25 Απρ 2013

MSN-Skype; Χάρισμα σας. Εμείς έχουμε Pidgin και ιδιωτικότητα


Ζώντας στην εποχή του χαφιεδισμού του ρουφιανισμού της παρακολούθησης και της καταστολής, έχουμε κάθε λόγο, όχι μόνο να ανησυχούμε, μα και να αντιστεκόμαστε σε όλα αυτά.
Αρέσει δεν αρέσει, σε κάποιους προσκυνητές των πολυεθνικών και στη περίπτωση μας της Microsoft, ο σεβασμός στην ιδιωτικότητα των χρηστών όχι μόνο είναι αδιάφορος, μα καταβάλλεται κάθε προσπάθεια και σχεδόν πάντα πλαγίως, προκειμένου να αλιεύουν το πλήρη δεδομένα των ανθρώπων........

Αν γνώριζαν οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι, το τι συμβαίνει από την στιγμή που ανοίγουν τον υπολογιστή τους και που ταξιδεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα, προφανώς θα είχαν κάνει γυαλιά καρφιά το κτίριο της Microsoft και των συν αυτής.

Προσθέστε σε αυτό, το αυτόβουλο δόσιμο των στοιχείων του, πλήρως σε διάφορα social media και κυρίως σε αυτό του Facebook. Υπολογίστε παράλληλα πως τόσο το Facebook, όσο και οι Microsoft είναι εταίροι.

Θυμηθείτε διάφορα γεγονότα που έχουν συμβεί, αρκετά τα έχετε διαβάσει και στο osarena, όπου μέσω Facebook, MSN και Skype, στοχοποιήθηκαν άνθρωποι, οι δυο πολυεθνικές έδωσαν τα στοιχεία τους στις δυνάμεις καταστολής των χωρών που τα ζήτησαν και αυτή την στιγμή δεκάδες άνθρωποι βρίσκονται στην φυλακή εξ’ αίτιας αυτού.

Συνυπολογιστε4 ακόμα, πως σε κοινωνίας, όπως η ελληνική που η ελευθεροστομία, το δικαίωμα στην έκφραση και η ελευθερία έκφρασης, επιτρέπεται μόνο όταν ευλογεί τις κυβερνήσεις και τους εργοδότες τους τραπεζίτες και κάθε αντίθετος λόγος θεωρείται παράνομος και φυλακίζεται. Από την σάτιρα (θυμόσαστε τον γέροντα Παστίτσιο;), μέχρι και τα ξεσκεπάσματα των όσων ασκούν εξουσία (όπως για παράδειγμα, το Athens Indymedia).

Για την ιδιωτικότητα, έχουμε κάνει δεκάδες άρθρα, προσπαθώντας να βοηθηθούν με απλά πράγματα, άνθρωποι που δεν τα πάνε καλά με την τεχνολογία. Όχι βέβαια πως όλα αυτά προσφέρουν κάτι σε ποσοστό 100%, ωστόσο δυσκολεύουν τα πράγματα για αυτούς που θέλετε δεν θέλετε, καταγράφουν τα όσα κάνετε (η δεν κάνετε).

Με αφορμή όλα αυτά, αναρωτήθηκα τις προάλλες, τι στην ευχή, είναι η ελευθεροστομία, γιατί καταστέλλονται πάντα και μόνο οι αντιφρονούντες, μα προφανώς και δυστυχώς, αυτά είναι ρητορικά ερωτήματα (δείτε σχετικά: Ελευθερία Λόγου & Δικαίωμα στην Έκφραση).

Ένα από τα πιο σημαντικά που μας προσφέρει το διαδίκτυο και η τεχνολογία είναι η επαφή με άλλους ανθρώπους, με δυνατότητα τηλεδιάσκεψης, με εικόνα, φωνή, κείμενο, καθώς και δυνατότητα ανταλλαγής αρχείων.

