26 Απρ 2013

Πρόσκληση παρουσίασης εκόνας και βιβλίου για τη ζωή και το έργο του ΧΡΙΣΤΟ∆ΟΥΛΟΥ ΚΑΛΕΡΓΗ

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΣΑΘΑΝΑ – ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ
Η ζωή και το έργο του αγιογράφου ΧΡΙΣΤΟ∆ΟΥΛΟΥ ΚΑΛΕΡΓΗ "εκ νήσου Μικόνου" η οποία θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μυκόνου στο Ματογιάννι την Παρασκευή 26 Απριλίου του 2013 και ώρα 20.30........


Το βιβλίο θα παρουσιάσουν:Ο Παναγιώτης Κουσαθανάς, λογοτέχνης, και ο συγγραφέας, οι οποίοι θα μιλήσουν για τον βίο και το έργο του σπουδαίου Μυκονιάτη ζωγράφου (17ος-18ος αιώνας).
Στην εκδήλωση θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Σύρου και Μυκόνου κ.κ. Δωρόθεος.
Παραλλήλως, θα παρουσιαστεί μια εξαιρετική, άγνωστη έως τώρα, εικόνα του Μυκονιάτη ζωγράφου, που πρόσφατα εντοπίστηκε στη Μύκονο και αποκαταστάθηκε.

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ «ΣΤΕΓΗΣ»,
κατά τα υπεσχημένα θα κλείσομε την εφετινή εξαιρετικά πετυχημένη ΣΤ΄ Περίοδο των Αποσπερίδων Πολιτισμού με την ξεχωριστή τελευταία, όπου θα γίνει παρουσίαση μιας άγνωστης έως τώρα εικόνας («Κυρία ’Κατοπυλιανή», περ. 1685-1690) του Μυκονιάτη αγιογράφου Χριστόδουλου Καλέργη (περ. 1665-περ. 1745). 


Η άρτι αποκατασταθείσα εικόνα, οικογενειακό κειμήλιο του δωρητή, θα ανήκει στο εξής στους καλλιτεχνικούς θησαυρούς της δικής σας «Στέγης». Με την ευκαιρία θα γίνει παρουσίαση του νέου βιβλίου "Η ζωή και το έργο του αγιογράφου Χριστόδουλου Καλλέργη" «εκ νήσου Μικόνου» (Εκδόσεις Μίλητος 2013) του συγγραφέα Γιώργου Ανωμερίτη, γνωστού από την πολιτική και πολιτιστική του πορεία. Το βιβλίο περιέχει βιογραφικά στοιχεία και ντοκουμέντα για τον ζωγράφο και την εποχή του, που συλλέχτηκαν μετά από έρευνες στα Γενικά Αρχεία του Κράτους. 

Όσοι παρευρεθούν θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να θαυμάσουν από κοντά «ξανανιωμένη» την εικόνα, να μάθουν λεπτομέρειες για τη ζωή του ζωγράφου από τον συγγραφέα του βιβλίου, αλλά και να παρακολουθήσουν τα διάφορα στάδια καθαρισμού, συντήρησης και αποκατάστασης του έξοχου αυτού έργου με μια σειρά φωτογραφιών. 

Διευκρινίζεται, ότι η «Κυρία ’Κατοπυλιανή» είναι η δεύτερη φορητή εικόνα του Καλέργη που εντοπίζεται σε εικονοστάσι μυκονιάτικης οικογένειας, πιθανόν δε και η μικρότερη διασωθείσα του ζωγράφου. Υπενθυμίζεται, ότι ο ίδιος έχει ιστορήσει με μοναδικό τρόπο τον Μεγάλο Αϊ-Νικόλα του Γιαλού (1735-1736) και το Μοναστήρι του Αϊ-Παντελέμονα στο Μαράθι (1725 και 1738).

Την εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 26 Απριλίου του 2013, στις 8.30΄ το βράδυ, στο φιλόξενο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου (Ματογιάννι), θα προλογίσει με τον δικό του τρόπο ο Παναγιώτης Κουσαθανάς. 


Με χαρά θα σας περιμένομε για να περάσομε πάλι μαζί μιαν αποκαλυπτική βραδιά πολιτισμού κλείνοντας με ιδανικό τρόπο τις αποσπερίδες μας για εφέτος: Ο νεκραναστημένος Λάζαρος με τον νεκραναστημένο Χριστόδουλο Καλέργη, η γλυκύτατη Βρεφοκρατούσα «Κυρία ’Κατοπυλιανή», η μυκονιάτικη Παναγιά Τουρλιανή της Ανωμεράς που επιστρέφει στην εστία της, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή οποίες εαρινές, φωτεινές και αναστάσιμες συμπτώσεις, αισιόδοξες και ενθαρρυντικές για τους χαλεπούς καιρούς μας! Καλώς να ορίσετε, φίλοι!

*********
Το λεύκωμα που αποτελεί ιδανικό δώρο διατίθεται στα μεγάλα βιβλιοπωλεία. Κεντρική διάθεση και πληροφορίες για το βιβλίο στο www.militos.gr.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...