29 Δεκ 2013

Πώς θα φορολογηθούν εισοδήματα, ακίνητα το 2014

Σημαντικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος αλλά και στο συνταξιοδοτικό σύστημα φέρνει το 2014, καθώς τίθενται σε εφαρμογή διατάξεις που ψηφίστηκαν φέτος και τα προηγούμενα χρόνια.
Στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν οι φορολογούμενοι την άνοιξη, θα εμφανιστούν για πρώτη φορά οι επιπτώσεις από τις αλλαγές στην κλίμακα........
φορολογίας εισοδήματος, από την κατάργηση πολλών φοροαπαλλαγών, όπως το αφορολόγητο για τα παιδιά, και των εκπτώσεων δαπανών. Επιβαρύνσεις θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα έως 55.000 ευρώ, λόγω της φορολόγησης με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ, ενώ οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα έχουν ελάφρυνση.

Μεγάλες αλλαγές επέρχονται στη φορολογία των ακινήτων, καθώς από το 2014 εφαρμόζεται ο νέος ενιαίος φόρος που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Επίσης, τα εισοδήματα από ακίνητα θα φορολογούνται πλέον ξεχωριστά με ειδική κλίμακα. Επιπλέον, επανέρχεται το «πόθεν έσχες» για την αγορά ή την ανέγερση κατοικίας.

Οσον αφορά τις αποδείξεις, το ποσό που πρέπει να προσκομισθεί δεν μπορεί να υπερβεί τις 10.500 ευρώ. Η κατάργηση των πρόσθετων αφορολογήτων ποσών για τα παιδιά, η κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών και η διατήρηση των «σκληρών» τεκμηρίων διαβίωσης θα φέρουν επιπλέον φόρους το 2014 για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους.

Το ετήσιο εισόδημα των μισθωτών – συνταξιούχων φορολογείται με κλίμακα τριών συντελεστών φόρου:
22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ,

32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ, από τις 25.001 έως τις 42.000 ευρώ, και

42% για το επιπλέον ποσό, πέραν των 42.000 ευρώ.

Ωστόσο, ο φόρος που προκύπτει με βάση την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων μειώνεται:
α) Για εισόδημα μέχρι και 21.000 ευρώ κατά 2.100 ευρώ.

β) Για εισόδημα πάνω από 21.000 ευρώ το ποσό μείωσης των 2.100 ευρώ περιορίζεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος και μέχρι εξαντλήσεως του ποσού των 2.100 ευρώ.

Για παράδειγμα σε φορολογούμενο με εισόδημα 15.000 ευρώ αναλογεί φόρος ύψους 3.300 ευρώ. Μετά την αφαίρεση της έκπτωσης των 2.100 ευρώ ο τελικός φόρος θα ανέλθει στα 1.200 ευρώ.

Σε άλλο φορολογούμενο με εισόδημα 29.000 ευρώ αναλογεί φόρος ύψους 6.780 ευρώ. Η έκπτωση στο ανωτέρω εισόδημα ανέρχεται στα 1.300 ευρώ. Οπότε ο τελικός φόρος διαμορφώνεται στα 5.480 ευρώ.

Σημειώνεται ότι με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων θα φορολογηθούν και τα «μπλοκάκια» εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Εχουν έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους, και

β) Τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες δεν υπερβαίνουν τα τρία.

Επισημαίνεται ότι, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτό, ποσοστό 75% των ακαθαρίστων εσόδων του εισοδήματος από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα προέρχεται από ένα από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες αυτές. Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω φορολογούμενοι δεν δικαιούνται την έκπτωση των λοιπών επιχειρηματικών δαπανών που καταχωρούν στα βιβλία τους.

Ο φόρος στις αμοιβές που αποκτούν οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού από την παροχή υπηρεσιών σε εμπορικά πλοία, υπολογίζεται με αναλογικό συντελεστή 15% για τους αξιωματικούς και 10% για το κατώτερο πλήρωμα στις αμοιβές που αποκτώνται από το ημερολογιακό έτος 2013 και επόμενα.

Για το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) για το δηλωθέν εισόδημα από ατομική γεωργική επιχείρηση εφαρμόζεται αυτοτελώς η κλίμακα μισθωτών - συνταξιούχων.

Ποιες δαπάνες αναγνωρίζει η εφορία
Το ποσό του φόρου που προκύπτει, για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, μειώνεται κατά ποσοστό 10% για κάθε καταβαλλόμενη από τις ακόλουθες δαπάνες:

α) Των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης του φορολογουμένου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά Ταμεία ή/και ασφαλιστικές εταιρείες και υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος. Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ.

β) Το ποσό της διατροφής που επιδικάστηκε και καταβάλλεται από τον έναν σύζυγο στον άλλο, του οποίου αποτελεί φορολογητέο εισόδημα. Το ποσό της μείωσης του φόρου δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.500 ευρώ.

γ) Των χρηματικών ποσών που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο λόγω δωρεάς.

Το συνολικό ποσό των δωρεών και χορηγιών επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσοστό 5% του συνολικού εισοδήματος που φορολογείται σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις. Η μείωση διενεργείται εφόσον τα ποσά των δωρεών και χορηγιών υπερβαίνουν συνολικά τα 100 ευρώ.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση της «Καθημερινής της Κυριακής».
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...