17 Αυγ 2012

Δεν είμαι τέλεια και μου αρέσει

 
Αντί να είσαι συνεχώς δυστυχισμένη κυνηγώντας το τέλειο (που δεν υπάρχει) γιατί δεν προσπαθείς απλώς να είσαι όσο καλύτερη μπορείς;
Για ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου περίμενα από τον εαυτό μου και από τους άλλους να είναι τέλειοι. "Ψείριζα" για παράδειγμα αμέτρητες ώρες τα κείμενά μου πριν τα παραδώσω στον αρχισυντάκτη, ώστε να μην υπάρχει ούτε ένα κόμμα ούτε μια μικρή ασυνταξία που θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο κριτικής.....

Επέλεγα προσεκτικά, σχεδόν ευλαβικά, τις λέξεις των κειμένων μου, κοιτούσα και ξανακοιτούσα τις μακέτες των σελίδων των περιοδικών πριν τις μονογράψω για να τις δώσω στο ατελιέ, ώστε να είμαι απολύτως σίγουρη ότι όλα είναι όπως πρέπει: τα highlights, το κείμενο, οι μεσότιτλοι, οι φωτογραφίες, οι λεζάντες.

Και όταν καμιά φορά κάτι μου ξέφευγε (γιατί δεν είμαι τέλεια), ακόμα και ένα ασήμαντο σημείο στίξης, έσφιγγα τα χείλη μου, απογοητευόμουν και "μάλωνα" τον εαυτό μου, γιατί δεν ήταν αυτό που περίμενα: τέλεια.


Μάθε από τα λάθη σου

Το κακό με αυτή τη νοοτροπία είναι ότι δεν σε αφήνει να εξελιχθείς. Προσπαθείς να πετύχεις αλλά με αρνητικό τρόπο: όχι δοκιμάζοντας τον εαυτό σου, αλλά προσπαθώντας να αποφύγεις τα λάθη. 


Κάθε λάθος όμως είναι και ένα μάθημα, δεν είναι αποτυχία. Είναι ένα βήμα μπροστά (αρκεί να μαθαίνεις κάτι από αυτό και να προσπαθείς να γίνεις καλύτερη), ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό που θέλεις να γίνεις. Αν δεν κάνεις λάθη, πώς θα μάθεις;

Από την άλλη μεριά, η εμμονή με την τελειότητα σε κάνει να υποφέρεις. Αγωνίζεσαι μάταια να φτάσεις κάτι άφταστο, κάτι που δεν υπάρχει. Χωρίς λόγο. Η τελειότητα του ανθρώπου κρύβεται στην ατέλειά του και στη ροπή του προς την αυτοβελτίωση (αν την έχει).


Η τελειομανία σε εμποδίζει να εκφραστείς ελεύθερα (όπως νομίζεις, όχι όπως πρέπει), να δοκιμάσεις νέους τρόπους, νέους δρόμους, όπου μπορεί να είσαι καλή, μπορεί και να μην είσαι. Ακόμα κι αν δεν τα καταφέρεις τελικά όμως, σίγουρα κάτι θα μάθεις, θα μεγαλώσεις λίγο, και δεν αναφέρομαι στην ηλικία σου αλλά στα βιώματα και στο εύρος της σκέψης σου.


Το τέλειο δεν υπάρχει. Μην το ψάχνεις. Δεν χρειάζεται να είσαι τέλεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ρίξεις τα υψηλά στάνταρ σου στη δουλειά ή στην προσωπική σου ζωή, αλλά θα είσαι πιο χαλαρή. Γιατί δεν θα έχεις το άγχος να είσαι τέλεια, αλλά όσο καλύτερη μπορείς.

Πηγή : cosmo.gr
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...