1 Ιαν 2012

Πρωτοχρονιάτικο μενού για... καλή τύχη

Η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς, ενίοτε… και τους πεινασμένους, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι υπάρχουν συγκεκριμένα φαγητά που ευνοούν τη «Θεά Τύχη».
Ιδού επτά γεύσεις που θα κάνουν το 2012, την πιο τυχερή σας χρονιά!!!
Δεν πρόκειται φυσικά, για φαγητά που χρειάζονται τόλμη για να τα δοκιμάσετε. Αντίθετα, είναι καθημερινά εδέσματα που αν τα καταναλώσετε την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, θα έχετε καλοτυχία για όλο τον υπόλοιπο χρόνο…
Μαρούλι
Πρώτο στη λίστα βρίσκεται το μαρούλι. Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά η αιτιολογία έγκειται στο πράσινο χρώμα του, που «αντιπροσωπεύει» -για τους προληπτικούς πάντα- το χρήμα. Άρα όσο περισσότερο μαρούλι καταναλώστε την παραμονή της πρωτοχρονιάς τόσο περισσότερα χρήματα θα βγάλετε τον χρόνο που έρχεται. Αν πάλι κατά τη διάρκεια του χρόνου, διαπιστώσετε ότι όλο αυτό ήταν μύθος, τουλάχιστον θα έχετε «γεμίσει» τον οργανισμό σας με βιταμίνες.
Φασόλια
Τα φασόλια -επίσης λόγω πράσινου χρώματος- θυμίζουν τα χρήματα και πιο συγκεκριμένα, τα κέρματα. Είναι λίγο πιο φτηνά βέβαια, από τα μαρούλια και στην συγκεκριμένη περίπτωση, να θυμάστε ότι δεν μετράει το είδος του φασολιού. Μαύρο, άσπρο, πράσινο, σαλάτα ή μαγειρευτό, το σύνθημα είναι: «φασούλι φασούλι, γεμίζει το σακούλι».
Ψάρι
Το ψάρι από την άλλη έχει διττή σημασία. Απ’ τη μία τα λέπια του ψαριού συμβολίζουν τα χρήματα και απ’ την άλλη το ψάρι αυτό κάθ' αυτό συμβολίζει την αφθονία.
Όπως και στην περίπτωση των φασολιών, το είδος του ψαριού δεν μετράει για την καλοτυχία, οπότε μην επιλέξετε ένα λιπαρό ψάρι, όπως ο σολομός και ο τόνος, με την «ύπουλη» σκέψη ότι όσο πιο λιπαρό το ψάρι τόσο πιο μεγάλη αφθονία θα έχετε. Το μόνο που θα αποκομίσετε σίγουρα σε αυτή την περίπτωση είναι… περισσότερες θερμίδες.
Σταφύλι
Στο πρωτοχρονιάτικο μενού της τύχης, ενδείκνυται να επιλέξετε και αρκετά φρούτα. Οι Μεξικάνοι για παράδειγμα, πιστοί στην παράδοση που θέλει τα φρούτα να φέρνουν τύχη, τρώνε ακριβώς στην αλλαγή του χρόνου, 12 ρώγες από σταφύλι. Μία για κάθε μήνα. Αν η ρώγα είναι πικρή αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσέχουν τον συγκεκριμένο μήνα. Κάτι παραπλήσιο δηλαδή με την ελληνική παράδοση, που θέλει το ρόδι να είναι τυχερό. Και μάλιστα όσο περισσότεροι οι σπόροι τόσο μεγαλύτερη η τύχη. Από την άλλη το σύκο σε μερικούς λαούς είναι σύμβολο γονιμότητας και προάγγελος εγκυμοσύνης.
Noodles και σιτηρά
Τα σιτηρά και τα noodles, συμβολίζουν την αφθονία και τη μακροζωία αντίστοιχα και όχι άδικα καθώς η συγκεκριμένη «πληροφορία» έρχεται από την Ασία. Οι Ιάπωνες μάλιστα, πιστεύουν ότι αν «ρουφήξει» κάποιος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όλα τα noodles από το πιάτο του, τότε η τύχη θα είναι με το μέρος του.
Γουρουνάκι (όχι στο σακί)
Αν πάλι δεν έχετε ικανοποιηθεί ήδη με τις γευστικές προτάσεις για να προκαλέσετε την τύχη σας, το χοιρινό είναι μία ακόμη εναλλακτική. Τα γουρούνια θεωρούνται τυχερά ζώα, λόγο της ολοστρόγγυλης μορφής τους. Εξ’ ου και οι κουμπαράδες – γουρουνάκια της παιδικής ηλικίας. Ωστόσο, υπάρχει και ένα πιάτο ειδικά για την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, το οποίο θεωρείται σήμα κατατεθέν της καλής τύχης. Πρόκειται για το Hoppin’ John που περιέχει την «τριλογία» των καλότυχων συστατικών: χοιρινό, φασόλια και μαρούλι. Η συγκεκριμένη παράδοση έρχεται από τη Δυτική Αφρική αλλά έχει πλέον υιοθετηθεί σε ολόκληρες τις ΗΠΑ και κυρίως στο Νότο.
Παντός είδους κέικ
Τέλος, από το μενού της καλής τύχης δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει και το επιδόρπιο. Τα κέικ θεωρούνται πρωτοπόροι στην τύχη και μάλιστα αυτά, που έχουν σχήμα δαχτυλιδιού (με την τρύπα στη μέση) αλλά και αυτά με τη γέμιση σοκολάτας, συμβολίζουν την ολοκλήρωση.
Είτε πιστεύετε σε ένα πρωτοχρονιάτικο μενού που μπορεί να αλλάξει την τύχη σας είτε όχι, το ζήτημα είναι ότι τουλάχιστον ο ουρανίσκος σας θα μείνει ικανοποιημένος!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...