1 Ιαν 2012

Ο Άγιος Βασίλης στο μικροσκόπιο της... Φυσικής

Πώς κατορθώνει ο Άγιος Βασίλης να μοιράσει μέσα σε μία νύχτα δώρα σε 2 δισεκατομμύρια σπίτια ανά τον πλανήτη; Επιστήμονες των ΗΠΑ μελέτησαν το θέμα και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πρέπει να...
παίζει στα δάκτυλα την κβαντική θεωρία, την γενετική μηχανική και τις νευροεπιστήμες!
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: μην σας προβληματίζουν όσα έχετε ακούσει για το απαρχαιωμένο σύστημα μεταφοράς που χρησιμοποιεί ο Άγιος. Το πιθανότερο είναι πως το έλκυθρο και οι τάρανδοι αποτελούν επινοήσεις του... μάρκετινγκ, για να αποσπάσουν την προσοχή μας από την πραγματικότητα, κατά τον δρα Τζέιμς Κακαλιό, καθηγητή Φυσικής στην Σχολή Φυσικής & Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.
Ο δρ Κακαλιός - ο οποίος είναι γνωστός στο ευρύ κοινό για το βιβλίο του «The Physics of Superheroes» όπου αναλύει τις ιδιότητες των υπερηρώων με βάση τις αρχές της Φυσικής - πιστεύει ότι ο «γεράκος με τα κόκκινα» ελέγχει με μαεστρία την «κβαντική μηχανική κυματοσυνάρτηση» του σώματός του.
Με άλλα λόγια, «έχει την ικανότητα να εμφανίζεται ταυτοχρόνως σε πολλά σημεία και να περνάει μέσα από στέρεα αντικείμενα», εξηγεί.
Ει μη τι άλλο, προσθέτει, «είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να επισκεφθεί σε λίγες ώρες 2 δισεκατομμύρια σπίτια».
Ο μόνος τρόπος δηλαδή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαθέτει υπερηχητικό έλκυθρο, δυνατότητα τηλεμεταφοράς ή κάποια άλλη προηγμένη τεχνολογία που του επιτρέπει να δαμάζει το χωροχρονικό συνεχές.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι η εναλλακτική λύση στην κβαντομηχανική είναι όχι μόνο να ταξιδεύει στο χρόνο, αλλά κάθε φορά που μετακινείται από σπίτι σε σπίτι να «γυρνάει» πίσω το ρολόι κατά τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα – ειδάλλως, δεν προλαβαίνει να περάσει απ’ όλα τα παιδιά του πλανήτη.
Μήπως όμως μπορεί να κινείται ο Άγιος Βασίλης με την ταχύτητα του φωτός; Ο δρ Κακαλιός διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις επ’ αυτού. «Όταν κάποιος κινείται με τέτοια ταχύτητα μέσω κι έξω απ’ τις καμινάδες, αποκτά μάζα», λέει. Και όλοι ξέρουμε ότι ο Άγιος ακόμα και ακίνητος έχει θέμα μάζας...

Γονιδιακό πλεονέκτημα
Μιλώντας για τη μάζα, πως κατορθώνει να διατηρεί τη... γραμμή του με τόσα μπισκότα με γάλα – ή άλλα, αναλόγως με το πολιτισμό, καλούδια - που του προσφέρονται κάθε παραμονή Χριστουγέννων;
Ξέρουμε όλοι ότι είναι εξαιρετικά... προικισμένος στην περιοχή της κοιλιάς (ίσως ελλείψει γυμναστηρίου στον Βόρειο Πόλο), αλλά αν τρώει ό,τι του προσφέρεται σε τόσα εκατομμύρια σπίτια, προφανώς έπρεπε να έχει πολλαπλάσιο όγκο.
Πως τα καταφέρνει, λοιπόν, να μένει... στυλάκι; Το πιθανότερο – λένε οι ειδικοί – είναι πως διαθέτει κάποιου είδους πλεονέκτημα χάρη στην γενετική μηχανική ή κάποιο σούπερ προηγμένο βιολογικό φάρμακο, που του επιτρέπει να πέπτει τόνους ζάχαρης δίχως να του ανεβαίνει το σάκχαρο και το σωματικό βάρος. Ειδάλλως, θα είχε... σκάσει προ πολλού από το πολύ φαϊ.
Και μετά, είναι το σύστημα παρακολούθησης που διαθέτει ο Άγιος και το οποίο του επιτρέπει να ξέρει ποιο παιδί ήταν καλό και ποιο κακό στη διάρκεια του έτους, ώστε να πράξει αναλόγως. Αυτό ποιο μπορεί να είναι;
Ο δρ Λάρι Σίλβερμπεργκ, αναπληρωτής διευθυντής στο Τμήμα Αεροδιαστημικής Μηχανικής του Πολιτικού Πανεπιστημίου της Βορείου Καρολίνας, υποψιάζεται ότι χρησιμοποιεί μία υπόγεια κεραία μήκους 6,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Βόρειο Πόλο, για να καταγράφει τα εγκεφαλικά κύματα των παιδιών.
«Με την κεραία αυτή θα μπορεί να απομονώνει τα μηνύματα από κάθε παιδί, ώστε να ξεχωρίζει τα άτακτα από τα καλά και να καταγράφει τι δώρα θέλει το καθένα», λέει.
Με τέτοια τεχνολογία πάντως, προσθέτει, ευτυχώς που είναι ο Άγιος Βασίλης και όχι κάποιος καταχθόνιος νους...
Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : ygeia.tanea

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...