27 Αυγ 2012

Γιατί το παιδί μου κλέβει;

Γράφει η Ανδριάννα Γεροντή - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Πριν προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε ή να αιτιολογήσουμε την εμφάνιση μιας τέτοιας συμπεριφοράς στα παιδιά, θα πρέπει πρώτα να διαχωρίσουμε τις ηλικίες των παιδιών. Έτσι λοιπόν, ένα παιδί ηλικίας 5,5 με 6 ετών και πάνω, είναι πλέον σε θέση να γνωρίζει το σωστό και το λάθος και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο,αν πάρει κάτι από κάποιον άλλον, αυτό θα το κάνει κρυφά και φυσικά θα αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με το θέμα..
Σε αντίθεση με ένα παιδάκι 3,5 χρονών που ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί στο μυαλό του τι ακριβώς είναι η κλοπή και κατά πόσο επιτρέπεται.

Από την ηλικία των 5,5 με 6 χρόνων λοιπόν και μετά, τα παιδιά έχουν την ικανότητα να αντιληφθούν πότε μια πράξη τους είναι αποδεκτή και πότε όχι, παρόλα αυτά όμως, πολλές φορές καταφεύγουν σε παραβατικές συμπεριφορές.

Αυτό που οφείλουμε να αναλογιστούμε ως γονείς, είναι το τι είναι αυτό που χρειάζεται το παιδί μας και δεν το παίρνει από μας…
Είναι κάτι στην μεταξύ μας σχέση; στην σχέση με τους γύρω του;
Τι μήνυμα θέλει να μας περάσει με αυτή του την πράξη; Τι θέλει να μας πει ή να μας δείξει;

Παρακάτω θα δούμε μερικούς από τους λόγους που ωθούν το παιδί σε μια παραβατική συμπεριφορά..

1ος
λόγος είναι Η ΠΡΟΣΟΧΗ
Πιθανόν η σχέση του παιδιού με τους γονείς του να είναι απόμακρη , μην παρέχοντας ή περιέχοντας ασφάλεια, ζεστασιά ή αγάπη, Συναισθήματα απαραίτητα για την ανάπτυξη και εξέλιξη ενός παιδιού.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, το παιδί στην προσπάθεια του να εξωτερικεύσει αυτό που νιώθει και να τραβήξει την προσοχή που τόσο πολύ αναζητά, να φτάσει ακόμη και στην κλοπή. Ίσως μέσω αυτής του της πράξης, καταφέρει να κλέψει στην ουσία, συναισθήματα που του λείπουν. Και αν δεν το καταφέρει αυτό, πιστεύει πως τουλάχιστον θα έχει τραβήξει έστω και με αυτόν τον τρόπο την προσοχή των γονιών του.

2ος λόγος είναι Η ΖΗΛΕΙΑ

 Ζήλεια για το αδελφάκι του, που είναι μικρότερο και παίρνει περισσότερη προσοχή, φροντίδα, ενδιαφέρον και αγάπη ή Ζήλεια για τον συμμαθητή του, που έχει περισσότερα λεφτά, μολύβια ή διάφορα άλλα παιχνίδια που εκείνος δεν έχει.
Όπως και να έχει, όποια μορφής Ζήλειας και να βιώνει το παιδί, ωθείται στην κλοπή, με το σκεπτικό πως θα μπορέσει και εκείνο να αισθανθεί ίσο με το άλλο παιδάκι και για να μην αισθάνεται αδικημένο ή σε κατώτερη θέση.

3ος λόγος είναι ο Αυτοέλεγχος και η Εγκράτεια
Όταν ένα παιδί βλέπει κάτι που του τραβάει το ενδιαφέρον, δεν έχει πάντα την ικανότητα ή την εγκράτεια να αντισταθεί στον πειρασμό να αποκτήσει το συγκεκριμένο αγαθό που τόσο πολύ του αρέσει. Πιθανόν λοιπόν να μπει στην διαδικασία να το πάρει κρυφά.
Η έλλειψη αυτοσυγκράτησης ή ορίων λοιπόν, ωθεί ένα παιδί στο να πάρει κάτι κρυφά, από κάποιο άλλο.

4ος λόγος είναι ο Θυμός 
Θυμώνω με την μαμά ή τον μπαμπά και αφού δεν μπορώ να αντιδράσω αλλιώς, καταφεύγω στην κλοπή για να τους θυμώσω και εκείνους. Με αυτόν τον τρόπο θεωρεί πως τους εκδικείται γι’ αυτό που του έκαναν, χωρίς να είναι ικανός λόγο ηλικίας, να αναλογιστεί τις συνέπειες των πράξεων του.

5ος λόγος είναι η ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΤΗΤΑ
Όταν ένα παιδί δεν είναι αρκετά κοινωνικό, δεν έχει πολλούς φίλους και αισθάνεται μοναξιά. Τότε είναι πιθανόν να χρησιμοποιήσει την κλοπή ή καλύτερα τα κλοπιμαία, ως μέσον εξαγοράς της φιλίας ενός άλλου παιδιού ή μιας ομάδας παιδιών. ‘Η επίσης από μια άλλη πλευρά, μπορεί να πιεστεί να χρησιμοποιήσει την κλοπή, γιατί αυτό του επιβάλλει η παρέα στην οποία έχει ενταχθεί και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να σταθεί ανάξιος των απαιτήσεων της .

6ος λόγος. ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΧΩΡΙΣΕΤΕ!
Όταν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ των γονιών ή το ζευγάρι είναι σε στάδιο διαζυγίου, τότε η κλοπή μπορεί να έλθει ως προσπάθεια διάσωσης του γάμου των γονέων. Ίσως με το να προσπαθήσουν οι γονείς να λύσουν το πρόβλημα του παιδιού τους, έρθουν πιο κοντά και τελικά δεν χωρίσουν..

Οι παραπάνω είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους ένα παιδί μπορεί να προβεί σε μια παραβατική συμπεριφορά, όπως αυτή της κλοπής.. Όποιος και αν είναι τελικά ο πραγματικός λόγος, εκείνο που οφείλουμε να πράττουμε εμείς ως γονείς, είναι να στεκόμαστε δίπλα από το παιδί μας. 

Να συζητάμε μαζί του, να ακούμε τους προβληματισμούς του, να του παρέχουμε ασφάλεια φροντίδα και αγάπη και να μοιραζόμαστε συναισθήματα μαζί του. Μόνο έτσι μεγαλώνουμε υγιή παιδιά με ανάλογες προσωπικότητες που δεν έχουν ανάγκη παραβατκές συμπεριφορές για να μας φέρουν πιο κοντά τους..

Γεροντή Ανδριάννα
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Συντονίστρια Ομάδων
ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ. (
www.kethesy.gr )
Tηλ.2289071061
Δημιουργός του Κέντρου είναι η Ανδριάννα Γεροντή, η οποία με ειδικούς επιστήμονες πάνω στην Ψυχοθεραπεία, Παιδοψυχιατρική, Λογοθεραπεία, Εργοθεραπευτική και Δραματοθεραπεία, βοηθά Παιδιά και Ενήλικες
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...