25 Απρ 2013

Τον Ιούνιο η απόφαση για μείωση του ΦΠΑ

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας τόνισε πως το πολυνομοσχέδιο ενσωματώνει όλα τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης 
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Της Μαρίας Βουργάνα και της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Ημείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα επανεξεταστεί με την τρόικα τον Ιούνιο, εφόσον πάνε καλά τα δημοσιονομικά της χώρας, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, απορρίπτοντας το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για άμεση μείωση του ΦΠΑ στο 13% από 23%. «Δεν είναι εφικτό αυτό (η άμεση μείωση του ΦΠΑ), έχει κλείσει πια.......

η διαπραγμάτευση. Έχουμε κάνει προσπάθειες, είπαμε ότι τον Ιούνιο και να πάνε καλά τα δημοσιονομικά πράγματα θα το ξαναδούμε» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Στουρνάρας χθες, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την πρότασή του για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στο ότι το περσινό έλλειμμα υποχώρησε στο 6% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 6,6% και ότι το προς αναπλήρωση ποσό από τη μείωση του ΦΠΑ είναι περίπου 80 εκατ. ευρώ και μπορεί να προέλθουν από τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών του κλάδου.

Ο Γ. Στουρνάρας διευκρίνισε πως σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νέο πολυνομοσχέδιο που ενσωματώνει όλα τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, με στόχο αυτό να έχει ψηφιστεί το Σάββατο ή το αργότερο την Κυριακή. Μεταξύ των ρυθμίσεων που θα περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο-σκούπα είναι τα εξής: 


 1. Δημόσιο: Οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις θα είναι 15.000 μέχρι το τέλος του 2014, εκ των οποίων 4.000 φέτος. Για όλες τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις θα ισχύσει ο κανόνας ένα προς ένα, δηλαδή για κάθε απόλυση υπαλλήλου θα γίνεται μία πρόσληψη με αξιοκρατικά κριτήρια, από τις λίστες αναμονής του ΑΣΕΠ. Επίσης αναμένεται να περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν την ταχύτερη διεκπεραίωση υποθέσεων στα πειθαρχικά συμβούλια και συγκεκριμένα την «παράκαμψη» του δευτεροβάθμιου για περιπτώσεις που έχουν τελεσιδικήσει στο πρωτοβάθμιο και θα παραπέμπονται απευθείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπενθυμίζεται, πως οι ρυθμίσεις για το Δημόσιο είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ που εκκρεμμούν από τον Μάρτιο. Η αποδέσμευση τους ίσως έλθει νωρίτερα από το Eurogroup της 13ης Μαΐου, καθώς μπορεί να γίνει με απλή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup.  

2. Ρύθμιση για ληξιπρόθεσμα χρέη: Η ρύθμιση για τους οφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων προβλέπει «απεριόριστες» δόσεις για τα φυσικά πρόσωπα που χρωστούν έως 5.000 ευρώ με το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης να ορίζεται, πιθανότατα, στα 10 ευρώ. Τη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών τους σε απεριόριστες δόσεις θα έχουν και όσοι χρωστούν άνω των 5.000 ευρώ με την προϋπόθεση ότι θα αποδεικνύουν οικονομική αδυναμία. Για τις επιχειρήσεις, θα προβλέπεται η εξόφληση των οφειλών σε, έως 48 μηνιαίες δόσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι ρυθμιζόμενες οφειλές θα επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 8,75%.  

3. Φόροι στα ακίνητα: Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται ρύθμιση για την οριζόντια μείωση κατά 15% του ΕΕΤΗΔΕ, το οποίο για το έτος 2013, μετονομάζεται σε Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων και θα εισπράττεται, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. 

 4. Νέο σύστημα πληρωμής του ΦΠΑ: Θα προβλέπεται υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ με την καταβολή τουλάχιστον του ποσού των 10 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα εξοφλείται σε δυο δόσεις εφόσον έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα η δήλωση. Στο τέλος του ίδιου μήνα θα καταβάλλεται η πρώτη δόση και η δεύτερη δόση θα εξοφλείται στο τέλος του επόμενου μήνα προσαυξημένη κατά 2%. Στην περίπτωση καταβολής του 50% του οφειλόμενου φόρου ταυτόχρονα με την υποβολή της δήλωσης το υπόλοιπο ποσό θα εξοφλείται στο τέλος του επόμενου μήνα. Στην περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης ο φόρος καταβάλλεται εφάπαξ.  

5. «Γλιτώνουν» από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης οι νέοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν εισοδήματα. Ωστόσο θα πρέπει από φέτος να λάβουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. Η διάταξη προβλέπει ότι τα προστατευόμενα τέκνα δεν θα κάνουν δική τους δήλωση, έστω και αν είναι ηλικίας 18 ετών και άνω, εφόσον είναι άγαμα και δεν έχουν αποκτήσει ακόμα δικό τους εισόδημα.  

Μείωση ελλείμματος στο 1,9 του ΑΕΠ
Πρόβλεψη για περιορισμό του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 1,9% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 4,3%, απέστειλε η Αθήνα στη Eurostat. Αρμόδια στελέχη διευκρινίζουν ότι ενσωματώνονται δύο μέτρα για το χρέος που αποφασίστηκαν τον Νοέμβριο, που δε «μετράνε» για την τρόικα στο έλλειμμα, τονίζοντας πως φέτος κρινόμαστε ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα. Εντύπωση προκαλεί πάντως και πρόβλεψη για τα οικονομικά των ταμείων, από 2,2 δισ. έλλειμμα πέρσι σε 3,5 δισ. πλεόνασμα φέτος.
Πηγή : imerisia.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...