15 Οκτ 2015

Προχωρεί η αναστήλωση στο Δεσποτικό

Είναι μέρες τώρα που το βαρκάκι στο Δεσποτικό, το ακατοίκητο νησάκι που βρίσκεται δυτικά της Αντιπάρου, πηγαινοέρχεται.......
μεταφέροντας καθημερινά αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, συντηρητές και μαρμαροτεχνίτες, καθώς και τα απαραίτητα υλικά για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της αναστήλωσης του αρχαϊκού ναού και του εστιατορίου του ιερού. 
Εργασίες που ξεκίνησαν με την έγκριση του ΚΑΣ μαζί με τη συντήρηση τοίχων των κτιρίων του ιερού και διεξάγονται κάτω από δύσκολες συνθήκες. Ακόμη δυσκολότερη είναι η μεταφορά των βαριών υλικών και εργαλείων.

Στα 18 χρόνια που ανασκάπτεται το νησάκι, αποκαλύφθηκαν συνολικά 15 κτίρια και ευρήματα από τα πρωτοκυκλαδικά χρόνια, τη γεωμετρική και την ελληνιστική περίοδο μέχρι και τα υστερομεσαιωνικά χρόνια. 

Ηδη συμπληρώθηκε με νέο υλικό σε όλο το μήκος του ο στυλοβάτης του προστώου του εστιατορίου, πάνω στον οποίο εδράζονταν οι 8 κίονες. Το συνολικό μήκος του είναι 17 μ., εκ των οποίων «έλειπαν» τα 7 μέτρα. Πάνω στον στυλοβάτη του εστιατορίου τοποθετήθηκε αντίγραφο μαρμάρινου σπονδύλου κίονα στον οποίο θα προστεθεί και το αρχαίο σωζόμενο τμήμα. 

Ολοκληρώθηκε επίσης με τη χρήση νέου και αρχαίου οικοδομικού υλικού η ανάταξη έως 1 μέτρο του βόρειου τοίχου του ναού, ο οποίος είχε υποστεί σημαντική καταστροφή, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη συμπλήρωση μεγάλου τμήματος του στυλοβάτη του ναού. Βασικά μέλη της ομάδας του Δεσποτικού είναι ο ανασκαφέας Γιάννος Κουράγιος, η αρχαιολόγος Κορνηλία Νταϊφά, ο αρχιτέκτων Γουλιέλμος Ορεστίδης και ο συντηρητής Γιώργος Καράμπαλης.

18 χρόνια ανασκαφών

Στα 18 χρόνια που ανασκάπτεται το νησάκι, αποκαλύφθηκαν συνολικά 15 κτίρια (τα δύο φέτος) και πολλά εντυπωσιακά ευρήματα από τα πρωτοκυκλαδικά χρόνια, τη γεωμετρική και την ελληνιστική περίοδο μέχρι και τα υστερομεσαιωνικά χρόνια, αλλάζοντας την εικόνα που έχουμε για το λατρευτικό τοπίο των γεωμετρικών και αρχαϊκών Κυκλάδων.

Βασικοί αρωγοί της εφαρμογής του προγράμματος αναστήλωσης και συντήρησης είναι οι Θανάσης και Μαρίνα Μαρτίνου. Οι μελέτες αναστήλωσης και σεισμικής επικινδυνότητας χρηματοδοτούνται από το Ιδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, οι ανασκαφικές εργασίες από το Ιδρυμα Α&Π Κανελλοπούλου, το υπουργείο Αιγαίου και Ναυτιλίας και το ΔΙΚΕΜΕΣ, ενώ σημαντική είναι και η συνεισφορά ιδιωτών και των τοπικών φορέων.
Πηγή: kathimerini.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...