17 Οκτ 2015

Η σχέση της κατανάλωσης με την οριοθέτηση - Αποδεχόμενοι τα κιλά μας και αντιμετωπίζοντας την κριτική των άλλων

Γράφει η Δανιηλίδου Νικολίνα* - Ψυχολόγος Γνωστικής - Συμπεριφορικής κατεύθυνσης στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία
Προκειμένου να συμβούν θετικές αλλαγές προϋπόθεση είναι η αποδοχή της......
τωρινής κατάστασης. Δηλ. αν επιθυμώ να χάσω κιλά, αυτό σημαίνει να αποδεχτώ το τωρινό μου βάρος και να δουλέψω ως προς μια αλλαγή.

Αν δεν το δεχτώ, τότε είμαι σε «άρνηση» και συνεπώς είναι πιο πιθανό να σαμποτάρω τον εαυτό μου.
Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι αν αποδεχτούν κάτι αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να το αλλάξουν και άρα απέτυχαν. Παραδόξως, είναι συχνά οι άνθρωποι που «παλεύουν» με το ίδιο θέμα συνεχώς και αυτό συμβαίνει γιατί γίνεται μια μάχη. Όταν, λοιπόν, γίνεται μάχη, τότε η διαδικασία είναι δύσκολη, επίπονη και άρα δεν μπορεί να είναι μακρόχρονη.
Αποδοχή, σημαίνει:
*να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου, να διαχειριστώ το ζήτημά μου ψύχραιμα, χωρίς ενοχές και να το αναλάβω όταν θα είμαι σε θέση να το αναλάβω.

*να νιώθω εντάξει ακόμα και με μικρά βήματα επιτυχίας.

*να μπορώ να παρατηρήσω τον εαυτό μου χωρίς να ασκώ κριτική ώστε να εντοπίσω τι με δυσκολεύει.

Εμπόδια στην αποδοχή των κιλών
•Μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τον αριθμό των κιλών ή για το χρόνο που απαιτείται για να απώλεια κιλών.
•Επιθυμία για παραπάνω απώλεια κιλών αγνοώντας τα σημάδια που λένε ότι υπάρχει ψυχική κόπωση και ότι χρειάζεται πρώτα να συντηρηθεί το βάρος σε κάποια κιλά.
Αποδέξου τον εαυτό σου
*Όταν στεναχωριέσαι για τα κιλά σου να θυμάσαι ότι έχεις δικαίωμα να είσαι όσα κιλά θέλεις να είσαι.

*Αναζήτησε πρόσωπα τα οποία δεν έχουν το ιδανικό βάρος, αλλά φαίνεται να τα πηγαίνουν καλά με τον εαυτό τους και μπορούν να βοηθήσουν ως πρότυπα.

*Εξοικειώσου με το φαγητό. Δεν υπάρχουν απαγορευμένες ή «κακές» τροφές.

*Υπερασπίσου το σώμα σου όταν που κάποιος το κατακρίνει. Οι επιλογές σου δεν τους αφορά. Κρατήσου σε καλή φυσική κατάσταση για να νιώθεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου.

*Σταμάτα να κρίνεις, να ενοχοποιείς ή να λυπάσαι τον εαυτό σου. Κάνε ό,τι είναι δυνατό ώστε να νοιώθεις χαρούμενος-η και χαλαρός-ή. Εστιάσου στα θετικά στοιχεία του εαυτού σου. Σταμάτα να κάνεις αυτοκριτική για το πως είσαι. Αν οι άλλοι σ’ αγαπάνε, θα σ’ αγαπάνε ανεξάρτητα από τη σωματική σου διάπλαση.

*Το βάρος σου δεν είναι εμπόδιο στην εκπλήρωση των ονείρων σου. Μην αποφεύγεις πράγματα κρυμμένος-η πίσω από τη δικαιολογία των κιλών. Έχεις δικαίωμα να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα. Σταμάτα να σαμποτάρεις τον εαυτό σου!
Αντιμετώπισε την κριτική 

Βήμα 1
Εντοπίστε τις δικές σας σκέψεις:
•Γράψτε τις σκέψεις που περνάνε από το μυαλό σας όταν κάποιος σας ασκεί κριτική.
•Εντοπίστε τις γνωστικές διαστρεβλώσεις ή τις ακραίες αρνητικές σκέψεις.
•Αντικαταστήστε τις με ορθολογικές σκέψεις. 

Βήμα 2
Μην αμύνεστε και εστιαστείτε στο πρόβλημα:
Βρείτε έναν τρόπο να συμφωνήσετε μαζί του/ της, αποφύγετε την ειρωνεία και ζητήστε να σας δώσει ένα παράδειγμα. Τι άλλο τον/ την ενοχλεί; Με αυτόν τον τρόπο ο άλλος θα νιώσει ότι τον ακούτε και τον σέβεστε.

Βήμα 3
Διαπραγματευτείτε:
Ας υποθέσουμε ότι ο άλλος έχει άδικο. Διαφωνήστε επικαλούμενος/η συγκεκριμένα γεγονότα και αποφύγετε χαρακτηρισμούς. Παραμείνετε αντικειμενικοί και δώστε μια διπλωματική απάντηση ώστε ο άλλος να διαφυλάξει τον αυτοσεβασμό του.
Πολλές φορές η συμπεριφορά μας επηρεάζεται από το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε καθώς και από τους σημαντικούς άλλους της ζωής μας. Κάποιοι άνθρωποι επηρεάζουν θετικά και κάποιοι αρνητικά. Καταγράψτε τις φορές που ξεφύγατε από το πρόγραμμά σας και τον τρόπο που επηρεαστήκατε.

Τι προσπάθειες έχετε κάνει μέχρι στιγμής για να κατανοήσουν οι άλλοι πως μπορούν να σας βοηθήσουν;
Τεχνικές επικοινωνίας
1. Συζητήστε για τη συμπεριφορά τους αναφερόμενοι σε γεγονότα χωρίς να αποδίδετε κίνητρα.
2. Ξεκαθαρίστε ότι η συμπεριφορά τους σας επηρεάζει και αυτή είναι η προσωπική σας εμπειρία. Κάποιος άλλος μπορεί να μην επηρεαζόταν.
3. Μιλήστε για τον εαυτό σας και για το πώς αισθάνεστε.
4. Διαπραγματευτείτε.
5. Αν παρόλα αυτά τίποτα δεν λειτουργήσει βρείτε τρόπους να συνεχίσετε το πρόγραμμά σας.

Δανιηλίδου Νικολίνα είναι Ψυχολόγος Ψυχολόγος Γνωστικής - Συμπεριφορικής κατεύθυνσης, Master of Science στην Ψυχολογία της Υγείας, Master Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία.Πηγή:daniilidou
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...