11 Αυγ 2014

Εφοδοι κατ' οίκον από την Εφορία-Οι εφοριακοί θα μπορούν να κατάσχουν χρήματα και πολύτιμα αντικείμενα

- Γνωμοδότηση - Κεραυνός του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους 
- Έφοδος της εφορίας σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους όσων χρωστούν!
- Έλεγχοι και κατασχέσεις χωρίς παρουσία εισαγγελέα στα πρότυπα των ΗΠΑ....

«Φοροεπιδρομή» στην κατοικία ή την επαγγελματική έδρα των φορολογουμένων για διενέργεια φορολογικών ελέγχων και αναζήτηση χρημάτων για είσπραξη φόρων ή άλλων οφειλών προς το Δημόσιο θα μπορούν να διενεργούν τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, ακόμα και χωρίς την παρουσία δικαστικού λειτουργού, κατά τα πρότυπα των υπηρεσιών των ΗΠΑ (IRS).

Το «πράσινο φως» για την «έφοδο» των ελεγκτών όχι μόνο για να ελέγξουν φορολογικά όταν έχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής, αλλά και για να ψάξουν να βρουν «ζεστό χρήμα» ή να κατασχέσουν άλλα κινητά πράγματα για την είσπραξη οφειλομένων άναψε γνωμοδότηση-σοκ που εξέδωσε με οριακή πλειοψηφία (14-10 ψήφων) η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) απαντώντας σε ερώτημα του υπουργείου Οικονομικών.

Οι ελεγκτές της εφορίας, όπως αναφέρει σήμερα δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Έθνος", θα μπορούν να κάνουν έρευνες σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους με στόχο να κάνουν φορολογικούς ελέγχους αλλά και να ψάξουν για λεφτά με τα οποία θα αποπληρωθούν φόροι ή άλλες οφειλές προς το Δημόσιο.

Οι έρευνες μπορούν να γίνονται χωρίς την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, στα πρότυπα της αμερικάνικης IRS.

Εκτός από τις εφόδους χωρίς την παρουσία εισαγγελέα σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους των φορολογούμενων, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει ανάψει το "πράσινο" και για κατασχέσεις χρημάτων ή όποιων άλλων πολύτιμων αντικειμένων.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ, είναι συνταγματικά επιτρεπτή η είσοδος φοροελεγκτών σε σπίτια για «φορολογικούς ελέγχους και έρευνες που αποσκοπούν ευθέως ή εμμέσως στην είσπραξη φόρων ή λοιπόν εσόδων». 

Επίσης, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, αρκεί η εισαγγελική εντολή που προβλέπει ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και δεν απαιτείται παρουσία εισαγγελέα στις έρευνες!

Σύμφωνα με το ΝΣΚ η παρουσία εισαγγελέα απαιτείται μόνο σε κατ’ οίκον έρευνα μόνο όταν πρόκειται να συλλεχθούν αποδεικτικά στοιχεία για τη διαπίστωση εγκλημάτων ή σύλληψη δράστη και την πρόληψη ή καταστολή ποινικών αδικημάτων.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...