28 Δεκ 2013

Τα αντίθετα όντως έλκονται αλλά για πόσο;

Ποιος δεν έχει ακούσει την περίφημη φράση «τα αντίθετα έλκονται», δηλαδή τον άγραφο νόμο που διέπει τις μοιραίες ερωτικές σχέσεις; Ισχύει πράγματι κάτι τέτοιο ή μήπως αποτελεί μια φαντασίωση που διαρκεί λίγο;.......
Σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε χιλιάδες ζευγάρια, η έλξη των αντιθέτων είναι μια δυνατή πρόκληση, η οποία όμως τις περισσότερες φορές είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Όπως αποκάλυψαν οι έρευνες, δυο αντίθετες προσωπικότητες μπορεί μεν να νιώσουν τον κεραυνοβόλο έρωτα με την πρώτη ματιά, όμως οι ομοιότητες είναι αυτές που μπορούν να κρατήσουν μια μακροχρόνια σχέση – και σαφώς υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό.
Τα ετερώνυμα αργά ή γρήγορα απωθούνται

Όπως φαίνεται, δυο άνθρωποι με τελείως διαφορετικές προσωπικότητες μπορούν να νιώσουν ακατανίκητη έλξη ο ένας για τον άλλον, η οποία κατά κανόνα διαρκεί λίγο και μοιάζει με πυροτέχνημα. Αυτό που τους τραβάει αρχικά είναι η περιέργεια – θέλουν να γνωρίσουν και να ζήσουν έναν άνθρωπο που δεν τους μοιάζει καθόλου. Όμως συχνά αυτή η έλξη καταλήγει σε εχθρότητα και απογοήτευση.

Μόλις γνωριστούν καλύτερα και ικανοποιηθούν όλες οι περιέργειες, έρχεται στην επιφάνεια η ασυμφωνία των χαρακτήρων, των συνηθειών, των αντιλήψεων και των πεποιθήσεων. Διότι άλλο πράγμα η πραγματική ζωή και άλλο τα συναρπαστικά ειδύλλια της μικρής και της μεγάλης οθόνης, που μας παρουσιάζουν χαριτωμένα ετερόκλητα ζευγάρια.
Τα ομώνυμα έλκονται και παραμένουν

Αντίθετα, όταν δύο άτομα μοιάζουν σε αρκετά πράγματα, τα καταφέρνουν καλύτερα να ζήσουν μαζί, εξηγούν οι ειδικοί. Φυσικά και θα συγκρούονται, όμως τελικά η σχέση τους μακροπρόθεσμα θα αποδειχτεί επιτυχημένη.

Για παράδειγμα, συχνά δίνεται η εντύπωση ότι ένας κυριαρχικός τύπος χαρακτήρα ταιριάζει θαυμάσια με κάποιον που προτιμά να εκτελεί εντολές. Όμως στην πραγματικότητα δυο εξίσου κυριαρχικοί τύποι θα τα πάνε πολύ καλύτερα, επειδή αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον ως ίσος προς ίσον και έτσι η σχέση τους είναι πιο υγιής.

Επίσης, όπως εξηγούν οι ψυχολόγοι, οι όμοιες προσωπικότητες αντιδρούν στα προβλήματα με παρόμοιο τρόπο και έτσι υπάρχει σύμπνοια στον τρόπο που πορεύονται στην ζωή – το κλειδί της σχέσης είναι η αλληλοκατανόηση. Βέβαια, εκτός από το «αν δεν ταιριάζαμε, δε θα συμπεθεριάζαμε» υπάρχει και μια άλλη, βαθύτερη ερμηνεία στο γεγονός: αγαπάμε και καμαρώνουμε τους όμοιούς μας, επειδή είναι η προβολή του εαυτού μας.
Πηγή : goldenmag.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...