποινικές διώξεις.

Με το υφιστάμενο σύστημα, κάποιος μπορεί είτε να εξοφλήσει εφάπαξ το ΦΠΑ που οφείλει, είτε τμηματικά, καταβάλλοντας έως τρεις δόσεις. Τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ξεκινούσαν να εφαρμόζονται μόνο αν έμενε απλήρωτη η τρίτη και τελευταία δόση περισσότερο από τρεις μήνες. Η εφορία περίμενε να μπει και ο τέταρτος μήνας καθυστέρησης της ληξιπρόθεσμης οφειλής και έτσι ο υπόχρεος είχε «πίστωση χρόνου» 3+3 μήνες για να εξοφλήσει.

Επιπλέον, με το νέο σύστημα, εάν κάποιος καθυστερήσει πχ 5 μήνες και άνω, «ποντάροντας» στις μειωμένες κατά 50% μηνιαίες προσαυξήσεις (εν συγκρίσει με το επιτόκιο που προσφέρει η σημερινή ρύθμιση με τρεις δόσεις), τότε αυξάνονται σημαντικά και οι τόκοι υπερημερίας και μπορεί να φέρουν τον οφειλέτη σε αδυναμία πληρωμής, καθώς θα προστίθενται κάθε μήνα (αν πρόκειται για ΑΕ κλπ επιχειρήσεις ) ή τρίμηνο (αν πρόκειται πχ για επαγγελματίες) διαρκώς και νέα βάρη με κάθε επόμενη δήλωση ΦΠΑ που θα υποβάλλει.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...