29 Δεκ 2013

Χρεωστική ή πιστωτική κάρτα;

Κανόνες ασφαλείας για όσους επιλέγουν να ψωνίζουν με «πλαστικό» χρήμα.
Παρότι οι πελάτες του Target, των οποίων τα στοιχεία χρεωστικών και πιστωτικών καρτών υπεκλάπησαν, μάλλον δε θα βρεθούν προ εκπλήξεως, οι χρήστες χρεωστικών καρτών........ γενικά μπορεί να αντιμετωπίσουν πολύ μεγαλύτερους κινδύνους από τους χρήστες πιστωτικών καρτών.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι πιστωτικές και οι χρεωστικές κάρτες έχουν διαφορετικό νομικό πλαίσιο προστασίας. Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο των ΗΠΑ η προσωπική ευθύνη για απάτη μέσω πιστωτικής κάρτας δε μπορεί να υπερβαίνει τα 50 δολάρια. Όμως για χρεωστικές κάρτες η προσωπική ευθύνη μπορεί να ανέλθει μέχρι 500 δολάρια ή και περισσότερο, αναλόγως με το πόσο γρήγορα θα αναφέρει την ύποπτη συναλλαγή ο νόμιμος χρήστης.

«Γνωρίζω πολλούς που προτιμούν τις χρεωστικές κάρτες αλλά το νομικό πλαίσιο προστασίας είναι διάτρητο», λέει ο Τζον Ούλτζχαϊμερ, ειδικός επί πιστωτικών καρτών στην CreditSesame.com, μια εταιρεία διαδικτυακής παροχής υπηρεσιών για πιστωτικές κάρτες.

Επιπλέον αν κάποιος απατεώνας χρησιμοποιήσει τη χρεωστική σας κάρτα μπορεί όχι μόνο να αδειάσει τον τραπεζικό σας λογαριασμό αλλά επιπλέον η έρευνα της τράπεζας διαρκεί μέχρι και δύο εβδομάδες για να σας αποζημιώσει.

«Εν τω μεταξύ εσείς πρέπει να πληρώσετε το ενοίκιο, τα κοινόχρηστα και άλλους λογαριασμούς», λέει η Μπεθ Γκίβενς, διευθύντρια της Privacy Rights Clearinghouse. Η οργάνωση συνιστά οι καταναλωτές να προτιμούν τη χρήση της πιστωτικής τους κάρτας.

Ασχέτως από το ποιόν τρόπο πληρωμής θα επιλέξετε, παραθέτουμε ορισμένες γενικές συμβουλές για να μην πέσετε θύματα απάτης.

Να είστε πάντα ενήμεροι για τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς
Η Target ήταν το τελευταίο κρούσμα σε μια μακρά λίστα παραβιάσεων προσωπικών δεδομένων και μάλλον δε θα είναι η τελευταία.

Πρέπει πάντα να ελέγχετε την κίνηση της πιστωτικής ή χρεωστικής σας κάρτας ανά δύο-τρεις μέρες και να εντοπίζετε εγκαίρως άγνωστες συναλλαγές. Αν εντοπίσετε κίνηση την οποία δε αναγνωρίζετε ενημερώστε αμέσως την τράπεζά σας.

Θεσπίστε δικά σας μέτρα προστασίας
Οι τράπεζες έχουν εσωτερικούς μηχανισμούς ελέγχου για απάτες αλλά ορισμένες φορές μπορεί να συμβούν λάθη, λέει ο Αλ Πασκουάλ, αναλυτής κινδύνου και απάτης στην Javelin Strategy & Research.

Πολλές τράπεζες επιτρέπουν στους πελάτες τους να ρυθμίζουν την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων για συναλλαγές μέσω καρτών. Ορισμένες επιτρέπουν στο χρήστη να μπλοκάρει τις συναλλαγές για αγορές πάνω από 500 δολάρια.

Προσέχετε μέρη που μπορεί να είναι επικίνδυνα
Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στις συναλλαγές μέσω κάρτας με εταιρείες και πωλητές που φαίνονται πιο ευάλωτες σε απάτη.

Τα βενζινάδικα και τα ΑΤΜ είναι εστίες κινδύνου, καθώς οι απατεώνες συχνά εγκαθιστούν εκεί εξοπλισμό για την υποκλοπή των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Να έχετε το νου σας για ΑΤΜ τα οποία μοιάζουν πειραγμένα και να σκεπάζετε πάντα με το χέρι σας το πληκτρολόγιο όταν πληκτρολογείτε τον προσωπικό σας κωδικό, λέει η Σίλρεϊ Ίνσκο, αναλύτρια στην Aite Group.

Μην εφησυχάζετε
Αν φοβάστε ότι έχει παραβιαστεί το απόρρητο των προσωπικών σας στοιχείων μην εφησυχάσετε μόλις περάσουν μερικοί μήνες. Τα δεδομένα αυτά συχνά πωλούνται σε διάφορους χρήστες που μπορεί να τα κρατήσουν αναξιοποίητα για μήνες ή και χρόνια.

«Πολλές φορές τα δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος περιμένουν να καταλαγιάσει ο θόρυβος που έχει προκύψει ύστερα από την αποκάλυψη για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων πελατών σε μεγάλες εταιρείες μέχρι να κάνουν χρήση των δεδομένων που έχουν υποκλέψει», λέει η Ίνσκο.
Πηγή : fortunegreece.com
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...