29 Δεκ 2013

Ο «καυτός» Γενάρης της κυβέρνησης: Τα 4 ανοιχτά θέματα με την Τρόικα που κρίνουν την επόμενη δόση

Μετά τις γιορτές, τα μελομακάρονα και την περιρρέουσα αισιόδοξη ατμόσφαιρα έρχεται ο νέος κύκλος σκληρών διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών και τα ανοιχτά μέτωπα παραμένουν κρίσιμα........
Οι Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς αναμένεται α επιστρέψουν στην Αθήνα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και ήδη στην κυβέρνηση ετοιμάζονται για ακόμη έναν σκληρό γύρο διαπραγματεύσεων για ζητήματα στα οποία δεν έχει βρεθεί ακόμη η χρυσή τομή.

Στόχος των δύο πλευρών, όπως αναφέρουν ο «Τύπος της Κυριακής» και η iefimerida.gr, είναι να κλείσουν τα μέτωπα πριν από το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου ώστε να εγκριθεί τότε η δόση των 4,9 δισ. ευρώ.

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις τέσσερα είναι τα «καυτά» ζητήματα στα οποία πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή:
  1. Δημοσιονομικό κενό του 2014: Η Τρόικα υπολογίζει ότι απαιτούνται μέτρα 1,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 200-300 εκατ. οφείλονται στις αλλαγές που έγιναν στον ΕΝΦΙΑ σε σύγκριση με τον προηγούμενο φόρο ακινήτων. Μετά την αποχώρηση των εκπροσώπων, πάντως, το κενό μεγάλωσε γιατί προστέθηκαν ελαφρύνσεις από τον ΕΝΦΙΑ. Επιπλέον οι δανειστές ήταν αντίθετοι με τη διατήρηση του ΦΠΑ εστίασης στο 13% και εφόσον το μέτρο συνεχίζει να υφίσταται η Τρόικα θα ζητήσει ισοδύναμα. Από την πλευρά της η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει ότι οι εκτιμήσεις ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ παραείναι απαισιόδοξες.
  2. Μεσοπρόθεσμο 2015-2016: Το προσχέδιο της ελληνικής πλευράς έχει ήδη αποσταλεί στην Τρόικα αλλά η διαπραγμάτευση δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.
  3. Ασφαλιστικό και εργασιακά: Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% σε βάθος τριετίας και η κατάργηση πολλών φόρων και τελών υπερ τρίτων έχουν συνθέσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ το οποίο αναμένεται να γίνει ακόμη πιο δυνατό με την συζήτηση για την απαλλαγή του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων.
  4. Συνέχιση της διαθεσιμότητας: Η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει παράταση έως τις αρχές του 2014 και πλέον μένει να αποδείξει ότι ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της αναφορικά με το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...