29 Απρ 2013

Το θάρρος δείχνει πόσα θα επιτύχουμε στη ζωή μας

Το θάρρος δεν είναι κάτι θεωρητικό, αλλά ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της προσωπικότητας που «αποτυπώνεται» στο νευρικό σύστημα και στην δραστηριότητα της καρδιάς, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.......
Όπως γράφουν στην «Διεθνή Επιθεώρηση Ψυχοφυσιολογίας» (IJP) επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βορείου Καρολίνας, ζήτησαν από 40 νεαρούς εθελοντές να συμπληρώσουν ένα ειδικό τεστ αξιολόγησης του θάρρους (Short Grit Scale) και να διεκπεραιώσουν ένα απαιτητικό νοητικό τεστ με τον δικό τους ρυθμό.

Ταυτοχρόνως, τους υπέβαλλαν σε μία εξέταση που λέγεται καρδιογραφία εμπέδησης (είναι γνωστή και ως πληθυσμογραφία αντιστάσεων του θώρακα ή ηλεκτρική βιοαντίσταση του θώρακα) και γίνεται με τοποθέτηση ηλεκτροδίων στο δέρμα.

Με την εξέταση αυτή κατέγραψαν την σχετιζόμενη με τη νοητική προσπάθεια δραστηριότητα του αυτόνομου νευρικού συστήματος – του τμήματος του νευρικού συστήματος που λειτουργεί ακούσια και ρυθμίζει τις καθημερινές ανάγκες των οργάνων, των ιστών και των αδένων του σώματός μας, δίχως τη συνειδητή συμμετοχή του μυαλού.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι εθελοντές είχαν υψηλή βαθμολογία στο τεστ αξιολόγησης του θάρρους, παρουσίαζαν χαρακτηριστικές αλλαγές στην δραστηριότητα της καρδιάς τους, οι οποίες δεν υπήρχαν σε όσους είχαν πετύχει χαμηλή βαθμολογία στο τεστ.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι «οι ατομικές διαφορές στο θάρρος επηρεάζουν την σχετιζόμενη με την προσπάθεια καρδιακή δραστηριότητα», γράφουν οι ερευνητές. «Υποδηλώνουν επίσης πιο αποδοτικό καρδιαγγειακό προφίλ όταν κάποιος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία πρόκληση».

Η επιβεβαίωση ότι το θάρρος «αποτυπώνεται» ακούσια στο νευρικό σύστημα, σημαίνει πως δεν είναι κάτι θεωρητικό, αλλά κάτι απολύτως υπαρκτό, κατά τον επικεφαλής ερευνητή δρα Πωλ Σίλβια, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι θαρραλέοι άνθρωποι έχουν επιμονή και πάθος με τους μακρόπνοους στόχους, καθώς και διαφορετική ψυχολογική αντίδραση όταν έρχονται αντιμέτωποι με τις προκλήσεις και τις αντιξοότητες.

Επιπλέον, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν τους στόχους τους, διότι το θάρρος τούς κάνει να έχουν μεγαλύτερο αυτοέλεγχο, ο οποίος με τη σειρά του τους κάνει να μην καταθέτουν τα όπλα εξαιτίας της απογοήτευσης ή της ανίας.

Υπάρχουν μάλιστα μελέτες που δείχνουν ότι οι πραγματικά θαρραλέοι νέοι είναι πιο επιτυχημένοι στο πανεπιστήμιο, τα θαρραλέα παιδιά μαθαίνουν καλύτερη ορθογραφία, οι θαρραλέοι δάσκαλοι διδάσκουν περισσότερα στους μαθητές τους και οι θαρραλέοι φοιτητές των στρατιωτικών σχολών είναι πιθανότερο να αποφοιτήσουν με έπαινο.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το θάρρος είναι και ο λόγος που, μεταξύ ατόμων με παρόμοια ευφυΐα, πάντοτε κάποιοι ξεχωρίζουν και επιτυγχάνουν περισσότερα.

Τα νέα και τα προγενέστερα ευρήματα σε συνδυασμό μεταξύ τους σημαίνουν ότι «το θάρρος πρέπει να αναγνωρισθεί ως ξεχωριστό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας, το οποίο μπορεί να κάνει τη διαφορά στο πόσα θα καταφέρουμε στη ζωή μας», εκτιμούν οι ερευνητές.
Πηγή : ygeia.tanea.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...