23 Δεκ 2013

Πως μπορούν οι οφειλέτες να σώσουν από τον πλειστηριασμό την πρώτη τους κατοικία -Ποια είναι η σωτήρια ρύθμιση

«Σανίδα σωτηρίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας δίνουν οι διατάξεις του νόμου για των πλειστηριασμό ακινήτων, καθώς υπάρχει η δυνατότητα εντός δύο μηνών από την εκκίνηση της διαδικασίας του πλειστηριασμού και την επίδοση............ προς εκτέλεση της επιταγής, να προστρέξει ο οφειλέτης και να υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση που θα του επιτρέψει την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η ένταξη στη ρύθμιση, γίνεται με μια απλή δήλωση με τα πλήρη στοιχεία του οφειλέτη, αλλά και με την λεπτομερή αναγραφή των κινήσεων λογαριασμού που ξεπερνούν το ποσό των 1.000 ευρώ τους τελευταίους 24 μήνες πριν από την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης, αναφέρουν η Καθημερινή και το iefimerida.gr.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας αφορά κάθε τύπου οφειλή – είτε αυτή είναι προς τράπεζα είτε όχι. Δεν παρέχεται για οφειλές που προέκυψαν από αδικοπραξία που διεπράχθη με δόλο, από διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και τους ΟΤΑ, τέλη προς ΝΠΔΔ και εισφορές προς Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης ή οφειλών που προέκυψαν από χορήγηση δανείων από Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Προϋποθέσεις υπαγωγής είναι:
• Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας του να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

• Το καθαρό οικογενειακό του εισόδημα (χωρίς τις κρατήσεις για ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης) να μην υπερβαίνει τις 35.000 ευρώ.

• Η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας του να μην ξεπερνά τις 270.000 ευρώ, από την οποία το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη να μην υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...