23 Ιουν 2015

Προειδοποίηση Φλαμπουράρη για εκλογές σε περίπτωση μεγάλων διαρροών στη Βουλή - Η περίεργη στροφή για το ελληνικό χρέος

- O υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης δήλωσε αισιόδοξος πως θα επιτευχθεί συμφωνία
- Ο κ. Φλαμπουράρης παραδέχθηκε ότι αυτή η συμφωνία είναι αρκετά δύσκολη, αλλά απαραίτητη
- Για τον ΦΠΑ στα νησιά δήλωσε πως........
η κυβέρνηση θέλει να φύγει η έκπτωση σε 7-8 νησιά
- Ο κ. Φλαμπουράρης δήλωσε πως εάν η κυβέρνηση υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους θα δοθεί η 13η σύνταξη
- Για την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων δήλωσε πως θα έρθει τον Ιούλιο κυβερνητική πρωτοβουλία

"Η Κυβέρνηση για να προχωρήσει χρειάζεται μια ομόψυχη Κοινοβουλευτική Ομάδα", ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης μιλώντας σήμερα Τρίτη στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο». «Αν αυτή δεν υπάρξει, τότε θα έχουμε εμπλοκή», συνέχισε και τόνισε πως «η εμπλοκή αυτή θα πρέπει να λυθεί με προσφυγή στο λαό».

Ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία. «Νομίζω ότι η κυβέρνηση θα πετύχει μια συμφωνία η οποία θα είναι μια συμφωνία αρκετά δύσκολη αλλά απαραίτητη κατά τη γνώμη μου», είπε ο κ. Φλαμπουράρης.

Για τις διαφοροποιήσεις που ήδη εκδηλώνονται, είπε: «όχι, θέμα πειθαρχίας δεν θα τεθεί. Από εκεί και πέρα εμείς οπωσδήποτε θεωρούμε ότι αυτό το θέμα που έχει σχέση με μια συμφωνία την οποία θα φέρουμε ως κυβέρνηση στη Βουλή, είναι πραγματικά πολύ σοβαρό θέμα η ψήφισή του από την κυβερνητική πλειοψηφία. Καταλαβαίνετε ότι οπωσδήποτε για να μπορεί να προχωρήσει η κυβέρνηση σε δύσκολες συνθήκες και μετά την συμφωνία, και να προχωρήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας, στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, πρέπει να έχει μια ομόψυχη κοινοβουλευτική ομάδα η οποία θα υλοποιεί αυτό το πρόγραμμα. 'Αρα θα επιδιώξουμε όσο το δυνατόν, τον καλύτερο και ευρύτερο διάλογο.

Θα προσπαθούμε να πείσουμε ότι αυτή η επιλογή που κάναμε ήταν απαραίτητη να γίνει για το καλό του έλληνα εργαζόμενου, του άνεργου, γυναίκας και παιδιού, και με αυτή την έννοια ελπίζω και πιστεύω ότι θα πεισθούμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Αν δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή η εξέλιξη, αν δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, τότε θα υπάρχει εμπλοκή. Το μόνο σενάριο που μπορεί να πυροδοτήσει μια τέτοια εμπλοκή, η μη ψήφιση δηλαδή από την κυβερνητική πλειοψηφία αυτού του νόμου που θα έρθει, είναι προσφυγή στον ελληνικό λαό. Εμείς είμαστε τελείως αντίθετοι και δεν πρόκειται να κάνουμε κυβερνήσεις, χωρίς να έχω τίποτε με τα πρόσωπα, είτε κυβερνήσεις Πικραμένου είτε κυβερνήσεις Παπαδήμου. 'Αρα θα απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό και θα τον καλέσουμε να πάρει την τύχη του στα χέρια του».

Για το κατά πόσον η Ελλάδα θα προχωρήσει σε συμφωνία αν δεν ενσωματώνει μια ρητή δέσμευση για το χρέος, ο υπουργός Επικρατείας είπε: «Οι χθεσινές δηλώσεις έδειχναν ότι το στοιχείο του χρέους έχει μπει στο τραπέζι. Και έχει μπει από την πλευρά τη δική μας. Βεβαίως, ούτε περιμέναμε ούτε περιμένουμε ότι το χρέος θα λυθεί μέσα σε δύο ημέρες.

Αυτή ακριβώς η δήλωση του κ. Φλαμπουράρη δείχνει πως η κυβέρνηση πιθανότατα δεν σκοπεύει να αποσπάσει μία νομική δέσμευση για το χρέος, αλλά έστω μία δέσμευση αντίστοιχη εκείνη που είχε λάβει το 2012 η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Και ο ίδιος συνέχισε για το χρέος, λέγοντας πως θα υπάρχει μία δέσμευση, η οποία δεν θα λύνει σήμερα το πρόβλημα, αλλά θα το αναγνωρίζει και θα βλέπει ότι πρέπει πάρα πολύ γρήγορα να ξεκινήσει η διαδικασία για τη λύση του, επισημαίνοντας πως "αυτό είναι το στοιχείο που ζητάμε".

