Για τους απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα, που δεν διαθέτουν ακίνητη περιουσία, προβλέπεται η δωρεάν παραχώρηση κατά κυριότητα οικοπέδων σε αγροτικούς οικισμούς χωρίς τουριστική και οικοπεδική αξία
Η παραχώρηση θα γίνει με συμβολικό ενοίκιο της τάξης των 5 ευρώ το στρέμμα, με τις συμβάσεις να κυμαίνονται από ...
5 έως 15 χρόνια, ανάλογα με την καλλιέργειαΜε την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, έχει ήδη λάβει "σάρκα και οστά" το νομοσχέδιο που προβλέπει την παραχώρηση δωρεάν αγροτικής γης 3 εκ. στρεμμάτων σε νέους αγρότες και το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των καταπατημένων εκτάσεων με την εκχώρηση τίτλων έναντι εύλογου τιμήματος.
Με το σχέδιο αυτό νόμου η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εκχωρεί ζωτικό χώρο σε χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους, παρέχοντας τη δυνατότητα να μεγαλώσουν τον "κλήρο" τους, ενώ δημιουργούνται πλέον νέες προοπτικές για την αξιοποίηση των περιοχών αυτών και την ανάπτυξη επιχειρηματικών δράσεων στην περιφέρεια.
Η παραχώρηση θα γίνει με συμβολικό ενοίκιο της τάξης των 5 ευρώ το στρέμμα, με τις συμβάσεις να κυμαίνονται από 5 έως 15 χρόνια, ανάλογα με την καλλιέργεια.
Δικαιούχοι των εκτάσεων αυτών μπορούν να είναι νέοι αγρότες, κατά κύριο επάγγελμα γεωργοί και κτηνοτρόφοι, που δεν διαθέτουν γεωργική ή βοσκήσιμη γη.
Για τους απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα, που δεν διαθέτουν ακίνητη περιουσία, προβλέπεται η δωρεάν παραχώρηση κατά κυριότητα οικοπέδων σε αγροτικούς οικισμούς χωρίς τουριστική και οικοπεδική αξία. Τα κριτήρια, οι προϋποθέσεις, το ύψος του μισθώματος θα τίθενται με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οπως προβλέπει το νομοσχέδιο, η παραχώρηση των εκτάσεων κατά χρήση θα συντελείται με απόφαση του περιφερειάρχη μετά από γνωμοδότηση επιτροπής που θα συσταθεί σε επίπεδο περιφέρειας.
Για επενδύσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα άνω των πέντε εκατ. ευρώ η αρμοδιότητα για την παραχώρηση χρήσης έναντι ανταλλάγματος ακινήτων ανήκει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον τυχόν συναρμόδιο υπουργό, καθώς και η παραχώρηση, κατά χρήση, δωρεάν, κτιριακών εγκαταστάσεων και εκτάσεων στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ για κοινωφελείς σκοπούς. Για επενδύσεις κάτω του ποσού αυτού η αρμοδιότητα θα ανήκει στον περιφερειάρχη.
Ιδιοκτησιακά
Παράλληλα, με το σχέδιο νόμου επιλύονται οριστικά ιδιοκτησιακά ζητήματα μεταξύ Δημοσίου (για τις εκτάσεις που είναι αρμοδιότητας του υπουργείου) και ιδιωτών, με τρόπο που να διασφαλίζει την ίση μεταχείριση των πολιτών, καθώς και την είσπραξη εσόδων για το Δημόσιο από περιπτώσεις αυθαίρετων κατοχών, σχεδόν εικοσαετίας και πλέον.
Παράλληλα, με το σχέδιο νόμου επιλύονται οριστικά ιδιοκτησιακά ζητήματα μεταξύ Δημοσίου (για τις εκτάσεις που είναι αρμοδιότητας του υπουργείου) και ιδιωτών, με τρόπο που να διασφαλίζει την ίση μεταχείριση των πολιτών, καθώς και την είσπραξη εσόδων για το Δημόσιο από περιπτώσεις αυθαίρετων κατοχών, σχεδόν εικοσαετίας και πλέον.
Ως σημείο αναφοράς για τη νόμιμη ή μη κατοχή των εκτάσεων και τη δυνατότητα εξαγοράς τους τίθεται η 5/6/1993, χρονικό όριο που είχε ήδη τεθεί με το άρθρο 5 του ν. 3147/2003, που επίσης προέβλεπε τη δυνατότητα εξαγοράς κατεχόμενων εκτάσεων.
Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που θα εμπλουτίζεται με κάθε πληροφορία σχετικά με τις εκτάσεις του υπουργείου (απαλλοτριώσεις, ρυμοτομίες, πράξεις εκμίσθωσης - παραχώρησης, χρήσεις γης, αναδασμούς, κηρύξεις αρχαιολογικών χώρων).
Επιχειρείται με τον τρόπο αυτό η διάχυση της πληροφορίας σχετικά με τη γη. Σήμερα, η πληροφορία αυτή παραμένει αποσπασματική και κατακερματισμένη, δημιουργώντας χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την εξεύρεση του πραγματικού και νομικού καθεστώτος στο οποίο τελεί μία έκταση.
Η προστασία των εκτάσεων θα υπάγεται πλέον σε δευτεροβάθμια επιτροπή που λειτουργεί σε επίπεδο αποκεντρωμένης διοίκησης, με μέλος και νομικό σύμβουλο του κράτους.
ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ
Ελάχιστο όριο προστασίας τα 6 χρόνια
Ελάχιστο όριο προστασίας τα 6 χρόνια
Με το σχέδιο νόμου για την παραχώρηση γης και την επίλυση ιδιοκτησιακών ζητημάτων, ικανοποιείται και ένα πάγιο αίτημα των αγροτών της χώρας και πλέον οι αγροτικές μισθώσεις θα υπάγονται στο προστατευτικό καθεστώς των εμπορικών μισθώσεων με ελάχιστο χρονικό όριο προστασίας τα έξι χρόνια. Επίσης, η αρμοδιότητα των δασικών εποικιστικών εκτάσεων περιέρχεται στο ΥΠΕΚΑ, καταργούμενης κάθε διάταξης που ρυθμίζει διαφορετικά το θέμα διαχείρισής τους, με σκοπό την ενιαία ρύθμιση όλων των δασικών εκτάσεων της χώρας.
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
3ετής προσαρμογή για άδεια εγκατάστασης
3ετής προσαρμογή για άδεια εγκατάστασης
Νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία προβλέπει την παροχή τριετούς περιόδου προσαρμογής των κτηνοτρόφων στις απλοποιημένες προϋποθέσεις σχετικά με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων και πενταετία για την έκδοση άδειας εγκατάστασης, οικοδομική άδεια ή εξαίρεση από την κατεδάφιση. Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια γενναία ρύθμιση και όλοι σχεδόν μπορούν να προσαρμοστούν. Για το διάστημα αυτό απαλλάσσονται από τις διοικητικές και τις οικονομικές κυρώσεις που τους έχουν επιβληθεί. Μοναδική πλέον προϋπόθεση για τη νομιμοποίηση των πρόχειρων στάβλων θα είναι η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων από οικισμούς, πηγές ύδρευσης και αρχαιολογικούς χώρους. Ταυτόχρονα προβλέπεται η επίσπευση των υπηρεσιακών ενεργειών για τις περιπτώσεις των κτηνοτρόφων που πρόκειται να ενταχθούν σε σχέδια βελτίωσης των εγκαταστάσεών τους, ώστε να μην εκφεύγουν χρονικά από τα όρια των προγραμμάτων.
Επιπλέον, το σχέδιο νόμου για την κτηνοτροφία προβλέπει τη δημιουργία υπηρεσίας one stop shop, το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης (ΓΓΑ) σε κάθε Δήμο, που θα είναι το μοναδικό σημείο επαφής του ενδιαφερόμενου κτηνοτρόφου με δημόσια υπηρεσία, ενώ οι γνωμοδοτικές αρμοδιότητες ανατίθενται σε μια ευέλικτη 3μελή επιτροπή σταυλισμού, που λειτουργεί σε κάθε Περιφερειακή ενότητα, κοντά στον κτηνοτρόφο. Επίσης, δημιουργείται μητρώο κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και μονάδων και ενισχύεται η διαφάνεια στη δράση της διοίκησης με την υποχρεωτική ανάρτηση όλων των αδειών και εγκρίσεων στο διαδίκτυο.
Κώστας Νάνος
Πηγη : ethnos.gr