18 Φεβ 2013

Απαλλάσσονται από το τεκμήριο διαβίωσης 18άρηδες και μακροχρόνια άνεργοι

Ρύθμιση με την οποία θα απαλλάσσει από το τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ όσους έχουν συμπληρώσει τα 18 τους χρόνια και όσους είναι μακροχρόνια άνεργοι ή άποροι επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών........
Σύμφωνα με το news247.gr, με το νέο φορολογικό νόμο, όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών που ζουν στη χώρα μας θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση, έστω και μηδενική αν π.χ. δεν εργάζονται και δεν έχουν εισοδήματα.

Με την τροπολογία που προωθείται όμως, οι γονείς τους θα τους μπορούν να τους δηλώνουν κανονικά σαν προστατευόμενα μέλη στη δική τους δήλωση και έτσι για τα παιδιά δεν θα ισχύει το ατομικό τεκμήριο διαβίωσης για τον υπολογισμό φορολογητέου εισοδήματος.

Ανάλογη διάταξη εξετάζεται και για τους μακροχρόνια άνεργους, εφόσον τελούν υπό τη φροντίδα συγγενών τους, αλλά ενδεχομένως να επεκταθεί και σε όλους, ασχέτως οικογενειακής κατάστασης.

Με βάση σημερινά δεδομένα, 18άρηδες και μακροχρόνια άνεργοι θα έπρεπε να φορολογούνται με ατομικό τεκμαρτό εισόδημα τουλάχιστον 3.000 ευρώ (για τους άγαμους) και να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.

Με το ίδιο σύστημα καλούνται να συλλέγουν και αποδείξεις δαπανών ίσες με το 25% του ατομικού (τεμαρτού) εισοδήματος.

Βάσει του τεκμηρίου διαβίωσης και για εισόδημα 3.000 ευρώ, ένας άγαμος νέος θα πρέπει να καταθέσει και αποδείξεις 750 ευρώ (3.000 Χ 25% = 750).
Εφόσον το ποσό των αποδείξεων δαπανών δεν προσκομισθεί στην Εφορία, τότε επιβάλλεται και ποινή φόρου 10% για το φορολογούμενο. Δηλαδή, ο φόρος που έπρεπε να πληρώσει ένας 18άρης θα έφθανε στα 75 ευρώ (750 ευρώ Χ 10%).

Με τη διάταξη που προωθείται, ο νέος ή άνεργος δεν θα εξαιρείται από την υποβολή της δήλωσης. Αν π.χ. αποφοίτησε από το Λύκειο ή σπουδάζει, θα κάνει χωριστή δήλωση από τους γονείς του. Εφόσον όμως τον δηλώσουν και αυτοί στη δική τους δήλωση, θα απαλλάσσεται από το τεκμαρτό εισόδημα που υπολογίζει από μόνη της η εφορία. Η απαλλαγή θα έχει και αναδρομική ισχύ, δηλαδή θα ισχύσει για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος την άνοιξη.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...