7 Μαρ 2013

Ιδιωτικοποιούνται τα περιφερειακά αεροδρόμια (Μυκόνου)για να πάψουν να είναι απλές πίστες

Ιδιωτικοποιούνται σε δύο «μπουκέτα» για τουλάχιστον 30 χρόνια
Την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων εξήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως οι αποκρατικοποιήσεις και οι συμβάσεις παραχώρησης, δεν γίνονται μόνον για ταμειακούς λόγους, αλλά πρωτίστως για αναπτυξιακούς. Ο υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τόνισε πως σκοπός της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων είναι:.......

  • Να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας
  • Να στείλει το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι χώρα φιλική προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις
  • Να μετατραπούν τα αεροδρόμιά από απλές πίστες προσγείωσης-απογείωσης σε τοπικούς πόλους ανάπτυξης, με εμπορικές και άλλες δραστηριότητες
  • Να δοθεί στήριξη στον τουρισμό, εφόσον τα αεροδρόμια αποτελούν την πύλη εισόδου στην χώρα και θεμελιώδη άξονα της τουριστικής μας πολιτικής.
  • Να βελτιωθούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες στο κοινό,αυξάνοντας έτσι και την επιβατική κίνηση, προς ενίσχυση των Ελλήνων και ξένων αερομεταφορέων
  • Να συνδεθούν αποτελεσματικότερα όλες τις περιοχές της χώρας και ιδίως τις νησιωτικές
Σύμφωνα με το iefimerida.gr, παράλληλα ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πως το Δημόσιο θα διατηρήσει την ιδιοκτησία, την εποπτεία και τον έλεγχο των αεροδρομίων. Τόνισε δε πως θα παραχωρηθούν τα αεροδρόμια με διαγωνισμό, σε ιδιώτες με μακροχρόνιες συμβάσεις κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. «Εξυπακούεται πως διατηρούμε όλα τα αεροδρόμια σε όλα τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους».

Την ομαδοποίηση των αεροδρομίων της Βόρειας Ελλάδας, του Ιονίου και των Χανίων σε ένα γκρουπ και των αερολιμένων του Αιγαίου σε δεύτερο, αλλά και τη χρήση μικρότερων περιφερειακών αεροδρομίων ως «μπαλαντέρ» στην ιδιωτικοποίησή τους προτείνει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ως βάση των διαγωνισμών της αποκρατικοποίησης των αεροπορικών υποδομών της χώρας,όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα tovima.gr.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, τα αεροδρόμια θα παραχωρηθούν για κατ’ ελάχιστον για 30 – 35 χρόνια, προκειμένου, όπως λέει ο φορέας να διατηρηθούν οι χρεώσεις σε ανταγωνιστικά επίπεδα. Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννης Εμίρης, προτείνεται ως βάση του διαγωνισμού:

- Μία ομάδα αεροδρομίων που θα αποτελείται από τη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, το Άκτιο, την Καβάλα και τα Χανιά, με συνολική επιβατική κίνηση 9,3 εκατ. ταξιδιωτών, και με «μπαλαντέρ» την Αλεξανδρούπολη, τον Άραξο και την Καλαμάτα.

- Μία δεύτερο συστάδα αεροδρομίων, συνολικής επιβατικής κίνησης 8,3 εκατ. ανθρώπων, αποτελούμενη από τη Σκιάθο, τη Σάμο, τη Μυτιλήνη, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Κω και τη Ρόδο, με «μπαλαντέρ» την Κάρπαθο, τη Χίο, και τη Λήμνο.

Σημειωτέον ότι η Νέα Αγχίαλος θα μπορούσε να εισχωρήσει και στις δύο ομάδες. Πάντως, τα δύο «μπουκέτα» θα οριστικοποιηθούν όταν γίνει η πρόσκληση υποβολής προσφορών.

Το ΤΑΙΠΕΔ θεωρεί ότι οι δύο ομάδες αεροδρομίων αποτελούν τη «βέλτιστη λύση» δεδομένου ότι εξισορροπεί τους στόχους που έχουν τεθεί, όπως μεταξύ άλλων το μείγμα περισσότερο και λιγότερο ελκυστικών αεροδρομίων, οι λειτουργικές συνέργειες και τα κοινά χαρακτηριστικά κίνησης και πελατείας.

Το «Νίκος Καζαντζάκης» εκτός διαγωνισμού
Το αεροδρόμιο Ηρακλείου εξαιρείται από τον διαγωνισμό, καθώς οι πόροι του θα χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία του νέου διεθνούς αερολιμένα του Καστελλίου της Κρήτης, ο παραχωρησιούχος του οποίου θα εισπράττει τα τέλη του «Νίκος Καζαντζάκης», άπαξ και ξεκινήσει τις κατασκευές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες και επενδυτικά ταμεία έχει εκδηλώσει κατ’ αρχήν ενδιαφέρον για τον νέο αερολιμένα. Ωστόσο, ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει όταν δοθεί τελική λύση στους τέσσερις σταματημένους αυτοκινητοδρόμους, αλλά και η συγκατάθεση της ΕΤΕΠ στη χρηματοδότησή του. Το υπουργείο εκτιμά ότι το νέο αεροδρόμιο θα είναι έτοιμο σε πέντε χρόνια.

