29 Απρ 2013

Και οι καταπατητές θα μπορούν να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετά τους

Με συνταγή Ράιχενμπαχ οι μαζικές νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, δημόσιων και δασικών εκτάσεων
Της Μαριάννας Τζάννε
Με μνημονιακή συνταγή θα εντάσσονται στον νόμο των αυθαιρέτων καταπατημένες δημόσιες και δασικές εκτάσεις, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την αυθαίρετη δόμηση που αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τα μέσα Ιουνίου.......
Η κυβέρνηση κάτω από τις υποδείξεις του οικονομικού επιτελείου και των δανειστών για ενίσχυση των εσόδων από τα αυθαίρετα αλλά και προώθηση του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών, βάζει νερό στο κρασί της και υιοθετεί μεγάλες παρεκκλίσεις από την πολεοδομική και δασική νομοθεσία που έχουν προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις.

Πρόσφατο παράδειγμα είναι οι αποκαλύψεις για ρεπόρτ Ευρωπαίων τεχνοκρατών της ομάδας task force που κάνουν λόγο για συλλήβδην νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, και καταπατημένων εκτάσεων φανερώνοντας το μέγεθος του προβλήματος που θα φέρουν στο φως οι δασικοί χάρτες. Έφτασαν μάλιστα να προτείνουν μέχρι και την αναθεώρηση του συντάγματος!

Οι «συμβουλές» των εκπροσώπων της ΕΕ προκάλεσαν την οξύτατη αντίδραση της διοίκησης του ελληνικού γραφείου της WWF, που με επιστολή της προς τον κ. Ράιχενμπαχ, που κινοποιεί και στον Ζοζέ Μπαρόζο, τονίζουν ότι η άνευ όρων νομιμοποίηση παράνομων κτισμάτων παραβιάζει τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι περιβαλλοντικά εγκληματική.

Μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι το ΥΠΕΚΑ ξεπερνώντας τις …ηθικές αναστολές στο σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα περιλαμβάνει ειδική αναφορά στις καταπατημένες ιδιοκτησίες. Οι νομιμοποιήσεις καταπατημένων ιδιοκτησιών, προβλέπονται εφόσον οι κάτοχοι τις έχουν εξαγοράσει από τις Επιτροπές Θεμάτων Γης που λειτουργούν στις Περιφέρειες ενώ δεκτές γίνονται και αιτήσεις που θα υποβληθούν για ακίνητα που έχουν νόμιμα προσύμφωνα ότι η καταπατημένη γη θα τους πουληθεί.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την πρώτη περίπτωση είναι να αποδείξουν ότι τις κατέχουν πριν τον Ιούνιο του 1996 και δεν είναι πάνω από 10 στρέμματα.

Η εξαγορά καταπατημένης γης προβλέφθηκε σε ρύθμιση του Ν. 4061/2012, βάσει της οποίας όσοι κατέχουν μια έκταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μπορούν να την «οικειοποιηθούν», και να την νομιμοποιήσουν εάν περιλαμβάνει αυθαίρετα κτίσματα, αρκεί να την εξαγοράσουν στην τιμή της αντικειμενικής αξίας και εν συνεχεία να την εντάξουν στο νόμο.

Η διαδικασία έχει ως εξής: Ο ιδιοκτήτης, υποβάλλει στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά εντός προθεσμίας πέντε μηνών, που ξεκινά από την έκδοση του τίτλου κυριότητας από τον Περιφερειάρχη, είτε από την δημοσίευση της απόφασης της Επιτροπής Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών, για τις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται η έκδοση τίτλου.

Το ενιαίο ειδικό πρόστιμο καταβάλλεται εφάπαξ εντός τριών μηνών από την υποβολή της αίτησης και έως να εκδοθεί ο τίτλος κυριότητας από τον Περιφερειάρχη ή η απόφαση της Επιτροπής Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών, αναστέλλεται η προθεσμία για την κατεδάφιση αυθαίρετου κτίσματος, καθώς και η επιβολή του προστίμου ανέγερσης και διατηρήσεως.

Παρόμοιες ρυθμίσεις εξαίρεσης από την κατεδάφιση παρέχονται και για τα αυθαίρετα κτίσματα του δημοσίου και κυρίως για εκείνα που πρόκειται να αξιοποιηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι σοβαρές πολεοδομικές παραβάσεις διαθέτουν αρκετά από τα 28 κτίρια που σχεδιάζει να πουλήσει το ελληνικό Δημόσιο.

Τρία εξ αυτών χτίστηκαν χωρίς οικοδομική άδεια ενώ σε πέντε εκκρεμούσαν πράξεις εξόφλησης του τιμήματος. Σε άλλα τέσσερα δεν έχει γίνει η οριστική παραλαβή του έργου αν και η κατασκευή είχε ολοκληρωθεί.
Πηγή : newmoney.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...