Αναμφίβολα, μια σπουδαία εφαρμογή του είδους είναι και το Skype, τ’ οποίο και προσφέρει όλα αυτά, ενώ είναι απλό και προσιτό στην χρήση του. Βέβαια το Skype, ήταν πάντα ένα κλειστό λογισμικό, τ’ οποίο και διαχειριζόταν μια εταιρεία, ενώ τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα, όταν πρόσφατα το εξαγόρασε η Microsoft.

Aπο την πρώτη φορά που δοκίμασα το Skype έμεινα έκπληκτος.

Το Skype είναι το λογισμικό που καθιστά τον υπολογιστή σας σε ένα δωρεάν βίντεο-τηλέφωνο συνδεδεμένο σε όλο τον κόσμο.

Τον τελευταίο χρόνο, εντούτοις, είχα όλο και περισσότερες ανησυχίες για την υπερβολική χρήση του bandwith απο το Skype – ακόμα και όταν δεν πραγματοποιούνταν κλήσεις.

Επίσης, έχω διαβάσει κάποια πολύ ανησυχητικά νέα για μυστικοπαθή και ιδιοκτησιακά πρωτόκολλα του Skype, και πώς τα διαχειρίζονται.

Υπάρχουν άλλωστε αναφορές για το Skype που το μπλέκουν σε κατασκοπεία για λογαριασμό της Κινέζικης κυβέρνησης – την παροχή βοήθειας στην κυβέρνηση της Κίνας όσον αφορά την παρακολούθηση και λογοκρίνει τους ΙΔΙΟΥΣ ΤΗΣ τους πελάτες/πολίτες.

Τέλος, επειδή το Skype δεν συμμορφώνεται με τα ανοικτά πρότυπα, είστε πραγματικά εγκλωβισμένοι σε μια εταιρεία … χωρίς την δυνατότητα του θεμιτού και ανοικτού ανταγωνισμού.

Θα μπορούσαν να αρχίσουν τη χρέωση της υπηρεσίας οποιαδήποτε στιγμή θέλουν και εσείς και όλες οι επαφές σας ναι είστε εγκλωβισμένοι σε κάποιο βαθμό, για άλλους μικρό, άλλους μεγάλο και σε άλλους μηδενικό!

Αν δεν σας πειράζουν τα παραπάνω συνεχίστε να το χρησιμοποιείτε. Το αν το Skype αποφασίσει άλλα κάποια στιγμή και να σας προκύψουν απρόοπτα, με τις… ευγενικές δυνάμεις καταστολής, ας προσέχατε (δείτε σχετικά: To Skype στον ρόλο του καταδότη

Τα παραπάνω αναφέρονται σε πιο παλιό μας άρθρο, όπου συγκρίναμε το κλειστό Skype, με το ανοιχτό και ελεύθερο Ekiga (δείτε το).

Εμείς, πιο παλιά είχαμε ασχοληθεί με το θέμα και είχαμε εξετάσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις, δίνοντας συγκεκριμένες προτάσεις επί αυτού και κάναμε και κάποιο συγκεντρωτικό άρθρο (δείτε το πρώτο μέρος, δείτε και το δεύτερο μέρος), με τις περισσότερες από τις διαθέσιμες προτάσεις (όχι όλες, καθώς υπάρχουν κάμποσα ακόμα άρθρα με εφαρμογές Voip).pidginpidgin1
Υπάρχει όμως μια ακόμα υπερ-εφαρμογή του είδους για voip και αυτή είναι το σπουδαίο Pidgin. Μια παλιά εφαρμογή, με συνεχή ανάπτυξη, με ανοιχτά πρότυπα η οποία προσφέρει, τα αντίστοιχα με το Skype.
Στην πράξη από μόνο του το Pidgin, επικεντρώνεται στο κείμενο instant messaging messanging, ωστόσο με τα plugins που διαθέτει, μπορούμε να απογειώσουμε πλήρως την χρηστικότητα του. Στην προκειμένη περίπτωση, θα χρησιμοποιήσουμε το jabber πιο γνωστό ως (πρωτόκολλο) XMPP, τ’ οποίο φυσικά,είναι ένα ανοικτό πρότυπο για άμεση επικοινωνία.

