11 Αυγ 2014

Πυκνώνουν τα σύννεφα του ελληνικού τουρισμού το 2015

Έντονος είναι ο προβληματισμός για την πορεία των ελληνικών τουριστικών μεγεθών την επόμενη χρονιά. Τόσο οι τελευταίες εξελίξεις από τη Ρωσία όσον αφορά στην σημαντική πτώση της.....
εσωτερικής ζήτησης και την επιδείνωση των σχέσεων της χώρας με τη Δύση, όσο και η πολιτική αστάθεια που επικρατεί στη Λιβύη, βάζουν φρένο στην αισιοδοξία των τελευταίων δύο χρόνων για τη συνεχόμενη αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα.

Όπως μάλιστα σημειώνουν στο Capital.gr στελέχη του τουρισμού, το 2015 «τα σύννεφα πυκνώνουν», καθώς υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες γεωπολιτικής φύσης που μπορούν να δυναμιτίσουν το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της ανατολικής Ευρώπης, ενώ την ίδια ώρα, όπως σημειώνουν, σε περίπτωση ευρύτερης ανάφλεξης ο τουρισμός κινδυνεύει άμεσα από μια ενδεχόμενη νέα ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας. «Βλέπουμε ένα εκρηκτικό τόξο γύρω από την Ελλάδα, από την Ουκρανία μέχρι Λιβύη. Η γειτονιά μας φλέγεται» δηλώνουν χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα μάλλον θα χρειαστεί να κρατήσει «μικρό καλάθι» του χρόνου σε ότι έχει να κάνει με τον τουρισμό.

Ήδη μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να δοθούν από το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων συγκεκριμένες οδηγίες για την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσουν οι ξενοδόχοι το 2015.

Ο ΣΕΤΕ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αναμένεται να προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο να γυρίσουν «μπούμερανγκ» νέες αυξήσεις στις τιμές των ξενοδοχείων, με κίνδυνο να χαθούν οι πληρότητες της επόμενης χρονιάς, τονίζοντας παράλληλα πως η Ελλάδα θα πρέπει να διαχειριστεί με πολύ μεγάλη προσοχή τη σχέση ποιότητας και τιμής των παρεχόμενων υπηρεσιών και να παραμείνει ανταγωνιστική σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες, όπως την Ισπανία, την Ιταλία και την Τουρκία, οι οποίες εκτιμάται ότι θα πάρουν άμεσα μέτρα για να μην χάσουν τα τουριστικά τους μερίδια.

Το θετικό σε ότι έχει να κάνει με τους Ρώσους τουρίστες είναι βέβαια ότι δεν υπήρξαν προβλήματα στον επαναπατρισμό των επισκεπτών από τα τουριστικά γραφεία που πτώχευσαν, ούτε τους ζητήθηκε από τους ξενοδόχους επιπλέον χρήματα για να συνεχίσουν τις διακοπές τους, όπως συνέβη, σύμφωνα με μαρτυρίες Ρώσων, στην Τουρκία και την Τυνησία. 

Έτσι η χώρα κατάφερε να διατηρήσει την «καλή της εικόνα», στοχεύοντας σε αύξηση των Ρώσων τουριστών τα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα η χώρα ευελπιστεί να καλύψει γρήγορα τις φετινές απώλειες σε έσοδα από τις ακυρώσεις αφίξεων και τις ακάλυπτες επιταγές των ρωσικών γραφείων που έκλεισαν, στοχεύοντας σε 2,5 εκατ. Ρώσους μέχρι το 2021.
Βίκυ Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr
Πηγή : capital.gr
NewsRoom Mykonos Ticker


Πηγή:www.capital.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...