1 Απρ 2013

Οι κίνδυνοι των καταθέσεων και το καλό σενάριο...

1) Οι κίνδυνοι των καταθέσεων και το καλό σενάριο...
Τα «Κυπριακά» αύξησαν τους αστάθμητους παράγοντες στην πορεία της κρίσης της Ευρωζώνης με αιχμή του δόρατος την αστάθεια την Ελλάδα.
Στους προβληματισμούς που υποσκάπτουν τις ελληνικές προσπάθειες προστίθεται και αυτός της ασφάλειας των καταθέσεων. Οι φωνές της κοινής λογικής υποστηρίζουν τον εξής συλλογισμό.
Η ανακεφαλαιοποιηση των ελληνικών τραπεζών αποτελεί την εγγύηση των ελληνικών καταθέσεων σε αυτές. Τα κεφάλαια που θα.......
χρειαστούν οι τράπεζες τα βάζει το ΤΧΣ μέσω δανεισμού που προς το παρόν αφορά το δημόσιο χρέος και αργότερα μπορεί να αφαιρεθεί από αυτό και να πάει στο ESM.

Το μέγεθος της ανακεφαλαιοποίησης όμως, περίπου περί τα 50 δισ. ευρώ συνολικά, έχει προσδιοριστεί με τα δεδομένα που υπήρχαν πριν ένα και πλέον έτος. Από τότε οι επισφάλειες έχουν αυξηθεί και όσο διαρκεί η ύφεση θα αυξάνονται.

Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι που θα βρεθούν τα επιπλέον κεφάλαια;
Και ο συλλογισμός καταλήγει: Μήπως θα χρειαστεί σύντομα και νέα ανακεφαλαιοποίηση όπου το ζήτημα των μη εγγυημένων καταθέσεων κατ΄ αρχήν που δεν είναι «ταμπού» μετά τα «κυπριακά» είναι ανοιχτό;

Ο συλλογισμός και η ανησυχία που εκπέμπει δεν είναι άκαιρος. Αφορά όμως μεταγενέστερο χρόνο και ενίοτε στη ζωή οι σωστές και οι λάθος απαντήσεις είναι ζήτημα της χρονικής συγκυρίας κατά την οποία δίνονται.

Κατά τη διάρκεια μιας πολιτικής και οικονομικής κρίση ο χρόνος συμπυκνώνεται και εξελίξεις που θα ελάμβαναν σε ομαλές συνθήκες σε δεκαετίες ολόκληρες, λαμβάνουν χώρα σε λίγα χρόνια ή μήνες.

Η πορεία ενός κράτους, μιας κοινωνίας ή ενός ατόμου κατά την διάρκεια μιας κρίσης μοιάζει με αυτή ενός «σκαριού» που πρέπει να πλεύσει ένα στενό πέρασμα και υφάλους και σκοπέλους κατά την διάρκεια καταιγίδας. Δεν υπάρχει μια ρότα που βγάζει σε ασφαλές λιμάνι. Χρειάζεται πλοήγηση με ελιγμούς κατά περίσταση.

Δεν υπάρχει λοιπόν ασφαλές καταφύγιο σε καταθέσεις, ομόλογα, ακίνητα, χρυσό ή μετοχές. Ούτε εντός χώρας ή εκτός χώρας ή ευρώ ή δολάριο... Κατά περίσταση υπάρχουν τομείς που προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια απ’ άλλους.

Φαίνεται πως η παγκόσμια σεισάχθεια έχει ξεκινήσει με αιχμές την Ελλάδα και την Κύπρο. Κάποιοι αιθεροβάμονες υποστήριζαν την παγκόσμια σεισάχθεια άκριτα και νόμιζαν πως αυτή αφορά κυρίως τον Σόρος και τους Ωνάσηδες. Αυτό είναι λάθος, αφορά κυρίως το μέσο αποταμιευτή ή ασφαλισμένο σε ασφαλιστικό ταμείο.

Το τεράστιο χρέος που έχει συσσωρευτεί αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Κατά τα φαινόμενα και την κοινή λογική αυτό θα αντιμετωπιστεί με ένα συνδυασμό «κουρέματος» κρατικών χρεών, καταθέσεων, αξίας περιουσιακών στοιχείων μέσω φορολογίας αλλά και διάβρωσης μέσω πληθωρισμού.

Στις κρίσεις είναι οι αδύναμοι κρίκοι της οικονομίας και της κοινωνίας που πιέζονται περισσότερο. Τι να κάνει ο μεροκαματιάρης αν ο «Σόρος» χάσει μερικά δισ. αν ο ίδιος περάσει μερικά χρόνια χωρίς δουλειά και τα απαραίτητα για να ζήσει και να μεγαλώσει τα παιδιά του ή αν κινδυνεύσει από την αύξηση της εγκληματικότητας που συνοδεύει την κρίση;

Το καλό σενάριο
Υπάρχει ένα θετικό σενάριο για την τρέχουσα ελληνική πραγματικότητα το οποίο θα μπορούσε να αναστείλει ή και να ακυρώσει πολλούς από τους παραπάνω κινδύνους μέχρι να προκύψει μια συνολικότερη λύση στην Ευρωζώνη.

Το επόμενο διάστημα μέχρι το καλοκαίρι υπάρχουν μερικές εξελίξεις που ενδέχεται να επαναφέρουν μια θετική δυναμική στα πράγματα και να επαναφέρουν την θετική ψυχολογία. Η θετική ψυχολογία αποτελεί τον βασικό παράγοντα της επιτυχίας ή αποτυχίας στην οικονομία.

α) Οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν μια βασική παράμετρο. Αν στους προσεχείς μήνες προκύψουν κάποιες αποκρατικοποιήσεις με αυξημένο ενδιαφέρον συμμετοχής σε αυτές από ξένους αυτό θα αποτελέσει ένα βασικό συντελεστή στην αλλαγή του κλίματος.

β) Οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών αποτελούν μια άλλη βασική παράμετρο. Στο ζήτημα αυτό βασικό κριτήριο αξιολόγησης της κατάστασης αποτελεί το ενδιαφέρον συμμετοχής των ιδιωτών στην κάλυψη του απαραίτητου 10% προκειμένου να μη χαθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας. Μην αποκλείετε μεγαλύτερες συμμετοχές που ενδέχεται να αλλάξουν το σκηνικό και τη ψυχολογία της αγοράς, αλλά μην την θεωρείται και βέβαιη.

Το σημείο αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο της πορείας των πραγμάτων που ενδέχεται να αλλάξει το κλίμα και την ανάγκη μιας επόμενης ανακεφαλαιοποίησης η οποία θα ανατρέψει την ασφάλεια των εγγυημένων καταθέσεων στη συνέχεια.

Καθώς οι βόρειοι της Ευρωζώνης αντιλαμβάνονται τώρα πως η μοίρα μας είναι συνδεδεμένη, και πως τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά τους είναι προσωρινά, μην εκπλαγούμε από την επιθυμία πιθανής παρουσίας στα τραπεζικά συστήματα του νότου από αυτά του βορρά.

Η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων αποτελεί μια ακόμη παράμετρο που θα επηρεάσει θετικά τις εξελίξεις τους επόμενους μήνες.

Οι Γερμανικές εκλογές
Κρίσιμο ορόσημο παραμένουν οι γερμανικές εκλογές και το σενάριο να προκύψει από αυτές μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού που θα αναλάβει την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης με την τραπεζική ενοποίηση, την δημοσιονομική και την πολιτική με την εκλογή του πρώτου προέδρου της ΕΕ εντός της δεκαετίας.

Στην περίπτωση διάλυσης της Ευρωζώνης τα πράγματα σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης θα επιδεινώσουν τις συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας των τελευταίων δεκαετιών περισσότερο απ’ ό,τι αυτές θα μειωθούν λόγω της απόσπασης μεριδίου της πλανητικής ευημερίας από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

2) Υπάρχει περίπτωση να γίνουν "καπνός" οι καταθέσεις;
Είναι εν ολίγοις προφανές, ότι ο κόσμος πλέον δεν ξέρει που θα σταματήσει η οικονομική παγκόσμια κατρακύλα, η συνεχής ύφεση, η ανύπαρκτη ανάπτυξη, βλέποντας πολιτικά παιχνίδια που πολλές φορές ο απλός λαός δεν καταλαβαίνει, αφού η αλήθεια, επίσης πολλές φορές, είναι γνωστή μονάχα στους τραπεζίτες, συγκεκριμένους πολιτικούς και ίσως σε κάποιους πλούσιους ανά την υφήλιο.

3)Δύσκολα ερωτήματα…
Αγαπητέ κ Στουπα
Θα ήθελα να μου πείτε την γνώμη σας για τα παρακάτω θέματα για τα οποία έχω κάνει κάποια έρευνα και έχω καταλήξει σε κάποια βασικά συμπεράσματα.

- οι καταθέσεις στην ευρωζώνη είναι εγγυημένες μέχρι 100.000 ανά καταθέτη και όχι ανά λογαριασμό όπως γράφουν ορισμένοι δημοσιογράφοι σε οικονομικά site. Αυτό σημαίνει ότι σε κοινό λογαριασμό πχ των 300.000 με 3 συνδικαιουχους ο κάθε συνδικαιουχος καλύπτεται μέχρι 100.000. Άρα όλο το πόσο είναι εγγυημένο.

Προσοχή όμως, αυτό ισχύει αν η συγκεκριμένη τράπεζα που διατηρείται η κατάθεση πτωχεύσει και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της. Σε συνθήκες πολέμου, εξόδου από την ευρωζώνη, η πτώχευσης και κατάρρευσης του ιδίου του κράτους δεν νομίζω ότι εξασφαλίζεται κανένας καταθέτης είτε έχει 100.000 είτε έχει μόνο 10.000.

- οι καταθέσεις σε θυγατρικές ξένων τραπεζών που βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους καλύπτονται από το ελληνικό ΤΕΚΕ. Οι καταθέσεις όμως σε υποκαταστήματα ξένων τραπεζών στην Ελλάδα, π.χ. HSBC, καλύπτονται από το αντίστοιχο βρετανικό FSA. Κατά ανάλογο τρόπο καταθέσεις σε θυγατρική ελληνικής τράπεζας πχ στην Βρετάνια καλύπτονται από το αντίστοιχο FSA.

- αν κατάλαβα καλά από δω και στο εξής το eurogroup αποφάσισε ότι στην διάσωση προβληματικών τραπεζών θα συμμετέχουν και κατάθετες έκτος των ομολογιούχων και των μετοχών.

Άρα θα πρέπει να προσέχουμε σε ποια τράπεζα έχουμε καταλυτικούς λογαριασμούς. Στην Ελλάδα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η μονή τράπεζα από τις 3-4 μεγάλες που είναι πιο ασφαλής είναι η ALPHA BANK αφού είναι και η μονή με θετικά ιδία κεφάλαια και χρειάζεται και τα λιγότερα χρήματα για ΑΜΚ.

θα ήθελα σας παρακαλώ τη γνώμη σας για τα παραπάνω.
Σας ευχαριστω
ΝΚ
Απάντηση: Σε γενικές γραμμές σωστοί οι προβληματισμοί σας. Δεν υπάρχουν ασφαλείς απαντήσεις σε ένα τοπίο που τα ερωτήματα μεταβάλλονται.
Πηγή : capital.gr
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...