15 Ιουν 2015

«Βόμβα» Κομισιόν: Στα δύο δισ.ευρώ η διαφορά της Ελλάδας με τους δανειστές

Μάκης Πολλάτος
Ζητούν μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα και χαρακτηρίζουν ημιτελείς τις ελληνικές προτάσεις
Γιατί οι πιστωτές επιμένουν σε μείωση συντάξεων και διαμηνύουν ότι χωρίς λήψη μόνιμων μέτρων δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία
- Η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Τετάρτη και οι «απελευθερωμένοι» σκληροί τραπεζίτες.....
που θέλουν προληπτικά μέτρα εναντίον της Αθήνας
- Ετινγκερ: Η Κομισιόν πρέπει να προετοιμαστεί για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στην Ελλάδα

Με τρόπο που δεν αφήνει αμφιβολία για το χάσμα μεταξύ των θέσεων της ελληνικής πλευράς και των απαιτήσεων των δανειστών, στη χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάρρευση των συνομιλιών της Κυριακής στις Βρυξέλλες επισημαίνεται ότι η διαφορά της Αθήνας με τους δανειστές είναι στα δύο δισ. ευρώ...

«Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν έχουν καταφέρει το στόχο τους καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση. Επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς. Σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει τώρα να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup». Η παραγραφος αυτή, από την ανακοίνωση του προέδρου της Κομισιόν για το χθεσινό ναυάγιο των συνομιλιών είναι αποκαλυπτική.

Η Κομισιόν με τον πιο επίσημο τρόπο ξεκαθαρίζει ότι η απόσταση μεταξύ των απαιτήσεων των δανειστών και των μέτρων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση είναι δύο δισ.ευρώ σε ετήσια βάση! Πέραν του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς, αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι δανειστές επιμένουν να ζητούν μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα υπογραμμίζοντας ότι οι απαιτήσεις της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ είναι κοινές, δηλαδή, οι δανειστές είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι...

Επιπλέον, στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζεται ότι περαιτέρω συζήτηση για την γεφύρωση του χάσματος θα πρέπει να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup.

Μεγάλο προβληματισμό δημιουργεί και η αναφορά της Κομισιόν στο γεγονός ότι η διαφορά των δύο δισ.ευρώ πρέπει να καλυφθεί με την υιοθέτηση μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων. Με αυτή την διατύπωση απορρίπτονται οι ελληνικές προτάσεις οι οποίες μάλιστα χαρακτηρίζονται ημιτελή και κυρίως επιχειρείται να εξηγηθεί γιατί οι δανειστές επιμένουν στην μείωση των συντάξεων. Οι πιστωτές θέλουν μόνιμα μέτρα με σίγουρο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αφ' ενός διότι φαίνεται ότι δεν πείθονται από τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για αύξηση των εσόδων μέσω πάταξης της φοροδιαφυγής (διαβεβαίωση που δινόταν και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά ουδέποτε παρήγαγε μετρήσιμα αποτελέσματα) και κυρίως διότι δεν θέλουν να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη για να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματα της ελληνικής οικονομίας σε περίπτωση που το 2015 κλείσει με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης όπως προβλέπεται πλέον από τους διεθνείς οργανισμούς.

Πέρα από την πολιτική ερμηνεία και τη διάθεση των Ευρωπαίων εταίρων να μην υπάρξει Grexit, η διατύπωση ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση» με την συμπλήρωση ότι «επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς» δείχνει ότι για τους δανειστές αν δεν συμφωνηθούν μέτρα μόνιμου δημοσιονομικού χαρακτήρα ύψους δύο δισ.ευρώ -κι όσο κατά την άποψη των πιστωτών οι ελληνικές προτάσεις δεν είναι τέτοιες που να δημιουργούν αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος- λύση και συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει.

Η επερχόμενη «οδυνηρή» Τετάρτη λόγω ΕΚΤ 
Υπ' αυτά τα δεδομένα, η μεθαυριανή Τετάρτη 17 Ιουνίου φαντάζει οδυνηρή. Στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι βέβαιον ότι οι «σκληροί» κεντρικοί τραπεζίτες όπως ο διοικητής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν θα απαιτήσουν να σταλεί ένα μήνυμα στην ελληνική πλευρά ότι χωρίς συμφωνία δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση «business as usual».

Σε περίπτωση που μέχρι την Τετάρτη εξακολουθούν να μην υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επίτευξη συμφωνίας και πολύ περισσότερο στο απευκταίο ενδεχόμενο που το ελληνικό ζήτημα δεν σχεδιάζεται να εισαχθεί καν προς συζήτηση στο Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου, έμπειροι αξιωματούχοι θεωρούν ότι απελευθερώνονται οι «σκληροί» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εδώ και καιρό, ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες όπως ο επικεφαλής της Γερμανικής Τράπεζας θέλουν να περιοριστεί η ρευστότητα που παρέχεται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω του ELA (Emergency Liquidity Assistance) και παραλλήλως ζητούν κούρεμα των λεγόμενων collateral (των εγγυήσεων δηλαδή έναντι των οποίων αντλούν ρευστότητα οι ελληνικές τράπεζες) λόγω της διαρκώς επιδεινούμενης αξιολόγησης από τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους.

Το δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας εκπνέει στο τέλος Ιουνιου. Εάν την 1η Ιουλίου η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να συνεχίζει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες.

Η μεθαυριανή συνεδρίαση των μελών της ΕΚΤ είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη. Εφ' όσον φαίνεται ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για επίτευξη συμφωνίας μέχρι τότε, είναι προφανές ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δεν θα μπορέσει να αναβάλλει και αυτή την Τετάρτη την λήψη μέτρων που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω επιδείνωση την κατάσταση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενδεχόμενο που «στοιχειώνει» τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών.

Στις 16:00 το απόγευμα ο κ. Ντράγκι θα ενημερώσει την επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και προφανώς θα αναφερθεί στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, ομιλία που αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον.

Ετινγκερ: Η Κομισιόν πρέπει να προετοιμαστεί για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στην Ελλάδα
Η Κομισιόν πρέπει προετοιμάζεται για μια «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στην Ελλάδα, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, δήλωσε από το Βερολίνο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια Γκίντερ Ετινγκερ.

Ο κύριος Ετινγκερ προσδιόρισε πως η κατάσταση αυτή «έκτακτης ανάγκης» θα έρθει από την 1η Ιουλίου, επισημαίνοντας πως μιλά για την περίπτωση που έως τότε δεν υπάρχει συμφωνία.

Η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει σε μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, τόνισε σε κατηγορηματικό τόνο.
Πηγή: protothema.gr
Newsroom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...