Υποστηρίζει επικοινωνία άμεσων γραπτών μηνυμάτων καθώς και κρυπτογράφηση από τον client μέχρι τον server.
Η δημιουργία ενός λογαριασμού jabber με το Pidgin είναι πανεύκολη. Αρκεί να επιλέξετε μια από τις διαθέσιμες υπηρεσίες παροχής jabber/XMPP και η όλη διαδικασία είναι ελάχιστα κλικ:
Pidgin
Pidgin1Pidgin2
Το jabber/XMPP προσφέρει κρυπτογράφηση αλλά μόνο από τον client μέχρι τον server. Δηλαδή, τα μηνύματα που ξεκινάνε από το ένα άκρο της συνομιλίας, ταξιδεύουν κρυπτογραφημένα μέχρι τον server, αποκρυπτογραφούνται στον server και στη συνέχεια αποστέλλονται πάλι κρυπτογραφημένα στο άλλο άκρη που διαβάζει ο άλλος άνθρωπος που συνομιλούμε. Κοινώς το όλο θέμα, έχει να κάνει με την φερεγγυότητα του sever.
Όπως είπαμε όμως, το Pidgin, έχει τεράστιες δυνατότητες επεκτασιμότητας, μέσω των πρόσθετων που διαθέτει. Έτσι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με δυο κλικ, το Pidgin-OTR, τ’ οποίο προσφέρει συνολική κρυπτογράφηση (end-to-end encryption). Το πρόσθετο αυτό, θα το βρείτε στις αντίστοιχες επιλογές του Pidgin.
Να προσθέσουμε, πως συνολικά το Pidgin, υποστηρίζει τους εξής λογαριασμούς:
  • AIM
  • Bonjour
  • Gadu-Gadu
  • Google Talk
  • Groupwise
  • ICQ
  • IRC
  • MSN
  • MySpaceIM
  • QQ
  • SILC
  • SIMPLE
  • Sametime
  • XMPP
  • Yahoo!
  • Zephyr
  • Facebook
και άλλα, ανάμεσα τους και έμμεσα, τις επαφές σας στο Skype.
Το Pidgin, υπάρχει στους διαχειριστές πακέτων όλων των διανομών (Κέντρο Λογισμικού, Synaptic, Yum, Yast, Software Manager, κλπ), συνεπώς δυο κλικ και η εγκατάσταση του. Εναλλακτικά, αν προτιμάτε πιο γρήγορα και μέσω του τερματικού/κονσόλας σας:
Για παράδειγμα:
-Για Ubuntu:
sudo apt-get install pidgin
-Για Fedora:
sudo yum install pidgin
-Για Arch Linux:
sudo pacman -S pidgin
-Για openSUSE:
zypper in pidgin
Ολοκληρώνοντας, να προσθέσουμε πως το Pidgin, είναι επίσης διαθέσιμο και για Windows και OSX και αυτο συνεπάγεται πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί απ οποιοδήποτε, ασχέτως λειτουργικού συστήματος:


έξτρα plugins, μπορείτε να κατεβάσετε, αν θέλετε κάτι παραπάνω και απλά, τα κάνετε εισαγωγή από την αντίστοιχη επιλογή του Pidgin:
Pidgin plugins.
Συνοψίζοντας λοιπόν, επικεντρωθήκαμε πιο πολύ στο chating, με έναν συνδυασμό Pidgin + jabber/XMPP + OTR.
Για να δείτε περισσότερα, σχετικά με το OTR, αν δεν γνωρίζετε, επισκεφθείτε το skytal.es, μια σελίδα διαμάντι του ελληνόφωνου διαδικτύου:
Ασφαλής επικοινωνία μέσω Instant Messaging και Chat
Ωστόσο, για voip με πλήρεις δυνατότητες συνιστώμενο (κατ’ έμενα) είναι το Ekiga. “Χρωστάω” λοιπόν, λίαν προσεχώς ένα άρθρο για ασφαλή επικοινωνία, με χρήση του Ekiga.
Πηγή : osarena.net
Επιμέλεια : Mykonos Ticker Τεχνολογία
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...