5 Ιαν 2012

Γ. Νικητιάδης: Νέα αύξηση στον τουρισμό το 2012

 
«Περιμένω αύξηση 10% και φέτος στον τουρισμό, αν ακολουθηθεί η ίδια οργανωμένη στρατηγική προώθησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στις αγορές και πετύχουμε την πλήρη άρση του καμποτάζ», λέει ......
ο υφυπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού, κ. Γιώργος Νικητιάδης.

Εκτός από την άρση του καμποτάζ, κομβικό σημείο για την αύξηση των αφίξεων είναι και η προσέλκυση των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, σημειώνει ο κ. Νικητιάδης.

Έμφαση επίσης θα δοθεί στην προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος τόσο στις παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης, όπως και στις νέες (Ισραήλ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία).

Ακόμα οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, μπορούν να αποδώσουν θετικά σε αφίξεις και έσοδα και κυρίως να συντελέσουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Συγκεκριμένα ο κ. Νικητιάδης εκτιμά πως:

Το 2012 οι Ρώσοι τουρίστες που θα επισκεφθούν την Ελλάδα θα φτάσουν το 1 εκατομμύριο άτομα (από 650.000 αφίξεις το 2011). Αν επαληθευθεί η πρόβλεψη η Ελλάδα θα έχει υποδεχθεί το 10% των Ρώσων τουριστών.

Αναμένεται σημαντική αύξηση από Ισραήλ και Γερμανία. Η αγορά της μεγάλης Βρετανίας αναμένεται να μην έχει απώλειες.

Οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τις αφίξεις. Ας σημειωθεί ότι 400 εκατομμύρια τουρίστες ταξιδεύουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη με εταιρείες χαμηλού κόστους. Φέτος δύο τέτοιες εταιρείες –η Rayanair και η Easy Jet – θα πραγματοποιούν πτήσεις σε Κω, Ρόδο, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Κέρκυρα, Κεφαλονιά.

Η κρουαζιέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά στον ελληνικό τουρισμό, σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Νικητιάδης και στόχος είναι να υπάρξει η πλήρης άρση του καμποτάζ.

Μάλιστα επανέλαβε ότι η Ελλάδα μπορεί μέχρι το 2015 να υποδέχεται 25 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο, αρκεί να ακολουθήσει την ίδια οργανωμένη στρατηγική προώθησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Για παράδειγμα ανέφερε ότι χρειάζεται άμεσα να προχωρήσει στη δημιουργία υποδομών στα λιμάνια για την προσέλκυση μεγάλων κρουαζιερόπλοιων (έχουν ήδη ανακοινωθεί ενέργειες για το λιμάνι του Πειραιά με στόχο να γίνει το πρώτο λιμάνι της Μεσογείου, αλλά και για το λιμάνι του Ηρακλείου). Όπως λέει, αν κάνουμε ό,τι πρέπει, δηλαδή 25-30 μεγάλες προβλήτες ανά την Ελλάδα για την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων, η κρουαζιέρα μπορεί να προσθέσει 4% στο ΑΕΠ. Και σημείωσε πως μόνο η εταιρεία κρουαζιέρας Royal Caribbean θα μπορούσε να φέρει 750.000 επιβάτες στο Ηράκλειο, σε μια τριετία, όταν υπάρξει η πλήρης άρση του καμποτάζ.
Της Έφης Καραγεώργου
Πηγή: capital
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...