10 Φεβ 2013

Ενιαίος φόρος ακινήτων: Αφορολόγητο στις 50.000 ευρώ και φόρος στα αγροτεμάχια από το 2014

Τι περιλαμβάνει η τελική συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών για τον ενιαίο φόρο, που θα επιβληθεί από το 2014 για όλα τα ακίνητα, συμπεριλαμβανομένης και της αγροτικής γης
Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης έχουν καταλήξει στην τελική συμφωνία για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, με το αφορολόγητο όριο να ορίζεται στις 50.000 ευρώ για ατομική περιουσία, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο. .........

Σύμφωνα με το "Βήμα της Κυριακής", ο φόρος θα επιβληθεί στη συνολική αξία της περιουσίας των Ελλήνων που εκτιμάται, με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες σε 1,3 δισ. ευρώ.

Ο φόρος θα επιβληθεί με προοδευτική κλίμακα και θα έχει συντελεστές από 0,1% έως 1,5% καθ η μέση επιβάρυνση θα διαμορφωθεί στο 0,15% επί της συνολικής ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων.

Από τον ενιαίο φόρο δε, δεν φαίνεται να εξαιρείται κανένα ακίνητο, ούτε εντός ούτε εκτός σχεδίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Οικονομικών, η αντικειμενική αξία της περιουσίας των φυσικών προσώπων ανέρχεται με βάση τις τιμές ζώνης της Εφορίας του Μαρτίου του 2007, που ισχύουν έως σήμερα, σε 520,5 δισ. ευρώ, ενώ η ακίνητη περιουσία των νομικών προσώπων σε 250 δισ. ευρώ.

Τέλος το φορολογικό "απυρόβλητο" των αγροτεμαχίων

Η συνολική αξία των αγροτεμαχίων και των εκτός σχεδίου ακινήτων που ως σήμερα παραμένουν αφορολόγητα, διαμορφώνεται σε περίπου 450 - 500 δισ. ευρώ.

Η ετήσια επιβάρυνση για το σύνολο των φορολογουμένων θα διαμορφώνεται πάνω από 2 δισ. ευρώ με την πλειονότητα των ιδιοκτητών που διαθέτουν μόνο αστικά ακίνητα, να παραμένουν αφορολόγητοι.

Όμως, για πρώτη φορά, θα επιβληθεί φόρος και στα αγροτεμάχια πως ως σήμερα βρίσκονταν στο φορολογικό απυρόβλητο. Μάλιστα, τα αγροτεμάχια θα φορολογούνται χωριστά από τα υπόλοιπα ακίνητα.

Για πόσους χτυπάει η καμπάνα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η διακομματική Επιτροπή, ο συνολικός αριθμός των ιδιοκτητών εντός σχεδίου ακινήτων ανέρχεται σε 5.569.336, εκ των οποίων αφορολόγητοι θα παραμείνουν 2.769.177 πολίτες, που εμφανίζονται στην Εφορία να έχουν ατομική ακίνητη περιουσία, μικρότερη των 50.000 ευρώ.

Με τον ενιαίο φόρο θα επιβαρυνθούν 2.800.159 ιδιοκτήτες εντός σχεδίου ακινήτων, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των φορολογουμένων που θα επιβαρυνθούν με φόρο επί των αγροτεμαχίων και των εκτός σχεδίου ακινήτων που διαθέτουν.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ακόμη, ότι ακίνητα αντικειμενικής αξίας από 50.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ διαθέτουν 1.356.081 πολίτες, ενώ ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ διαθέτουν 27.198 φορολογούμενοι.

Για τα ακίνητα των νομικών προσώπων, η αντικειμενική αξία των οποίων ανέρχεται σε 250 δισ. ευρώ, οι φορολογικοί συντελεστές θα διαφοροποιούνται ανάλογα με την φύση των ακινήτων, αλλά και την έκτασή τους.

Πηγή : news247.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...