12 Φεβ 2013

Πανίσχυρο λογισμικό έρχεται να κατασκοπεύσει τα πάντα στο Διαδίκτυο

Νέο λογισμικό, το οποίο συλλέγει δεδομένα από διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εντοπίζει τις κινήσεις των ατόμων που διαθέτουν λογαριασμούς σε αυτά και ακόμη και να προβλέπει μελλοντική συμπεριφορά, φαίνεται πως θέτει μια πραγματική απειλή στην προσωπική ελευθερία, όπως καταγγέλλουν ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων.......

Η πολυεθνική εταιρεία παροχής αμυντικών υπηρεσιών «Raytheon» έχει αναπτύξει ένα λογισμικό «ακραίας αναλυτικής κλίμακας», το οποίο μπορεί να πλοηγεί μέσω τεραστίων ποσοτήτων δεδομένα από υπηρεσίες όπως το Facebook, το Twitter και το Google, το οποίο έχει ήδη ονομαστεί από τους επικριτές του «το Google των κατασκόπων».

Ομάδες υπεράσπισης των πολιτικών ελευθεριών προειδοποιούν ότι ένα τέτοιο λογισμικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από κυβερνήσεις ως μέσο ελέγχου και εντοπισμού των πολιτών που είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο, ώστε να ανιχνεύουν ενδείξεις ανυπακοής προς το καθεστώς.

Η κατασκευάστρια εταιρεία δεν έχει πουλήσει ακόμη το λογισμικό - γνωστό ως «Τεχνολογία Γρήγορης Επικάλυψης Πληροφοριών» ή «Riot» - έχει παραδεχθεί, όμως, ότι το 2010 μοιράστηκε την επίμαχη τεχνολογία με τις ΗΠΑ.

Παρ’ όλα αυτά, αυτό το λογισμικό είναι παρόμοιο με άλλα λογισμικά εντοπισμού δεδομένων από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Geotime, το οποίο χρησιμοποιεί ήδη ο αμερικανικός στρατός και έχει αγοραστεί για δίκες από τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.

Τέτοια εργαλεία είναι πιθανό να σχηματίσουν τη «ραχοκοκαλιά» για μελλοντικά συστήματα παρακολούθησης, τα οποία θα εκμεταλλεύονται τις πληροφορίες που οι χρήστες μοιράζονται μέσω Διαδικτύου για να τους «φακελώνουν».

Αυτού του είδους το λογισμικό είναι πανίσχυρο και ικανό τόσο να αναγνωρίσει όσο και να εντοπίσει άτομα «ενδιαφέροντος για την αστυνομία», ακόμη κι αν δεν έχουν διαπράξει κάποια παρανομία μέχρι στιγμής.

Καθώς υποτίθεται ότι μπορεί να εντοπίζει τη «συναισθηματική κατάσταση» που δηλώνουν όσοι έχουν λογαριασμό σε κάποια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, είναι σε θέση να αναγνωρίζει ιδέες, έννοιες και οργανώσεις.

Αν χρησιμοποιηθεί, οι χρήστες του Διαδικτύου θα είναι δύσκολο να κρυφτούν, αφού το επίμαχο λογισμικό θα μπορεί να συγκεντρώνει πληροφορίες για τις κινήσεις των χρηστών, αλλά και να εντοπίζει πού ακριβώς βρίσκονται σε ζωντανό χρόνο.
Πηγή : zougla.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker Τεχνολογία
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...