Καταργείται το «Σπατόσημο»
Επίσης, τα αεροδρόμια που δεν παραχωρηθούν, αλλά και μικρότερα αεροδρόμια όπως αυτά των Ιωαννίνων, των Κυθήρων, της Μήλου, της Πάρου κτλ θα περάσουν σε ανώνυμη εταιρία διαχείρισης περιφερειακών αερολιμένων (ΑΕΔΙΠΑ).

Η νέα εταιρία θα στελεχωθεί με προσωπικό της ΥΠΑ, θα ξεκινήσει να λειτουργεί στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού για την παραχώρηση των αεροδρομίων, θα έχει διάρκεια ζωής 20 έτη με δυνατότητα επέκτασης και θα μπορεί να δώσει το μάνατζμεντ σε ιδιώτη, μέσω σύμβασης παραχώρησης.

Η ΑΕΔΙΠΑ θα χρηματοδοτείται από τα τέλη των αεροπορικών εταιριών, την εκμετάλλευση εμπορικών χώρων, και από ένα ειδικό τέλος που θα εισπράττεται από τα αεροδρόμια που θα περάσουν σε ιδιώτες και θα αντικαταστήσει το «Σπατόσημο». Έτσι, τα «άγονα» αεροδρόμια, αλλά και οι «άγονες» γραμμές θα χρηματοδοτούνται από τα πιο εμπορικά από το 2014.

Ολοκλήρωση του διαγωνισμού εως την Άνοιξη του 2014
Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η πρώτη φάση του διαγωνισμού, δηλαδή η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα διαρκέσει έξι με οκτώ εβδομάδες. Οι επενδυτές που θα ικανοποιούν τα κριτήρια προεπιλογής θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση της διαδικασίας, η οποία θα διαρκέσει 16-24 εβδομάδες. Τότε θα γίνει έλεγχος στοιχείων μέσω data room, διαβούλευση της Σύμβασης Παραχώρησης κι επιλογή αναδόχου «βάσει αντικειμενικών κριτηρίων επί ενιαίων συμβατικών κειμένων».

Η τρίτη φάση, η οποία θα κρατήσει 12-24 εβδομάδες θα περιλαμβάνει την έγκριση του ελεγκτικού συνεδρίου και της Ε.Ε., την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης, την κύρωσή τους και την οριστικοποίηση «λοιπών κειμένων».

Το ΤΑΙΠΕΔ δηλώνει έτοιμο να ξεκινήσει την πρώτη φάση του διαγωνισμού άμεσα, ενώ εκτιμά ότι η συνολική του διάρκεια θα είναι από εννέα έως 12 μήνες.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, το συμβατικό αντάλλαγμα θα είναι αρχικό εφάπαξ τίμημα και ετήσιες πληρωμές (πιθανώς αναλόγως κερδών ή εσόδων) και επενδύσεις αναβάθμισης της λειτουργίας και της ασφάλειας των αεροδρομίων.

ΤΑΙΠΕΔ: Ακριβό το «Ελ. Βενιζέλος»
Σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Εμίρη, τα επίπεδα τιμών στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών είναι από τα μεγαλύτερα στην ευρύτερη περιοχή, καθώς είναι υψηλότερα από τα Σκόπια, την Πάφο και τη Λάρνακα, διπλάσια από την Σμύρνη και την Αττάλεια και τριπλάσια από το Σάρμ Ελ Σείχ.

Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ διαπιστώνει ότι το χαμηλό επίπεδο χρεώσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια «δεν οδήγησε στην προσδοκώμενη αύξηση της κίνησης».

Έτσι, προτείνει περιορισμούς στις χρεώσεις βάσει σύγκρισης με δείγμα ανταγωνιστικών και συγκρίσιμων αεροδρομίων και της μέγιστης απόδοσης αεροπορικών υποδομών (dual till), την αύξηση των χρεώσεων μόνο μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των αεροδρομίων και τη δημιουργία ρυθμιστικής αρχής.

Η ΥΠΑ θα ελέγχει τα τέλη
Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Ανάπτυξης, η ΥΠΑ, η οποία αποκτά ρυθμιστικές αρμοδιότητες, μεταμορφώνεται σε εποπτική αρχή για τα αερολιμενικά τέλη, καθώςθα επιβλέπει την τήρηση των κανόνων για την επιβολή τελών και τη συμμόρφωση των επενδυτών για την παροχή υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα περιφερειακά αεροδρόμια χρειάζονται επενδύσεις της τάξης των 240 εκατ. ευρώ. Η έγκριση των αιτημάτων για αύξηση των τελών θα γίνεται έπειτα από έλεγχο κοστοστρέφειας που θα ασκεί η ΥΠΑ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...