20 Μαρ 2013

Αυτό είναι το πρόβλημα κατά την κυβέρνηση: "Γιατί δεν μας ενημερώσατε για τις έρευνες;"

ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟ ΤΟ BILIM-2
Την στιγμή που το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Bilim-2 κάνει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ρόδου-Καστελόριζου μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα Εθνικά Χωρικά Ύδατα με μόν συνοδεία του γλάρους του Αιγαίου η ελληνική κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι ένα ακόμα ...
διάβημα (κομψό, όμως, όλα κι όλα) στην Αγκυρα, αλλά φυσκά χωρίς ούτε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να στέλνει κάποιο πλοίο, ούτε το Λιμενικό/Ακτοφυλακή να στέλνει κάποιο δικό τους.

Με κορυφαία πηγή ελληνικού επιτελείου με την οποία συνομίλησε το defencenet.gr ζητώντας εξηγήσεις για την ελληνική απραξία η απάντηση ήταν ότι "Είναι πολιτικό το σκάφος (!) και δεν κανει σεισμικές έρευνες"!

Δηλαδή η υπόθεση υφαλοκρηπίδα έχει να κάνει μόνο με ... πολεμικά πλοία της Τουρκίας ή πλοία που κάνουν σεισμικές έρευνες!

Εν πάση περιπτώσει σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων για τις "ωκεανογραφικές" έρευνες του τουρκικού πλοίου «Bilim2» σε διεθνή ύδατα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας ανέφερε τα εξής:

«Από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας αναγγέλθηκε στις 18 Μαρτίου με NAVTEX ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Bilim2», το οποίο ανήκει στη Διεύθυνση Ινστιτούτου Θαλασσίων Επιστημών του Πολυτεχνείου Μέσης Ανατολής της Άγκυρας, πρόκειται να πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες κατά το χρονικό διάστημα 18 έως 21 Μαρτίου 2013 σε διεθνή ύδατα, που επικαλύπτουν και τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Για τη διενέργεια θαλάσσιας επιστημονικής έρευνας στα υπερκείμενα ύδατα ελληνικής υφαλοκρηπίδας απαιτείται πρότερη γνωστοποίηση, με την παροχή όλων των σχετικών στοιχείων στις αρμόδιες ελληνικές Αρχές. Επειδή δεν υπήρξε ενημέρωση από τουρκικής πλευράς, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να προβεί στις δέουσες ενέργειες».

Η περιοχή έρευνας βάσει της NAVTEX φτάνει τις παρυφές των Εθνικών Χωρικών Υδάτων, επαναλαμβάνουμε εντελεώς ανενόχλητοι.

Προφανώς θεωρούν ότι στο πλαίσιο της "στρατηγικής σχέσης" δεν πρέπει να ενοχλούνται τουρκικά πλοία που κάνουν έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το πλοίο θα παραμείνει μέχρι τις 21 Μαρτίου.
Πηγή : defencenet.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...