25 Απρ 2013

Εκτός δημοσίου οι συμβασιούχοι μετά τη λήξη της σύμβασής τους

Στην απομάκρυνση όσων συμβασιούχων παραμένουν μετά τη λήξη της σύμβασής τους, δυνάμει προσωρινών δικαστικών αποφάσεων, στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και μισθοδοτούνται κανονικά, προχωρεί η κυβέρνηση με διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή........

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», με τη ρύθμιση αφαιρείται η δυνατότητα των συμβασιούχων -κυρίως, αλλά όχι μόνον, εργαζομένων στους δήμους- να παραμένουν στις θέσεις τους κάνοντας χρήση προσωρινών διαταγών που εκδίδουν Μονομελή Πρωτοδικεία. Επί της ουσίας, οι προσφεύγοντες συμβασιούχοι θα μένουν εκτός Δημοσίου και φυσικά δεν θα αμείβονται όπως σήμερα, έως ότου κριθεί η κύρια προσφυγή τους, πιθανώς μετά 4 έως 5 χρόνια.

Η πιθανή έγκριση από τη Βουλή της ρύθμισης, η οποία σημειωτέον αφορά και τις εκκρεμείς υποθέσεις, θα σημάνει την άμεση έξοδο από το Δημόσιο εκατοντάδων, κατά μερικούς και χιλιάδων, συμβασιούχων, η επιστροφή των οποίων θα είναι εφικτή μόνον εφόσον δικαιωθούν κατά την εκδίκαση της κύριας αγωγής.

Αυτή η επώδυνη πολιτική απόφαση επιβάλλεται από την αδυναμία της κυβέρνησης να εξεύρει τις 2.000 υπαλλήλους που θα τεθούν εκτός Δημοσίου από ΝΠΙΔ τον Ιούνιο. Ως προς την πατρότητά της, πηγές του Μαξίμου «έδειχναν» προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη. Συνομιλητές του τελευταίου, ωστόσο, υπογράμμιζαν στην «Κ» ότι η εν λόγω ρύθμιση αποτελεί «απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού». Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι ο κ. Μανιτάκης είναι σύμφωνος με τη διάταξη.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, πάντως, ερώτημα παρέμενε η στάση που θα τηρήσει έναντι της κυβερνητικής πρωτοβουλίας ο, επίσης προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ, υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης, συνεργάτες του οποίου άφηναν να εννοηθεί ότι η ρύθμιση προσκρούει στο Σύνταγμα ενώ θύμιζαν ότι πριν από τρεις εβδομάδες ο κ. Ρουπακιώτης είχε εισηγηθεί την ακριβώς αντίθετη διάταξη, η οποία και εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Βουλή.

Επίσης, δεν ήταν αυτονόητη και η συγκατάθεση των δύο άλλων κυβερνητικών εταίρων. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ δήλωναν ότι αναμένουν επίσημη ενημέρωση (η προγραμματισμένη για χθες συνάντηση εκπροσώπων των κομμάτων με τον κ. Μανιτάκη ματαιώθηκε, καθώς την ίδια ώρα ο υπουργός βρίσκονταν στο Μαξίμου σε συνεργασία με τον κ. Δ. Σταμάτη), ενώ και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ εξέφραζαν χθες έντονες επιφυλάξεις.

Το ζήτημα των συμβασιούχων αναμένεται να εγείρει έντονες αντιδράσεις και σε κοινωνικό επίπεδο, όπως άλλωστε και η δημοσιοποίηση των πρώτων οργανισμών ιδιωτικού δικαίου που θα καταργηθούν οδηγώντας το προσωπικό σε απόλυση. Δεν αποκλείεται, δε, η ανακοίνωση των πρώτων φορέων να γίνει εντός της Μεγάλης Εβδομάδος.
Πηγή : kathimerini.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...