Για τον ΦΠΑ στα νησιά
Αναφερόμενος σε πτυχές της ελληνικής πρότασης, ο κ. Φλαμπουράρης είπε πως για το νησιά, αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι τα 7-8 νησιά όπου ο μέσος όρος του κατά κεφαλήν εισοδήματος είναι υψηλός, εκεί να φύγει η έκπτωση του 30% αλλά στα μικρά νησιά, στα νησιά άγονης γραμμής, τα νησιά που το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι μικρό, γι΄ αυτά η κυβέρνηση, όπως τόνισε, θα επιμείνει για την διατήρηση της έκπτωσης.

Σε ερώτηση αν έχει βρεθεί κάποια φόρμουλα ώστε να προστατευθούν τα μικρά νησιά χωρίς αυτό να προσκρούει σε ζητήματα συνταγματικότητας, ο κ. Φλαμπουράρης απάντησε ότι ήδη το εξετάζει αυτό η κυβέρνηση και υπάρχει η δυνατότητα να εξαιρεθούν τα μικρά νησιά από αυτή την επιβάρυνση που προκαλεί η άρση της έκπτωσης του 30%.

Για την εστίαση, ο υπουργός είπε πως η κυβέρνηση επιμένει στο 13%. «Ξέρουμε ότι οι δανειστές επιδιώκουν να πάμε στο 23%. Δεν μπορώ να σας πω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Ελπίζω και πιστεύω ότι θα καταλάβουν ότι δεν μπορεί να πάει στο 23% και θα μείνει στο 13% όπως εμείς προτείνουμε», είπε.

Για το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό, είπε ότι η 13η σύνταξη θα είναι, κατά τη γνώμη του, στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης, αν καταφέρει να υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους. «Ο στόχος είναι στο τέλος του 2015 να καταφέρουμε να δώσουμε τη 13η σύνταξη», είπε ο κ. Φλαμπουράρης.

Για τα εργασιακά, είπε ότι η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, «θα έρθει οπωσδήποτε μέσα στον επόμενο μήνα. Όπως και το θέμα του κατώτατου μισθού είναι θέματα που επεξεργάζεται τώρα το υπουργείο και όπως έχουμε πει και αυτός σταδιακά θα επανέλθει».

Για τις ιδιωτικοποιήσεις είπε ότι ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ δεν θα μπουν σε αυτόν τον κατάλογο. «Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι μέσα στους στόχους της κυβέρνησης», είπε ωστόσο και πρόσθεσε: «δυστυχώς κάποιες από αυτές που έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο όπως είναι τα αεροδρόμια, όπως είναι κάποια λιμάνια, όπως είναι το Ελληνικό που έχουν υπογραφεί, εμείς επιδιώκουμε να καλυτερέψουμε τους όρους των διαγωνισμών. Δεν μπορούμε να τα ανατρέψουμε δυστυχώς. Προσπαθούμε όμως να πετύχουμε όρους και σε μεγάλο βαθμό μπορούμε να το πετύχουμε». Είπε ακόμη πως μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι πιο αυξημένο το ποσοστό συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου είτε η κυβέρνηση να έχει τη δυνατότητα να επιβάλει εργασιακές σχέσεις τέτοιες που θα είναι ανθρώπινες και μαζί και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Για το που θα πηγαίνουν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Φλαμπουράρης ανέφερε ότι προσπάθεια της κυβέρνησης είναι ένα μέρος των εσόδων από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας να πηγαίνει για τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία πάσχουν. Η κυβέρνηση το παλεύει είπε ώστε το ασφαλιστικό σύστημα να μπορέσει όχι μόνο να ζήσει αλλά και να αναπτυχθεί και να δίνει συντάξεις για μια αξιοπρεπή ζωή.

Ως προς τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα, αν τελικά υπάρξει συμφωνία, που αυτή θα πάει στη Βουλή, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ακόμα. Αλλά σίγουρα θα είναι μια διαδικασία βάσει της οποίας θα υπάρξει συζήτηση και στα κομματικά όργανα και στην κοινοβουλευτική ομάδα. «Πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία, η ομοφωνία θα είναι υπέρ του να ψηφιστεί αυτή η συμφωνία», είπε ο υπουργός.

Για την πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ, τέλος, ο κ. Φλαμπουράρης είπε: «νομίζω ότι μόλις γίνει συμφωνία θα υπάρξει η δυνατότητα, η τεχνική δυνατότητα να πληρωθεί το ΔΝΤ. Δεν θα είναι πρόβλημα αυτό από τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία."
Πηγή: newsit.gr
Newsroom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...